Home » Boekentips december 2023

Boekentips december 2023

Een meisje dat boeken uit een boekenkast pakt
Onderbouw

Bob Popcorn kan niet stoppen met ontploffen
Maranke Rinck en Martijn van der Linden
Uitgeverij Querido

Omslag Bob Popcorn kan niet stoppen met ontploffen

Bob Popcorn is een nogal licht ontvlambare maiskorrel. Hij is snel driftig en als dat gebeurt, ontploft hij letterlijk. Dat is natuurlijk niet handig en daarom gaat hij op zoek naar manieren om rustig te blijven. Hij probeert van alles, van mediteren en tot tien tellen tot wandelen in de natuur en bewust in- en uitademen. Het blijkt nog best moeilijk …

Dit prentenboek over maiskorrel Bob – die je misschien al kent van zijn avonturen in de Tijgerlezen-serie – is grappig en leuk, en het biedt een toegankelijke manier om in de klas te praten over emoties. Iedereen is weleens boos, zo boos dat het voelt alsof je zou kunnen ontploffen. Hoe is dat en wat kun je doen als je je zo voelt? Net als Bob kun je uitproberen wat jou helpt om weer rustig te worden. En misschien hebben de kinderen nog andere tips voor Bob.

Middenbouw

De geheime drakenschool
Emily Skye
Uitgeverij De Fontein


Omslag de geheime drakenschool

Op de geheime drakenschool Wolkenburg wordt Henry getraind tot drakenrijder. De eerste stap is goed communiceren en samenwerken met je draak. Helaas blijkt dat niet zo makkelijk. Zijn draak is oeroud, ontzettend koppig en absoluut niet van plan om mee te werken. Henry moet er snel achter komen waarom zijn draak zich zo gedraagt. Anders kan hij zijn plek op Wolkenburg wel vergeten.

Dit is zo’n boek dat je in één keer wilt uitlezen. Door de beeldende beschrijvingen leef je intens mee met Henry’s frustratie. Het grappige is dat je ook de gedachten van de draak leest en zo door zijn ogen naar Henry kijkt. Je ontdekt dat die twee elkaar totaal verkeerd begrijpen. Dit biedt mooie aanknopingspunten om te praten over hoe je elkaar verkeerd kunt begrijpen, welke gevolgen dat kan hebben en hoe je dat kunt voorkomen. Het onderstreept op een toegankelijke manier het belang van goed naar elkaar luisteren én je in elkaar verplaatsten.

Bovenbouw

Mona Lisa en de anderen
Alice Harman en Quentin Blake
Uitgeverij Lemniscaat

Omslag Mona Lisa en de anderen

‘Het voelt zo gemaakt om te doen alsof ik niet weet dat ik waarschijnlijk het beroemdste schilderij van de hele wereld ben, maar ik wil ook weer niet dat mensen denken dat ik een verwaand nest ben.’ In dit vrolijke kunstboek krijgen dertig beroemde werken uit het Louvre een stem. Naast Mona Lisa ontmoet je ook de godin Nikè, de Marly-paarden en de zittende schrijver.

De kunstwerken vertellen de lezer waar ze gevonden zijn, wie hun maker is en wat er zo bijzonder aan ze is: een verfrissende manier om kunstwerken te leren kennen. Naast de afbeeldingen van de werken vind je in het boek veel kleine zwart-wit illustraties van de wereldberoemde illustrator Quentin Blake.

Dit boek leent zich uitstekend voor een les kunsteducatie in samenhang met taal. Een suggestie hebben we alvast voor je uitgewerkt: Laat de verf spreken.

Leerkracht

De Zilveren Weken
Boaz Bijleveld
Uitgeverij Eduforce

omslag de zilveren weken

De term Gouden Weken ken je vast. Het is de periode na de zomervakantie waarin je met je groep aan de slag gaat met groeps- en gewoontevorming. Iets minder bekend, maar niet minder belangrijk, is de periode na de kerstvakantie: de Zilveren Weken. 

Gezondheidszorgpsycholoog Boaz Bijleveld zoomt in op de sociale cohesie binnen je groep na de kerstvakantie en neemt hierbij ook de Bronzen Weken mee: de periode net voor de zomervakantie. In de Zilveren Weken lees je hoe je gemaakte afspraken met je groep weer kunt afstoffen en hoe je verschuivingen binnen je groep kunt bespreken. Het is bij uitstek de periode om stil te staan bij wat werkt voor jouw groep en waar je extra aandacht aan kunt besteden. Naast theorie lees je ook veel leuke evaluatie-, spel- en coöperatieve werkvormen. Een heel bruikbaar en praktisch boek waarmee je direct aan de slag kunt na de kerstvakantie. 

Deze boeken zijn zorgvuldig uitgekozen door schoolbibliotheek-expert Leesvink.
Meer informatie vind je op Leesvink.nl.

Laatste onderwijsnieuws

Waarom schrijven met de hand goed is

In onze digitale wereld wordt schrijven steeds vaker vervangen door typen. Als dat de toekomst is van kinderen, waarom leren we ze dan nog steeds schrijven? Wat doet schrijven met een kind? Waarom is het belangrijk voor de motoriek? We geven vier argumenten waarom een toetsenbord het schrift nooit helemaal mag vervangen. Hoe maak jij […]

Bekijk
Een meisje met gewichten in haar handen

Column: De resultaten moeten omhoog

Terwijl juf Manon met groep 8 op kamp gaat denkt ze aan de strekking van de laatste vergadering: ‘Maak havo-leerlingen van kinderen die dat niet zijn.'

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.