Waar de ene school razend enthousiast volledig overgaat op digitaal, houdt de andere het liever bij de lesboeken en de vertrouwde methode. Niks mis mee, maar de kracht van goed onderwijs zit ‘m juist in de combinatie van on- en offline leren. Oftewel: blended learning. Los van dat het didactisch versterkend werkt, bespaar je er als docent ook tijd mee.
Wie digitaal werkt, bespaart tijd. Huiswerk nakijken is niet langer iets wat je naast je uren voor de klas zelf nog moet doen. Leerlingen maken hun huiswerk namelijk digitaal en krijgen gelijk inzicht in hoe ze op bepaalde onderdelen hebben gescoord.
Video: zo besparen jij én je leerlingen tijd
Als docent heb je vaak tijd te kort. Op school zie je vaak veel verschillen, je ene collega rent met een verhit hoofd van les naar les, Terwijl een andere collega alle tijd heeft voor zijn leerlingen, voor een praatje en op tijd naar huis gaat. Soms is een andere manier van werken de oplossing. Zo kun je bijvoorbeeld leerlingen in een online leeromgeving zelf hun huiswerk laten nakijken. In een videoserie van Malmberg zijn veel herkenbare situaties op een ludieke manier neergezet. Herken jij jezelf of je collega in onderstaande video?
Oefentoetsen
Ook het leren voor proefwerken is een stuk doelgerichter in de digitale leeromgeving. Door middel van diagnostische toetsen weten leerlingen gelijk wat ze al onder de knie hebben. Ook bieden deze toetsen inzicht in welke onderdelen ze nog goed moeten bestuderen. Dat is voor henzelf fijn, maar ook voor jou als docent. In het dashboard zie je precies welke onderwerpen de klas beheerst en welke (nog) niet. Daarop kun je jouw manier van lesgeven – zowel klassikaal als individueel – afstemmen.
Op 28 maart gaf Michel van Ast een webinar waarin hij concrete tips en voorbeelden geeft om ict op een effectieve en actieve manier in te zetten. Je kunt het webinar nu online terugkijken.
Meer weten?
Bekijk dan onze special over blended learning. Hier vind je praktische tips, een gratis whitepaper en veel interessante artikelen. En bekijk ook de eerder verschenen video’s in deze serie:
- Blended learning: zo start je ermee
- Blended learning: dit zijn de voordelen
- Blended learning: praktische tips
- Blended learning: adaptief onderwijs in een handomdraai
Werk jij blended? Wij zijn benieuwd hoe jij tijd bespaart, deel je tips via onderstaand formulier.