Home » Boekenruil op school

Boekenruil op school

jongen leest boek in het gras

Misschien ken je de kledingkettingruil al; je ontvangt een tas met kleding, haalt er iets uit wat je leuk vindt en stopt er zelf een kledingstuk in dat je niet meer draagt. Daarna gaat de tas naar een ander.  Het initiatief is ontstaan in Amsterdam tijdens de tweede lockdown om kleding te kunnen ruilen en tegelijkertijd contact te krijgen met anderen in de buurt. Kledingruilfeestjes konden immers niet doorgaan. De kettingruil is zo’n succes dat het nu landelijk wordt ingezet.

Boekenkettingruil

Deze kettingruil is een spannende manier om het lezen onder de kinderen te bevorderen. Bijna ieder kind heeft wel een of meer boeken thuis liggen die hij of zij niet meer leest. Om te starten laat je een paar kinderen boeken in een tas doen. De tas gaat vervolgens naar een ander kind in de klas. Die neemt de tas mee naar huis, haalt er een boek uit en vult de tas weer aan met een ander boek. Zo laat je de tas rondgaan tot ieder kind een of meer nieuwe boeken heeft om te lezen.

Wil je het lezen in de zomervakantie stimuleren, spreek dan met de ouders af dat de tas tijdens de zomervakantie doorgegeven wordt.

Meer tips? Lees ook:

 

Heb je al eens een boekenruil gedaan? Geef je ervaring en tips mee aan collega’s via het reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Waarom schrijven met de hand goed is

In onze digitale wereld wordt schrijven steeds vaker vervangen door typen. Als dat de toekomst is van kinderen, waarom leren we ze dan nog steeds schrijven? Wat doet schrijven met een kind? Waarom is het belangrijk voor de motoriek? We geven vier argumenten waarom een toetsenbord het schrift nooit helemaal mag vervangen. Hoe maak jij […]

Bekijk
Een meisje met gewichten in haar handen

Column: De resultaten moeten omhoog

Terwijl juf Manon met groep 8 op kamp gaat denkt ze aan de strekking van de laatste vergadering: ‘Maak havo-leerlingen van kinderen die dat niet zijn.'

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.