Home » Top 5 online toets- en quiztools

Top 5 online toets- en quiztools

Wil je de les meer pit geven? Of misschien extra oefeningen bieden? Met digitale toets- en quiztools kan het allemaal. Er zijn er alleen zoveel beschikbaar dat het soms maar lastig kiezen is. We zetten onze top 5 tools voor je een rij.

Hot Potatoes: digitale interactieve oefeningen
Bij het openen van deze site denk je niet meteen aan degelijke, educatieve software. En toegegeven, uitzoeken hoe het precies werkt kost de nodige tijd. Maar als je Hot Potatoes eenmaal onder de knie hebt dan is het echt een aanvulling op de dagelijkse lespraktijk. Met deze gratis te downloaden software kun je namelijk digitale interactieve oefeningen maken. Je kunt kiezen uit kruiswoordraadsels; open- en meerkeuzevragen; mix en match-oefeningen; invuloefeningen, zoals bijvoorbeeld ‘gatenteksten’; de zinsvolgorde bepalen en noem maar op. Dit alles is gemakkelijk samen te voegen tot een lespakket voorzien van indexpagina. Zo kunnen leerlingen gemakkelijk navigeren tussen de verschillende oefeningen. Geïnteresseerd? Lees dan verder op de (Nederlandstalige) startpagina voor Hot Potatoes: oefeningen en theorie.

Examtime: samen delen, samen leren
Examtime is een online leeromgeving voor leerlingen. Hier kunnen ze zich op een aantal verschillende manieren goed voorbereiden op de komende overhoringen, proefwerken en examens. Een van die mogelijkheden is het maken van een quiz die ze met elkaar kunnen delen. Laat leerlingen bijvoorbeeld per onderwerp dat bij de toets aan bod komt een quiz maken. Binnen Examtime kunnen ze die met elkaar delen. Samen leren, maar ieder in zijn of haar eigen tijd. Verder kun je met Examtime interactieve mindmaps, flashcards, aantekeningen en groepen maken. Vooral die laatste optie is handig. Als docent zou je de leerlingen bijvoorbeeld in kunnen delen op niveau of in een projectgroep. Via de ingevoegde tijdlijn kan iedereen precies zien wie wat en wanneer heeft gedaan.

Questbase: zoals jij het wil
Met Questbase stel je de vragen zoals jij dat wil. En dat begint al met de manier waarop je de quiz, vragenlijst of het proefwerk samenstelt: voer de vragen handmatig in, gebruik de webeditor, importeer vragen uit externe bronnen op je computer, alles is mogelijk. Mix open vragen met ja/nee-vragen en multiple choice en gebruik afbeeldingen, filmpjes en visualisaties (bijvoorbeeld voor wiskunde). Waar nodig kun je zelfs hints toevoegen. Je kunt je project delen via de e-mail, maar ook uploaden in de leeromgeving, publiceren op een website of gewoon ouderwets printen. In dito vormgeving natuurlijk.

Interact: quiz op je website
Interact is een gemakkelijke tool waarmee je een quiz kunt maken voor op een website. Pluspunt: je hoeft je niet in te schrijven en kunt meteen beginnen. Hoe het werkt wijst voor zich. Binnen een paar minuten is je quiz klaar voor publicatie. Met Interact kunnen leerlingen elkaar via hun online portfolio bijvoorbeeld vragen stellen over een de lesstof. Maar ook als docent kun je hier veel kanten mee op. Denk bijvoorbeeld aan feedback van collega’s, leerlingen of zelfs ouders. Of maak quiz waarmee leerlingen in hun eigen tijd de toetsstof voor het komende proefwerk alvast kunnen oefenen.

Socrative: live-rated resultaten
Met Socrative – online en als app beschikbaar – stel je leerlingen in een handomdraai verschillende soorten vragen. Je kunt kiezen uit multiple choice, goed/fout, korte open vragen en zelf samengestelde quizzen. Leerlingen kunnen de vragen beantwoorden met hun smartphone, laptop of tablet. De antwoorden verschijnen vervolgens live-rated op het device van de docent – via de computer op het smartboard bijvoorbeeld. Het competitie-element – bovenaan willen staan bij de rating – zorgt ervoor dat de leerlingen willen winnen. Ze weten wat ze daarvoor moeten doen: opletten en gewoon goed leren.

Werk jij weleens met digitale toets- en quiztools? En de leerlingen? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Omslagen januari

Boekentips Engels januari

Op de derde maandag van januari wordt Martin Luther King herdacht. Met deze boekentips sluiten wij aan bij dit eerbetoon.

Bekijk
Een leerkracht leest een groepje kinderen voor

Taalontwikkeling van nieuwkomers

Praktische en effectieve tips om kinderen met Nederlands als tweede taal (NT2) te ondersteunen. Luisteren Luistervaardigheid vormt de basis voor taalverwerving. Veel NT2-leerlingen gaan door een ‘stille periode’ waarin ze nog niet actief spreken, maar wel veel leren door te luisteren. Ondersteun dit proces door duidelijk en rustig te spreken en visuele hulpmiddelen zoals afbeeldingen […]

Bekijk
Een houten poppetje met een lampje boven zijn hoofd

Column: Socrates op sneakers

Rowan is de klas uit gestuurd, maar weigert te vertrekken. Directeur Danny Weeda blikt terug op een knap staaltje omdenken.

Bekijk
Een groepje kinderen programmeert speelgoed.

Beleidsupdate: Subsidie Techkwadraat

Hoe zorgt het programma Techkwadraat voor meer technologieonderwijs? Dat lees je in deze beleidsupdate!

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.