Home » ‘Bezemen’ via Internet

‘Bezemen’ via Internet

De ontwikkeling van sociale netwerken gaat steeds verder, helaas ook in negatieve zin. Waar vroeger het schoolplein de bron van pesterijen was, is dat nu verschoven naar internet. Naast bedreigingen via MSN of Hyves, verschijnen er steeds vaker pestfilmpjes op internet, de zogenoemde ‘bezemfilmpjes’, waarvan sommigen erg ver gaan.

 

Cyberpesten gaat ver
‘Bezem’ is straattaal voor ‘hoer’ of ‘sukkel’. Deze vorm van cyberpesten is al een tijdje gaande, maar wordt door hulpverleners niet herkend als pesterij. Pesten is van alle tijden, maar de manier waarop neemt steeds grilligere vormen aan. Bij een bezemfilmpje plukken jongeren foto’s van de Hyves- of Facebook-pagina van het slachtoffer, zetten deze in een filmpje met beledigende of bedreigende teksten en plaatsen het vervolgens op YouTube. Daar wordt het vervolgens honderden keren bekeken, tot het zo ver gaat dat de slachtoffers er in het ‘offline leven’ ook last van hebben. Gelukkig zien leeftijdsgenoten ook dat dit ver kan gaan. Dit anti-bezemfilmpje is op YouTube te zien.

Internetrechercheur
Dat cyberpesten een serieuze zaak is blijkt ook uit het in het leven roepen van de “digitale agent”. In zuid Limburg is momenteel een internetrechercheur actief die twee keer per week op een speciale website chatsessies houdt waarin jongeren met allerlei vragen en problemen betreffende cyberpesten bij hem terecht kunnen.

Monitor Internet en Jongeren
 
De meeste recente cijfers over cyberpesten komen uit 2007. IVO, een organisatie die onder andere onderzoek doet naar pesten, meet sinds 2006 elk jaar het internetgebruik van jongeren. Het laatste volledige rapport over internetgebruik is hier te vinden.

Enkele resultaten uit de Monitor Internet en Jongeren 2007:

  • 56% van de jongeren maakte zich in 2007 minstens één keer per maand schuldig aan een vorm van online pesten.
  • Veel leerlingen die pesten, worden zelf ook gepest. 13% van de jongeren zegt zowel zelf gepest te worden als anderen wel eens te pesten.
  • 17 tot 23% van de jongeren zijn regelmatig slachtoffer van cyberpesten, waarbij tussen de 30 en 35% eens per maand lastig gevallen wordt via internet.
  • Pesten hangt samen met psychosociale problemen, zoals het hebben van depressieve gevoelens, eenzaamheid en een negatief zelfbeeld.

Eind dit jaar brengt IVO een rapport uit met recente cijfers met betrekking tot cyberpesten (en internetgebruik van jongeren). Daarin wordt uitgebreid aandacht besteed aan online pestgedrag, waaronder ook pesten via sociale media.

Bamber Delver, jeugdtrendwatcher, spreekt op het talencongres ToTaal2010 van Malmberg over hoe jongeren omgaan met internet en nieuwe media. Deze zgn WIFI-generatie is continu online. 

© Trendport, 2010
 

Laatste onderwijsnieuws

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.