Home » Boekentips oktober 2023

Boekentips oktober 2023

Een jongen die boeken uit een boekenkast pakt
Onderbouw

Op zoek naar de herfst
Sanne Ramakers, Merel de Vink en Marjolein Hund
Uitgeverij Clavis

Omslag op zoek naar de herfst

Ramses en Fien maken een boswandeling met opa. Op school kregen ze de opdracht om de ‘herfst mee naar de klas te nemen’. Maar hoe doe je dat? 

Op kleuterniveau worden de diverse aspecten van de herfst besproken zonder in een opsomming te vervallen. Wind, vallende bladeren, spinnenwebben, pompoenen, kastanjes, paddenstoelen én appeltaart, ze zien er allemaal prachtig uit op de sprankelende illustraties in warme herfstkleuren van Marjolein Hund. Een leuk extraatje is het zoeken naar de eekhoorn die zich in diverse afbeeldingen schuilhoudt. 
Sanne Ramakers en Merel de Vink schreven al eerder een avontuur over de beste vrienden Fien en Ramses. In het boek Wat wil jij later worden? leer je de twee kennen. Op zoek naar de herfst kun je voorlezen, maar doet het ook goed op een herfsttafel of als inspiratiebron voor een herfstige wandeling. 

Middenbouw

Game Helden tegen de robots
Marcel van Driel
Uitgeverij Billy Bones

Omslag Game Helden tegen de robots

De vier Game Helden Puck, Raff, Phileine en Manú teleporteren in dit spannende avontuur naar New York. Want Blaag de blob is gestolen door Superschurk de Leeuwin. De vrienden willen Blaag redden, maar in New York worden ze niet alleen opgewacht door een robotleger, maar ook door een vreselijk wezen. Hoe zal dat aflopen?

De boeken over de Game Helden verschijnen in de Billy Bones Bazen-serie. De avonturen kun je voorlezen, of samen of zelf lezen. Alle verhalen hebben korte hoofdstukken en zinnen om het lezen makkelijker en leuker te maken.
Heb jij in je groep een kind dat wat moeilijker tot lezen te bewegen is? Deze boeken zullen waarschijnlijk wél aanslaan. Game Helden tegen de robots is een spannend en fantasierijk verhaal en het vijfde deel in de serie. De boeken zijn los van elkaar te lezen.

Bovenbouw

Rugzwemmen
Marc ter Horst
Uitgeverij Gottmer

Omslag Rugzwemmen

De ouders van Noor zijn klimaatactivisten – in de kinderwagen ging ze al mee naar demonstraties. Maar nu is ze er klaar mee. Het is zomervakantie en al haar vriendinnen vliegen naar verre oorden. Noor voelt zich alleen. Haar ouders bedenken een ‘leuk’ plan voor Noor: een zomerkamp … Noor verzint wel honderd manieren om hier onderuit te komen en trekt er in haar eentje op uit. Met haar klasgenoot Tim ontdekt ze dat er, ondanks alle wereldproblemen, genoeg is om blij van te worden.

Marc ter Horst was al een bekend en gevierd kinderboekenschrijver in het genre non-fictie en nu verrast hij met dit fijne fictiedebuut. Een vlot geschreven boek dat mooi aansluit bij een les over klimaatverandering. Het is heel goed te gebruiken in combinatie met Palmen op de Noordpool van dezelfde schrijver. 

Leerkracht

Wat echt werkt bij kinderen met autisme
Peter Vermeulen en Kobe Vanroy
Uitgeverij Pelckmans

Omslag Autisme

Veel leerkrachten krijgen in hun werkzame leven te maken met kinderen met een (lichte) vorm van autisme. Als je meer kennis bezit over autisme leer je beter omgaan met deze kinderen. Je snapt het kind beter en kunt gerichter inzetten op het creëren van positieve momenten.

Wat echt werkt bij kinderen met autisme is een praktische gids waarin je ontdekt wat autisme precies is, wat de tien belangrijkste behoeften van kinderen met autisme zijn en hoe je ze daarin kunt helpen. Het boek biedt direct toepasbare handvatten en concrete strategieën aan. Als je de specifieke eigenschappen, mogelijkheden, beperkingen en behoeften van een kind met autisme beter leert kennen, kun je het gedrag vaak beter duiden en heb je er waarschijnlijk ook meer begrip voor. Dit komt de sfeer in de groep en de omgang met deze kinderen zeker ten goede.

Deze boeken zijn zorgvuldig uitgekozen door schoolbibliotheek-expert Leesvink.
Meer informatie vind je op Leesvink.nl.

Laatste onderwijsnieuws

Waarom schrijven met de hand goed is

In onze digitale wereld wordt schrijven steeds vaker vervangen door typen. Als dat de toekomst is van kinderen, waarom leren we ze dan nog steeds schrijven? Wat doet schrijven met een kind? Waarom is het belangrijk voor de motoriek? We geven vier argumenten waarom een toetsenbord het schrift nooit helemaal mag vervangen. Hoe maak jij […]

Bekijk
Een meisje met gewichten in haar handen

Column: De resultaten moeten omhoog

Terwijl juf Manon met groep 8 op kamp gaat denkt ze aan de strekking van de laatste vergadering: ‘Maak havo-leerlingen van kinderen die dat niet zijn.'

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.