Home » Boekentips juli 2024

Boekentips juli 2024

Een meisje zit in het gras te lezen
Onderbouw

Foutje? Echt niet!
Pieter Koolwijk en Linde Faas
Uitgeverij Lemniscaat

Omslag Foutje? Echt niet!

Wat gebeurt er als een illustrator een vlek maakt op een tekenvel? Meestal zal de tekenaar het papier weggooien en opnieuw beginnen. Maar Linde Faas doet iets heel anders. Haar vlek in dit fantasievolle prentenboek is het begin van een verhaal, een verhaal waarin je alles kunt zijn wat je wilt.

Vlekken hoeven geen fouten te zijn. Dit vrolijke prentenboek laat zien dat vlekken juist alles kunnen worden wat je maar bedenken kunt: een dier onder water of iets met vleugels of … Gebruik dit boek om met de kinderen te praten over perfectionisme. Maak duidelijk dat vlekken maken mag en dat het niet betekent dat je tekening mislukt is.

Middenbouw

Zoef!
Janneke Schotveld
Uitgeverij Van Goor

Omslag Zoef!

Amirs lieve hond Oela is doodgegaan. Zijn moeder vindt een oud kleed op zolder en legt het op de lege plek naast Amirs bed. Ineens beweegt het kleed: het heet Zoef en kan vliegen. Samen vliegen ze naar de Grens, waar Amir Oela hoopt op te kunnen halen voordat ze definitief oversteekt. Een verhaal over liefde en rouw, met ruimte voor humor en bonte personages.

Ben jij weleens zo verdrietig geweest dat je wilde dat je de tijd kon terugdraaien? Wat zou je op dat nieuwe moment dan zeggen of doen? Praat er samen over.

Bovenbouw

Oever
Ludwig Volbeda
Uitgeverij Querido

Omslag Oever

Het is meivakantie. Jips ouders sporen haar aan om iets te gaan doen, maar zeker nu Jips grote liefde Oever is verhuisd heeft ze weinig behoefte om eropuit te gaan. Bovendien is daar die schoolopdracht: teken een zelfportret. Dat blijkt makkelijker gezegd dan gedaan, zeker als je je constant afvraagt wie je eigenlijk bent.

Oever is een prachtige, bijna filosofische zoektocht van een queer-persoon op weg naar volwassenheid, naar een eigen identiteit. Hoofdpersoon Jip kan goed tekenen, maar probeert enigszins onder de opdracht uit te komen door een zelfportret in de geest van René Magritte in te leveren, zijn Le fils de l’homme, waarop een man staat afgebeeld met een appel voor het gezicht. Laat de leerlingen het schilderij zien. Is dit een zelfportret? Een interessant thema voor een filosofieles over identiteit.

Leerkracht

Het groene schoolplein als rijke leeromgeving
Marc van de Geer en Maike Nelissen
Uitgeverij Pica

Omslag Het groene schoolplein

Dit zeer praktisch ingestoken boek beschrijft wat nodig is om een groen schoolplein in te richten. Bovendien laat het zien wat vrij spel in en met natuur betekent voor opgroeiende kinderen. Hoe betrek je team, bestuur, kinderen, ouders en buurt bij de plannen voor een groen plein? Aan welk startkapitaal moet je denken, aan welk onderhoudsbudget en hoe creëer je hier een pot voor? Het boek staat uitgebreid stil bij het ontwerp en de verschillende elementen die je kunt toevoegen, zoals sport- en spelelementen, een moestuin, een paddenpoel, een bouwplek of een amfitheater. Ook veiligheid en risico’s komen aan bod.

Deze boeken zijn zorgvuldig uitgekozen in samenwerking met schoolbibliotheek-expert Leesvink. Meer informatie vind je op Leesvink.nl.

Laatste onderwijsnieuws

Een escalatieladder in de klas?

De escalatieladder is een populaire manier om een conflict in kaart te brengen. Maar: wat kun je nou met zo'n ladder? In dit artikel lees je er alles over.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.