Home » Bewegend leren: in de klas en online

Bewegend leren: in de klas en online

Nu het onderwijs grotendeels thuis plaatsvindt, is het misschien wel belangrijker dan ooit om zo actief mogelijk te leren. Bewegend leren vergroot de aandacht en de betrokkenheid van leerlingen en daarnaast is het voor hen ook fijn om even niet met zijn allen aan die keukentafel te zitten. Dus zet die livestream aan, gebruik je creativiteit en laat je inspireren door de vrolijke vormen van activerende didactiek in dit artikel.

Woordenschatbingo

Bewegend leren kan met de woordenschatbingo, dit is een leuke en actieve manier om de woordenschat uit te breiden. Meester Niels doet in deze video over woordenschatbingo voor het in zijn werk gaat. Op een formulier koppelen de leerlingen de te leren woorden zelf aan een van de bewegingen, waardoor leerlingen bij een woord niet allemaal dezelfde beweging maken. In dit geval werkt Meester Niels ‘als vanouds’ in het klaslokaal, maar alles wat je ervoor nodig hebt is een tafel, een stoel en een livestream met je leerlingen. Biedt perspectief, nietwaar?

Sneeuwballen gooien

Hoewel de zon steeds vaker schijnt en de zomertijd net is begonnen, is het nooit te laat voor een flink potje sneeuwballen gooien. Deze lesvorm, eveneens van Meester Niels, is gericht op automatiseren. Hij is onder meer geschikt voor de leerlingen die vanwege het werk van hun ouders toch naar school komen. In plaats van sneeuw gebruik je proppen papier en wanneer je gericht gooit is het goed mogelijk om voldoende afstand van
elkaar te bewaren.

Spellingestafette

De spellingestafette is zowel geschikt voor leerlingen die nog naar school komen als voor leerlingen die thuis met hun schoolwerk bezig zijn. Het is bijvoorbeeld ook een ideale lesvorm om de ouders en broertjes of zusjes erbij te betrekken. De opdracht? Zo snel mogelijk tien woorden foutloos in je schriftje krijgen. Het ene teamlid zit buiten met een schrift en potlood, het andere teamlid moet één moeilijk woord van het bord onthouden en
foutloos overbrengen aan het teamlid buiten. Wij zijn benieuwd: hoe zouden jullie deze lesvorm online aanpakken?

Cijfers uitbeelden

Cijfers leren? Met Meester Sander is een goede conditie een vereiste. Stoel aan de kant, video aan en leren maar, want deze video kun je zonder verdere moeite inzetten als aanvullend lesmateriaal. Het is de bedoeling dat de leerlingen het cijfer dat in beeld komt uitbeelden. Tussendoor staan de leerlingen niet stil, maar zijn ze aan het joggen. Dat lijkt makkelijk, maar de cijfers gaan steeds een beetje sneller. Leuk om met zijn allen via de
livestream te doen: leerzaam én lachen geblazen.

Bewegend leren & meer activerende didactiek

Wil je meer te weten komen over bewegend leren en andere vormen van activerende didactiek? Eerder verscheen op OVM het artikel 4x activerende werkvormen, waarin nog vier bijzondere werkvormen aan bod komen. Voor meer achtergrond en best practices verwijzen we je graag naar het artikel Betere resultaten door beweging in de klas.

Op welke actieve manier houd jij je leerlingen tijdens deze bizarre tijden bij de les? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Een leerkracht leest een groepje kinderen voor

Taalontwikkeling van nieuwkomers

Praktische en effectieve tips om kinderen met Nederlands als tweede taal (NT2) te ondersteunen. Luisteren Luistervaardigheid vormt de basis voor taalverwerving. Veel NT2-leerlingen gaan door een ‘stille periode’ waarin ze nog niet actief spreken, maar wel veel leren door te luisteren. Ondersteun dit proces door duidelijk en rustig te spreken en visuele hulpmiddelen zoals afbeeldingen […]

Bekijk
Een houten poppetje met een lampje boven zijn hoofd

Column: Socrates op sneakers

Rowan is de klas uit gestuurd, maar weigert te vertrekken. Directeur Danny Weeda blikt terug op een knap staaltje omdenken.

Bekijk
Een groepje kinderen programmeert speelgoed.

Beleidsupdate: Subsidie Techkwadraat

Hoe zorgt het programma Techkwadraat voor meer technologieonderwijs? Dat lees je in deze beleidsupdate!

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.