De winter komt om de hoek kijken, dus we kunnen wel wat hartverwarmende of juist ijskoude verhalen gebruiken om deze tijd goed door te komen. Trek je sloffen aan, zet een kop thee of pak warme chocomelk en kruip onder je dekentje op de bank met deze boekentips in het teken van de winter.
Merel: ‘Schattige, winterse liefdesverhalen.’
Let it snow – 15+
John Green, Maureen Johnson & Lauren Uitgeverij Puff
Publicatiejaar: 2013
Dit boek, dat tevens verfilmd is voor Netflix, bevat drie verschillende kerstverhalen met jongeren in de hoofdrol. Het eerste verhaal gaat over Jubilee, die kerstavond gaat vieren met haar vriendje maar hoort dat haar ouders in de gevangenis zitten. Ze gaat naar haar grootouders, maar de trein loopt vast door sneeuwval dus gaat ze naar het nabijgelegen Waffle House, waar ze twee leuke en aardige jongens ontmoet. Tegelijkertijd worden de drie vrienden Tobin, Duke en JP gebeld door hun vriend om naar het Waffle House te komen. Ze trotseren weer en wind en hebben onderweg fysieke, maar ook mentale obstakels om mee om te gaan. Het derde perspectief is dat van Addie, die liefdesverdriet heeft om Jeb (een van de jongens in het Waffle House). Ook zij heeft te maken met confrontatie, omdat het wellicht haar ego is dat in de weg stond bij hun relatie.
De drie verhalen staan op zichzelf, maar de paden van de hoofdpersonages kruisen op een subtiele manier. De onderwerpen die in de verhalen voorkomen, van liefde, vriendschap, confrontatie, depressie en gender, zijn nog steeds relevant. Het taalgebruik is simpel en de plot is redelijke voorspelbaar, maar interessant genoeg voor jongeren. Leuk om klassikaal te lezen en daarna eventueel de film te bekijken, om te bespreken en er een eventuele opdracht aan te koppelen met vragen als ‘Waren de personages zoals je je had voorgesteld? Wat waren grote verschillen tussen het boek en de film? Merkte je verschil in de verschillende stijlen van de schrijvers?’
Lot: ‘IJs- en ijskoude horror voor liefhebbers van avonturenverhalen.’
The Terror – 15+
Leeswaarschuwing: dit boek valt in het horror genre.
Uitgeverij: Little, Brown and Company
Publicatiejaar: 2007
Als de horror van Simmons een beetje teveel van het goede is dan zou je ook het non-fictie boek Erebus, the story of a ship van Michael Palin kunnen lezen. Hetzelfde onderwerp maar dan waarheidsgetrouw en zonder het bovennatuurlijke.
Met twee schepen uitgerust met de nieuwste snufjes op zeevaartgebied vertrekt in 1845 de Sir John Franklin expeditie op zoek naar de felbegeerde North-West passage. Iedereen is zeer hoopvol en vol vertrouwen dat de expeditieleden de doorgang zullen vinden zodat de reistijd naar Azië aanzienlijk verkort kan worden. Maar de expeditie verloopt rampzalig en Sir John, zijn bemanning en de schepen Erebus en Terror komen vast te zitten. Twee jaar moeten zij zien te overleven in de afschuwelijk kou van het arctische poolijs.
Met dit waargebeurde gegeven heeft Dan Simmons zijn fantasie de vrije loop gelaten en zich ingebeeld wat er gebeurd zou kunnen zijn met de dappere mannen van Erebus en Terror. En dat levert een heerlijk spannend geschiedenis/avonturenverhaal op met bovennatuurlijke- en, zoals gezegd, horrorelementen. Het ware gevaar komt in Simmons’ versie niet van het in rap tempo oprakende rantsoen of de gruwelijke kou die je vingertopjes doet bevriezen. Nee, het ware gevaar is nog veel verschrikkelijker.
Er waart iets rond daar op dat ijskoude ijs, iets dat de expeditie blijft stalken en af en toe een bemanningslid weggrist. Simmons heeft uitgebreid onderzoek gedaan en dat zie je terug in de vele details met betrekking tot de reis, de schepen en de bemanning. Met fantastische personages zoals de arrogante Sir John Franklin, de sympathieke maar alcoholverslaafde verteller van het verhaal Captain Crozier en de mysterieuze Lady Silence is dit een heerlijk boek om helemaal in te verdwijnen.
Een aantal jaar geleden is dit boek verfilmd door de BBC in een superspannende televisieserie.
Merel: ‘Aandoenlijke en simpele novelle voor Heartstopper-fans.’
This Winter
12-15 jaar
Alice Oseman
Uitgeverij Harper Fire
Publicatiejaar: 2020
This Winter van Alice Oseman is een novelle in de Heartstopper-reeks, die over de homoseksuele Charlie en biseksuele Nick gaat. Deze novelle – die in tegenstelling tot Heartstopper geen graphic novel is – speelt zich af tijdens de winter en gaat voornamelijk over Charlies familie. Zijn zusje Victoria (Tori), broertje Oliver en hijzelf vertellen verhalen op hun eigen, persoonlijke manier. Het speelt zich tussen de Heartstopper boeken af, op het moment dat de familie het lastig heeft met de eetstoornis van Charlie. Je merkt hoe zijn zusje en broertje hiermee om gaan, namelijk vooral liefdevol, en dat de volwassenen in het gezin het er erg moeilijk mee hebben. Ondanks alles is het een hoopgevend en weinig neerbuigend verhaal dat apart te lezen is van de serie.
This Winter wordt grafisch verteld, met illustraties om het te ondersteunen en berichtjes die Tori en Charlie sturen en krijgen. Ook de dialogen zijn kort en het niveau van Engels is niet hoog, waardoor het gemakkelijk te lezen is in de onderbouw. Een simpel maar qua thema toch ietwat diepgaand verhaal voor jongeren die niet zo van lezen houden, en wellicht fan zijn van de Netflixserie.
Merel is bibliothecaris en mag zich de NBD Biblion Jeugdspecialist van het Jaar 2023 noemen. Naast haar werk in de bibliotheek is ze vooral bezig met haar (boeken)blog, haar eigen bedrijf waarmee ze boek- en bierproeverijen organiseert én natuurlijk met het lezen van een heleboel boeken! Haar voorkeur? Jeugdboeken, Young Adult en thrillers.
Lot is dol op Engelse literatuur, boekwinkels en bibliotheken. Na haar studie Engelse taal en cultuur in Nijmegen heeft ze met veel plezier gewerkt als docent Engels in het voortgezet onderwijs. Sinds vorig jaar werkt ze in de bibliotheek zodat ze zich nog meer kan inzetten om jongeren te laten genieten van het lezen van boeken.