Het is februari: de vervelendste maand van het jaar is achter de rug en we kijken vooruit naar… De Liefde! Welke Engels docent heeft er tegenwoordig immers niet gehoord van het immense succes van Ali Hazelwood en de ongekend populaire Twisted Love-serie, die druipen van de romantiek? Vandaag delen wij onze tips voor Valentijnsdag. Kom dus lekker in de stemming en stimuleer je leerlingen om heerlijk op de bank te kruipen met deze boekentips.
Merel: ‘Laagdrempelig tienerdrama ten top.’
Six more months of June 15+
Daisy Garrison
Uitgeverij Flatiron Books
Publicatiejaar: 2024
Aan te raden voor leerlingen die hebben genoten van ‘The summer I turned pretty’ en andere boeken (of televisieseries) van Jenny Han.
Het schattige verhaal Six more months of June speelt zich af in de laatste weken voor de middelbare school (in dit geval een Amerikaanse high school) eindigt. De hoofdpersonages zijn Caplan en Mina, die al jaren bevriend met elkaar zijn. Ze verschillen echter enorm: Caplan is stoer, sportief en populair en Mina is slim, graag op zichzelf en een echte lezer. Wanneer Mina gaat daten met een vriend van Caplan, proeft ze van het populaire bestaan en begint Caplan te twijfelen aan zijn gevoelens voor haar. Ze hebben echter niet lang om eraan te wennen, want ze willen beiden iets anders gaan doen na hun afstuderen.
De hoofdstukken die volgen staan bol van het tienerdrama, dat lekker wegleest in combinatie met de vlotte schrijfstijl van Garrison. Escapisme (van de koude wintermaanden) ten top, want het boek is niet zo dik en ondanks dat het boek meer geschikt is voor de bovenbouw, is het verhaal qua niveau Engelse taal goed te lezen. Dit komt voornamelijk door de vele (korte) dialogen en de inhoud van het verhaal.
Lot: ‘The Girl in the Bubble.’
Everything, Everything – 13+
Nicola Yoon
Uitgeverij Delacorte Books
Publicatiejaar: 2015
Toegeven aan je gevoelens van liefde voor een ander, dat is natuurlijk sowieso al heel spannend en risicovol. Maar in het geval van Madeline, hoofdpersoon in het boek Everything, Everything, is het zelfs een zaak van leven en dood. Madeline is 18 jaar oud en komt nooit buiten. Ze heeft een auto-immuunziekte waardoor ze zeer vatbaar is voor ziektes en daarom mag ze dus niet in aanraking komen met andere mensen. Zij vormen een risico omdat ze virussen of infecties bij zich kunnen dragen die gevaarlijk zijn voor Madeline. Ze lijdt een zeer geïsoleerd leven en haar wereld bestaat uit haar moeder, haar vaste verpleegster Carla en haar boeken. Haar vader en broer zijn lang geleden omgekomen bij een ongeluk. Maar dan verschijnt er op een dag een nieuwe buurjongen. Ze maken contact via het raam en een bijzondere band ontstaat tussen deze twee tieners. Madeline en Olly worden hopeloos verliefd op elkaar, maar hoe doe je dat als je niet fysiek in elkaars omgeving kunt zijn? Uiteindelijk waagt Madeline de sprong in het diepe en verlaat ze haar huis om op pad te gaan met Olly.
Dit boek leest als een trein. De schrijfstijl is niet moeilijk en ondanks dat de personages al wat ouder zijn zou dit boek ook door jongere tieners al gelezen kunnen worden. Het is interessant voor jongeren om op deze manier meer te weten te komen hoe het is om te leven met een ernstige ziekte. Daarnaast is de relatie tussen moeder en dochter mooi uitgewerkt waarbij je als lezer al een beetje voelt dat er wat aan de hand is. Op het einde van het boek komt er een goede plottwist die nieuw licht werpt op de ziekte van Madeline.
Merel: ‘Romcom-liefhebbers: Indulge!’
Better than the movies – 15+
Lynn Painter
Uitgeverij Simon & Schuster
Publicatiejaar: 2021
In Better than the movies volgen we Liz Buxbaum: Een tiener met een uitgesproken, kleurrijke smaak die gelooft in het gelukkige einde van romantische komedies. Ze zit in het laatste jaar van de middelbare school en heeft haar pijlen gericht op Michael, een knappe oud-buurjongen die weer opduikt in haar leven. Om met hem naar het eindfeest te gaan, heeft ze echter haar irritante buurjongen Wesley nodig. Tijdens hun samenwerking komen ze erachter dat elkaar toch leuker vonden dan ze eigenlijk dachten, en ondanks dat Michael voor Liz begint te vallen, eindigen Wesley en Liz langzaam maar zeker samen. Ondanks dat het verhaal niet veel diepgang lijkt te hebben, kom je er als lezer achter dat de reden dat Liz zo gebrand is op romantische films is dat haar moeder – medefan van romcoms – is overleden en Liz moeite heeft met de verwerking. Thema’s als vriendschap en liefde, maar ook rouw spelen dus een grote rol.
Het verhaal kenmerkt zich door Painters vlotte schrijfstijl en grappige dialogen, waarbij elk hoofdstuk begint met een (herkenbare) quote van een romcom. Het zal tieners meermaals hardop laten gniffelen en het is wederom een simpel, maar doeltreffend romantisch boek met niet al te veel pagina’s. Een puntje van kritiek is het gebrek aan diversiteit en de voorspelbaarheid van het verhaal.
Merel is bibliothecaris en mag zich de NBD Biblion Jeugdspecialist van het Jaar 2023 noemen. Naast haar werk in de bibliotheek is ze vooral bezig met haar (boeken)blog, haar eigen bedrijf waarmee ze boek- en bierproeverijen organiseert én natuurlijk met het lezen van een heleboel boeken! Haar voorkeur? Jeugdboeken, Young Adult en thrillers.
Lot is dol op Engelse literatuur, boekwinkels en bibliotheken. Na haar studie Engelse taal en cultuur in Nijmegen heeft ze met veel plezier gewerkt als docent Engels in het voortgezet onderwijs. Sinds vorig jaar werkt ze in de bibliotheek zodat ze zich nog meer kan inzetten om jongeren te laten genieten van het lezen van boeken.