De titel van dit boek is al leuk, de subtitel maakt je nog nieuwsgieriger: ‘Over knappe knoppen, boze bollen & ander geniaal groen’. Dit is zo’n boek waarvan je niet wist dat je het wilde lezen. We beschouwen planten vaak als vanzelfsprekend, maar ze kunnen echt enorm veel meer dan je denkt. Duw de kinderen in je groep dit boek in handen, wedden dat ze het fantastisch vinden? De tekeningen van Margot Westerman maken het nog interessanter.
Tips om dit boek te gebruiken
- Dit boek is geschikt om zelf te lezen voor kinderen vanaf groep 6. Maar je kunt het ook zeker in groep 4 en 5 samen lezen met de kinderen.
- Maak een Briljante planten-thematafel in de groep. Kijk of er in het boek planten staan die je ‘bij de hand’ hebt of waar je makkelijk aan kunt komen. Plaats die op de tafel, samen met het boek. Laat de kinderen het boek pakken wanneer ze er tijd voor hebben. Hoe leuk is het voor ze als ze planten die in het boek voorkomen ook kunnen zien en voelen (en ruiken!). Stimuleer de kinderen om samen te lezen.
- Laat je inspireren door het boek en organiseer een middag waarop jullie op zoek gaan naar straatplantjes, houd een proeverij met eetbare planten of ga op zoek naar wiskundige vormen bij planten en bloemen. Teken of schilder planten na, verzin zelf een nieuwe plant of fotografeer planten.
- Breng nieuwe planten de klas in en bespreek wie ze verzorgt, en hoe en wanneer dat gebeurt. Maak samen met de kinderen een plantenverzorgplan.
- Haal meer boeken over planten in de klas in, zoals Een wereld vol planten van Martin Jenkins en Hoe kan een plant een vlieg eten? van Anna Claybourne.