Home » Boekentips februari 2024

Boekentips februari 2024

Een kind dat ligt te lezen in de schoolbibliotheek
Onderbouw

Cadeautje!
Miriam Bos
Uitgeverij Lemniscaat

Omslag Cadeautje!

Hiep hiep hoera, Suusje Eekhoorn is jarig! Ze is heel benieuwd naar haar cadeautje. Daar ligt het, zomaar in het gras … Wat als ze nu even stiekem kijkt wat erin zit? Want het duurt nog heel lang voordat haar beste vriend August de Vos klaar is met het versieren van het bos. Maar dan gebeurt er iets vreselijks: het cadeautje raakt kwijt!

Miriam Bos, auteur en illustrator, maakte ook Help! Een verrassing!, het prentenboek van het jaar 2024. Wat zou jij doen als je Suusje was? Zou je eerlijk vertellen dat je het cadeau kwijt bent? Of stiekem iets anders inpakken? Het geduld van Suusje wordt danig op de proef gesteld. Ben jij weleens zó nieuwsgierig geweest naar een cadeau dat je het stiekem hebt opengemaakt? Of misschien een klein stukje papier hebt opengescheurd? Heb je weleens een cadeautje gekregen dat tegenviel? En waarom viel het dan tegen?

Middenbouw

Een toren van tijgers
Lizette de Koning en Gareth Lucas
Uitgeverij Ploegsma


Omslag Een toren van tijgers

De grappige, herkenbare en ritmische gedichten in dit boek hebben één ding met elkaar gemeen: dieren spelen de hoofdrol. De kleurrijke illustraties vormen een mooie eenheid met de schrijfsels. En je ‘leert’ er ook nog eens een heleboel van, zoals dit bijzondere ‘weetje’ over de ijsbeer …

IJs-beer

Dat mijn familie IJsbeer heet,
weet bijna iedereen.
Maar wij hebben ook een vóórnaam!
Die verklap ik jou alleen.

Mijn moeder heet Vanille,
Citroen dat is mijn pa.
En míjn naam is de lekkerste:
Witte Chocola.

Vraag de kinderen wat hun lievelingsdier is en waarom. Zijn het de bijzondere eigenschappen van het dier? Of zijn uiterlijk? Lees met de kinderen een aantal gedichten uit het boek. Laat hen zelf ook een gedicht bedenken over hun lievelingsdier.Laat hen zelf ook een gedicht bedenken over hun lievelingsdier met die bijzondere eigenschappen en dat kenmerkende uiterlijk.  Laat de gedichten voordragen of maak er een bijzondere tentoonstelling van.

Bovenbouw

De verboden duinen
Marjolein Visser
Uitgeverij Leopold

Omslag De verboden duinen

Voor Mila is het leven niet vanzelfsprekend. Ze heeft het moeilijk met de scheiding van haar ouders en het werk van haar moeder als schoonmaakster in een hotel levert niet veel geld op. Op school is ze een buitenbeentje. Als het hotel een nieuwe eigenaar krijgt, komt zijn dochter Eline bij Mila in de klas. Zouden de rijke Eline en Mila vriendinnen kunnen worden?

In dit verhaal leren de kinderen dat een dak boven je hoofd en genoeg geld voor kleding, eten en schoolspullen niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Ook leren ze dat rijkdom en geluk niet altijd eerlijk verdeeld zijn op de wereld. Bespreek met de groep: wat ben je te weten gekomen over Mila? En welke dingen weet je over Eline? Wie zou jij liever willen zijn en waarom? Zijn de problemen van Mila volgens jou erger dan die van Eline, of andersom?

Leerkracht

Chatten met Napoleon, werken met generatieve AI in het onderwijs
Barend Last en Thijmen Sprakel
Koninklijke Boom Uitgevers

Omslag Chatten met Napoleon, werken met generatieve AI in het onderwijs

Heb je op Het Nationaal Taalcongres in januari 2024 ook geboeid de presentatie van Barend Last beluisterd? Dan is Chatten met Napoleon echt een aanrader. Ook de moeite waard voor alle leerkrachten die via hun leerlingen of ouders geconfronteerd worden met AI, die zelf experimenteren met AI of voor leerkrachten die hun twijfels hebben bij deze ontwikkeling.

In dit boek gaan de auteurs eerst in op AI als fenomeen. Wat is het, hoe werkt het, wat is de impact op het onderwijs? Deel twee bestaat uit veertig werkvormen: twintig voor de docent en twintig om te gebruiken in de klas. Dit boek geeft je handvatten om zelf op ontdekkingstocht te gaan, met je team of met je groep.

Deze boeken zijn zorgvuldig uitgekozen in samenwerking met schoolbibliotheek-expert Leesvink.
Meer informatie vind je op Leesvink.nl.

Laatste onderwijsnieuws

Waarom schrijven met de hand goed is

In onze digitale wereld wordt schrijven steeds vaker vervangen door typen. Als dat de toekomst is van kinderen, waarom leren we ze dan nog steeds schrijven? Wat doet schrijven met een kind? Waarom is het belangrijk voor de motoriek? We geven vier argumenten waarom een toetsenbord het schrift nooit helemaal mag vervangen. Hoe maak jij […]

Bekijk
Een meisje met gewichten in haar handen

Column: De resultaten moeten omhoog

Terwijl juf Manon met groep 8 op kamp gaat denkt ze aan de strekking van de laatste vergadering: ‘Maak havo-leerlingen van kinderen die dat niet zijn.'

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.