Home » Boekenweek van Jongeren: 16 t/m 25 september

Boekenweek van Jongeren: 16 t/m 25 september

De Boekenweek van Jongeren zorgt ervoor dat jongeren met nieuwe verhalen en boeken in aanraking komen waardoor ze weer met meer plezier gaan lezen. Jongeren willen namelijk wel lezen, maar vinden maar lastig de weg naar een boek dat bij hen past. De campagne biedt daarom een grote veelzijdigheid. IJzersterke auteurs Daan Heerma van Voss en Chinouk Thijssen schrijven dit jaar een kort verhaal voor 3PAK, het gratis geschenk van de Boekenweek van Jongeren. Dichter Gershwin Bonevacia maakt een gedichtencyclus. Ook wil de organisatie van de boekenweek jongeren inspireren om te lezen door middel van de scholentournee Literatour, de prijs voor het Beste Boek voor Jongeren en een online campagne met influencers op Instagram en TikTok. Ook dit jaar 

Over de campagne

Het doel van de Boekenweek van Jongeren is jongeren in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs het plezier van lezen te laten ontdekken. Een week lang zal in de belevingswereld van jongeren intensief en origineel aandacht gevestigd worden op het lezen van boeken. Het is bewezen dat jongeren die boeken blijven lezen daar in hun verdere ontwikkeling op tal van vlakken van profiteren. Uit onderzoek van Stichting Lezen blijkt dat vrijwel alle jongeren (90%) lezen belangrijk vinden. Het belang van lezen wordt bovendien door bijna alle jongeren onderschreven. Toch is er een grote groep die lezen in de praktijk ‘saai’ vindt (45%) en vindt dat het te veel inspanning kost (44%). Dit komt mede doordat ze niet weten welke boeken voor hen beschikbaar zijn en welke bij hun interesses passen. Ze komen boeken niet tegen in de media die ze gebruiken. De Boekenweek van Jongeren inspireert jongeren met verhalen en boeken die écht bij ze passen, op plekken waar jongeren zelf te vinden zijn. Het motto is dan ook: dit wil jij lezen!

3PAK, de gratis bundel voor jongeren

Boekwinkels, bibliotheken en scholen geven tijdens de Boekenweek van Jongeren ruim honderdduizend exemplaren van 3PAK gratis weg aan leerlingen in de bovenbouw, van (v)mbo tot vwo. Naast de fysieke editie is 3PAK ook verkrijgbaar als e-book (via jeugdbibliotheek.nl) en als luisterboek (in samenwerking met CJP en Storytel).
Daan Heerma van Voss debuteerde in 2010 met de roman Een zondagsman. A.F.Th. van der Heijden noemde hem een van de grootste literaire talenten van het land. In 2020 verscheen Coronakronieken. Zijn nieuwste boek is het autobiografische De bange mens.
Chinouk Thijssen schrijft Young Adult-thrillers voor 14+. Truth or Dance stond op de shortlist voor Young Adult-boek van het jaar en Break a Leg won Beste Young Adult Nederlandstalig. Als ze niet schrijft, bezoekt ze jongeren op scholen. Dit jaar won ze de Jonge Jury voor Gegijzeld. Gershwin Bonevacia is dichter en spokenwordartiest. Tot januari 2022 was hij stadsdichter van Amsterdam en schreef hij maandelijks een gedicht in Het Parool. In 2021 verscheen bij Das Mag zijn dichtbundel Toen ik klein was, was ik niet bang.

Lesbrief bij het boekenweekgeschenk 3PAK

Met opdrachten naar keuze kun je met je klas de verhalen uit 3PAK aan de slag gaan. De lesbrief is ontwikkeld door Uitgeverij Malmberg en sluiten aan op de methodes Talent (VO) en Taalblokken (MBO).

Literatour

Literatour is de scholentournee van Boekenweek van Jongeren. Tijdens de campagne kunnen leerlingen op hun school meedenken met wie ze graag in gesprek gaan tijdens Literatour. In de tweede helft van het schooljaar, van 13 t/m 17 februari 2023, gaan aansprekende auteurs waaronder de 3PAK-auteurs langs op honderd scholen. De organisatie van Literatour is in handen van De Schrijverscentrale en mede mogelijk gemaakt door Stichting De Versterking.

Beste Boek voor Jongeren

Op de eerste dag van de Boekenweek van Jongeren worden de winnaars van het Beste Boek voor Jongeren 2022 bekendgemaakt. Een vakjury van volwassenen heeft vijf boeken in de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig en vijf in de categorie Vertaald genomineerd. Een jongerenjury kiest uiteindelijk uit beide categorieën een winnaar. De twee winnaars ontvangen ieder een geldbedrag van €2500. Over de genomineerde boeken zei de jury van volwassenen het volgende: ‘De diversiteit in personages is groot en dat geldt ook voor de auteurs. Die voldoen natuurlijk al langer niet meer aan het achterhaalde beeld van uitsluitend witte elitaire mannen van (voorbij de) middelbare leeftijd. De auteur van nu (x/v/m) is jong, oud, zwart, van kleur, wit, queer, hetero, cis en trans. Dit maakt de verhalen divers en zorgt ervoor dat steeds meer jongeren zich gerepresenteerd kunnen zien in de literatuur. Ontzettend fijn, ontzettend belangrijk en bovenal ontzettend terecht.’

Luister hier het interview met Daan Heerma over Boekenweek van Jongeren!

Laatste onderwijsnieuws

Een leerkracht leest een groepje kinderen voor

Taalontwikkeling van nieuwkomers

Praktische en effectieve tips om kinderen met Nederlands als tweede taal (NT2) te ondersteunen. Luisteren Luistervaardigheid vormt de basis voor taalverwerving. Veel NT2-leerlingen gaan door een ‘stille periode’ waarin ze nog niet actief spreken, maar wel veel leren door te luisteren. Ondersteun dit proces door duidelijk en rustig te spreken en visuele hulpmiddelen zoals afbeeldingen […]

Bekijk
Een houten poppetje met een lampje boven zijn hoofd

Column: Socrates op sneakers

Rowan is de klas uit gestuurd, maar weigert te vertrekken. Directeur Danny Weeda blikt terug op een knap staaltje omdenken.

Bekijk
Een groepje kinderen programmeert speelgoed.

Beleidsupdate: Subsidie Techkwadraat

Hoe zorgt het programma Techkwadraat voor meer technologieonderwijs? Dat lees je in deze beleidsupdate!

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.