De Docent

Alles voor jouw vak

Biologie

Elke week nieuwe lesopdrachten die je direct
kunt toepassen om je les te starten, eindigen, of zelfs mee te vullen. De vragen zijn gemaakt door biologiedocenten Cees Mulder en René Westra.

Aangeboden door Biologie voor jou

kikker in de natuur

Video’s & Energizers

Klaar voor in jouw les

Hou de leerlingen scherp met een leerzame energizer of breng afwisseling aan met een video-opdracht. Geschikt voor elke lesmethode.

Wat is het geheim van diepzeeduikers?

Veel mensen zijn gek op snorkelen en duiken in zee. De meeste van hen blijven redelijk aan de oppervlakte van het water, maar sommige mensen duiken diep. Heel diep! Daarbij is het belangrijk dat ze bepaalde maatregelen nemen, want er zitten ook risico’s aan diepzeeduiken. Dit is de laatste lesopdracht van dit schooljaar, gemaakt door […]

Bekijk

Achtergrond

Wat speelt er in jouw vakgebied?

Volg hier de ontwikkelingen in het (biologie) onderwijs of lees over de ervaringen van vakgenoten.

Actueel

Opdrachten bij het nieuws

Laat zien dat biologie overal is, met scherpe en afwisselende vragen bij de actualiteit.

Aangeboden door Biologie voor jou

Deze pagina wordt je aangeboden door Biologie voor jou, de biologiemethode van Malmberg. Wil je meer weten over deze methode? Kijk dan op malmberg.nl.

Wil je ook bijdragen aan deze vakpagina? Neem dan contact op met redactie@malmberg.nl.

Biologie voor jou werkt samen met Corpus, het Onderwijsmuseum en het Voedingscentrum

Alle lessen biologie

Deze opdrachten worden je aangeboden door Biologie voor jou, de methode biologie van Malmberg. De lessen zijn ook te gebruiken bij andere methodes.

Tinnitus: altijd een ***geluid

Gehoorschade bij tinnitus of oorsuizen: hoe ontstaat het en kun je er eigenlijk iets tegen doen?

Bekijk

Nieuws & achtergrond bij biologie

Nieuws voor jouw vakgebied

Dit kun je verwachten in de herziene versie Bvj

In het volgende schooljaar ga je als docent aan de slag met een compleet vernieuwde Biologie voor jou. Zo is het thema Voortplanting en Seksualiteit grondig herzien. Bereid je voor op pubishaar in plaats van schaamhaar en meer aandacht voor een divers, gelijk en inclusief kader. Elk schooljaar wordt er kritisch gekeken naar de inhoud […]

Bekijk

Laten biologiedocenten zich verleiden tot snacken?

Zet een klas van twintig Nederlandse kinderen op een rij en er zijn er zeker drie te zwaar, stelt onderzoeksjournalist Odette Bloemen-Joosten. Vooral het overgewicht bij pubers neemt de laatste jaren flink toe. Hoe ontkom je hieraan als je door slimme marketeers altijd en overal wordt verleid om te snacken wat je wilt?

Bekijk

Aahh…! Hoe bespreek ik seksualiteit en gender?

Het Nationaal Onderwijsmuseum opent op 10 november de tentoonstelling Aahhh..! Over lichaam, seksualiteit, gender en consent. Een interview met onderzoeker en samensteller Jetske Steenstra.

Bekijk

Het laatste onderwijsnieuws

Onderwijsnieuws, achtergronden, en updates voor het voortgezet onderwijs

Waarom schrijven met de hand goed is

In onze digitale wereld wordt schrijven steeds vaker vervangen door typen. Als dat de toekomst is van kinderen, waarom leren we ze dan nog steeds schrijven? Wat doet schrijven met een kind? Waarom is het belangrijk voor de motoriek? We geven vier argumenten waarom een toetsenbord het schrift nooit helemaal mag vervangen. Hoe maak jij […]

Bekijk
Een leerkracht achter een stapel nakijkwerk

Efficiënter en eerlijker nakijken met AI

Waar docenten vroeger uren bezig waren met het handmatig nakijken van opdrachten, kan AI nu helpen om dit sneller en eerlijker te doen.

Bekijk