Home » Boekentips Nederlands: vrijheid

Boekentips Nederlands: vrijheid

Omslagen boekentips Nederlands april

De meesten van ons staan er niet dagelijks bij stil, maar hoe bijzonder is het dat wij in een land leven waar we mogen zijn wie we willen zijn en met elkaar in vrede kunnen leven. Komende maand vieren we met elkaar 80 jaar vrijheid. Bij deze viering horen natuurlijk verhalen, verhalen die ons herinneren aan toen, om te lezen, om bij stil te staan en met elkaar erover te praten om nooit te vergeten hoe waardevol onze vrijheid is.


Noem geen namen 
14-18 jaar

Astrid Sy 
Luitingh-Sijthoff
Publicatiejaar: 2021

Dit boek is voor jongeren die geïnteresseerd zijn in geschiedenis, de Tweede Wereldoorlog en met nadruk op het verzet.

Omslag Noem geen namen

Noem geen namen is gebaseerd op waargebeurde verhalen, wat het extra indrukwekkend maakt.

Het verhaal speelt zich af in Amsterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog. Drie jonge studenten, Rosie, Kaat en Josephine zetten hun leven op het spel om zoveel mogelijk Joodse kinderen te helpen vluchten of onder te brengen bij Nederlandse gezinnen. Ondanks de dreiging van het Duitse leger gaat het vaak net op het nippertje goed, maar hoe loopt het af als de Duitsers Amsterdam helemaal vrij wil maken van Joden? En wat als Kaat en Josephine worden opgepakt en in een concentratiekamp terecht komen?

Bundel je krachten docenten Nederlands, maatschappijleer en geschiedenis! Lees uit dit boek voor en behandel het vraagstuk: Wat zou je zelf doen als je in deze periode zou leven? Onderduiken of ook het verzet in gaan? En waarom? Een creatieve schrijfopdracht koppelen aan dit verhaal werkt ook goed, laat ze na het gesprek erover schrijven.


De bibliothecaresse van Auschwitz
12-16 jaar

Antonio Iturbe
De Fontein
Publicatiejaar: 2024

Een graphic novel is een laagdrempelig middel om leesplezier aan te wakkeren bij jongeren, dus voor de licht-lezer met interesse in de Tweede Wereldoorlog is het zeer geschikt.

Omslag De bibliothecaresse van Auschwitz

De graphic novel De bibliothecaresse van Auschwitz* geeft een kijkje in het leven van de Joodse Dita, een dapper meisje dat leeft in de tijd van de Tweede Wereldoorlog.

Dita is dol op lezen, ze zit het liefst de hele dag met haar neus in de boeken. Dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit en begint een onzekere tijd voor de tiener en haar familie. Al snel wordt Dita, samen met haar vader en moeder, opgepakt en belanden ze in een concentratiekamp. Dita maakt de meest vreselijke dingen mee, maar er is ook hoop. Zo ontstaat er een geheim schooltje waar een paar boeken aanwezig zijn. Deze boeken zorgen voor een venster naar de buitenwereld, zodat Dita en de anderen even kunnen ontsnappen aan de vreselijke werkelijkheid waarin ze leven. 

Dit verhaal leent zich goed om met elkaar te praten over de Tweede Wereldoorlog en zo ook een brug te slaan tussen de vakken Nederlands en geschiedenis. Achterin het boek vind je een historisch dossier met informatie over onder andere Auschwitz en Mengele.

*De graphic novel is gebaseerd op de gelijknamige roman van Antonio Iturbe.


De Hongerspelen
14 t/m 18 jaar

Suzanne Collins
Van Goor
Publicatiejaar: 2012
De complete serie is opnieuw uitgegeven in 2025 als speciale editie

Heb je leerlingen in de klas die van een echte page-turner houden? Vol spanning, politieke kwesties en opbouwend naar een revolutie? Dan is dit een serie voor hun.

Omslag De Hongerspelen

Katnis woont samen met haar moeder en zus in het armste district van het land Panem; er is weinig te eten en nog minder geld. Ieder jaar organiseert het Kapitool de Hongerspelen: een spel waarbij uit ieder district een kind of jongere wordt geselecteerd om te vechten tot de dood. Er is maar één overlevende, één winnaar. De Hongerspelen is voor de rijkere districts puur vermaak, met grote feesten en een overvloed aan eten. Katnis merkt dit op en begrijpt niet waarom de verschillen tussen arm en rijk zo groot zijn. Ook valt het haar op hoeveel de arme districts worden onderdrukt door het Kapitool. Ze begint een revolutie, maar eerst moet ze zichzelf levend zien te houden tijdens de Hongerspelen, lukt haar dat?

Het boek De Hongerspelen valt op het eerste gezicht misschien buiten het thema. De twee titels hierboven zijn gebaseerd op waargebeurde verhalen uit de Tweede Wereldoorlog, deze titel is dat niet. Toch ben ik van mening dat je dit fantasyboek in deze periode goed onder de aandacht kan brengen, en het als een gespreksopener kan werken. Het verhaal veel elementen bevat zoals onderdrukking, machtsverschil, verschil tussen arm en rijk, revolutie en in het laatste deel van de serie komt het zelfs tot een oorlog. 

Extra tip: Een serie kan zeer leesbevorderend werken. Vinden de lezers het eerste deel goed? Dan zijn ze sneller geneigd om de volgende delen binnen de serie ook te lezen.


Portret van Sarah Pronk

Sarah is adviseur leesbevordering bij Passionate Bulkboek en is ze de hele dag bezig met boeken, de leukste baan ter wereld dus! Ieder vrij moment grijpt ze aan om in een fantasierijke (boeken)wereld te duiken, organiseert ze buddyreads met vrienden en kun je altijd bij haar terecht voor een goede leestip. Sarah’s favoriete genres zijn romantasy, sci-fy en Young Adult.

Laatste onderwijsnieuws

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.