Home » Blended learning: zo start je ermee

Blended learning: zo start je ermee

Waar de ene school razend enthousiast volledig overgaat op digitaal, houdt de andere het liever bij de lesboeken en de vertrouwde methode. Niks mis mee, maar de kracht van goed onderwijs zit ‘m juist in de combinatie van on- en offline leren. Oftewel: blended learning. Ben jij er klaar voor?

Steeds vaker komen lesmethodes met een online leeromgeving. Veel docenten zien de meerwaarde hiervan in, maar wat als je collega’s hier anders mee omgaan dan jij? Als jij er volop gebruik van wilt maken, terwijl je collega’s het liever bij het lesboek houden?
Laat je niet weerhouden door collega’s, je kunt natuurlijk gewoon zelf aan de slag gaan om uit te zoeken wat voor jou als docent werkt. De voordelen van een online leeromgeving zitten onder andere in het overzicht, je kunt eenvoudig de voortgang van je leerlingen inzien. En ook actualiteit is belangrijk, de stof wordt goed onderhouden en sneller geactualiseerd dan een boek.

Video: Welk type docent ben jij?

Iedereen heeft wel een collega die niet van verandering houdt. Hij geeft al jaar in, jaar uit op dezelfde manier les want dat gaat nou eenmaal goed. Hij is niet de enige, iedereen heeft zijn eigen routines, vaak onbewust omdat we ze altijd zo doen. Soms werkt dat prettig en het kost ons weinig energie. Maar dingen op een nieuwe manier aanpakken kan ook juist energie opleveren! In een videoserie van Malmberg zijn veel herkenbare situaties op een ludieke manier neergezet. Herken jij je collega?

 

Blended learning: de startvraag

De kunst van het starten met blended learning is om het jezelf niet te ingewikkeld te maken. Reserveer een momentje in je agenda en loop volledig door de online leeromgeving heen. Waar is deze van toegevoegde waarde, zowel voor jou als voor leerlingen?

Een online leeromgeving kan alles bevatten om een vak te leren. Vaak wordt het gebruikt in combinatie met de klassikale manier van lesgeven. Het werken met en leren uit lesboeken blijft belangrijk, evenals de klassikale instructie. Op welke punten heb je nou eigenlijk meer aan zo’n online leeromgeving? Denk daarbij aan meer inzicht, tijdsbesparing of altijd actueel lesmateriaal. Beperk jezelf in eerste instantie tot het beantwoorden van die vraag, vanuit daar kun je gaan experimenteren en ervaar je wat past bij jouw manier van lesgeven.

Op 28 maart gaf Michel van Ast een webinar waarin hij concrete tips en voorbeelden geeft om ict op een effectieve en actieve manier in te zetten. Je kunt het webinar nu online terugkijken.

Meer uit deze serie:

Meer weten?

Bekijk dan onze special over blended learning. Hier vind je praktische tips, een gratis whitepaper en veel interessante artikelen.

Werk jij blended? Wij zijn benieuwd hoe je hiermee bent begonnen, deel je tips via onderstaand formulier. 

 

Laatste onderwijsnieuws

Omslagen januari

Boekentips Engels januari

Op de derde maandag van januari wordt Martin Luther King herdacht. Met deze boekentips sluiten wij aan bij dit eerbetoon.

Bekijk
Een leerkracht leest een groepje kinderen voor

Taalontwikkeling van nieuwkomers

Praktische en effectieve tips om kinderen met Nederlands als tweede taal (NT2) te ondersteunen. Luisteren Luistervaardigheid vormt de basis voor taalverwerving. Veel NT2-leerlingen gaan door een ‘stille periode’ waarin ze nog niet actief spreken, maar wel veel leren door te luisteren. Ondersteun dit proces door duidelijk en rustig te spreken en visuele hulpmiddelen zoals afbeeldingen […]

Bekijk
Een houten poppetje met een lampje boven zijn hoofd

Column: Socrates op sneakers

Rowan is de klas uit gestuurd, maar weigert te vertrekken. Directeur Danny Weeda blikt terug op een knap staaltje omdenken.

Bekijk
Een groepje kinderen programmeert speelgoed.

Beleidsupdate: Subsidie Techkwadraat

Hoe zorgt het programma Techkwadraat voor meer technologieonderwijs? Dat lees je in deze beleidsupdate!

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.