Home » Bureau ICE organiseert het 5e Nationale Toetscongres VO

Bureau ICE organiseert het 5e Nationale Toetscongres VO

congres

Op 16 november 2023 vindt het 5e Nationale Toetscongres voor het voortgezet onderwijs plaats. In De Rijtuigenloods in Amersfoort komen spraakmakende wetenschappers, openhartige onderwijsprofessionals en eigenzinnige sprekers samen, om kennis te delen over toetsing en over het groeiproces van de leerling zelf. De uitdaging? Samen meer zien!

Emeritus hoogleraar Onderwijspsychologie Paul A. Kirschner opent het congres met het onderwerp‘Leren moeilijker maken?’ Dat klinkt paradoxaal of contra-intuïtief maar wat als je leerlingen helpt met leren op een manier die hen méér moeite kost, maar die tot beter leren leidt? ’s Middags staat Jim Jansen, auteur van het boek ‘Mavoklanten,’ op het podium, die weer heel anders naar leerlingen kijkt. Hij doet uit de doeken waarom volgens hem de vroegere mavo een onderschatte school is en deelt ook wetenschappelijke waarnemingen uit zijn boek over doorzettingsvermogen, het puberbrein en identiteit.

Buiten de plenaire sessies stellen docenten en schoolleiders uit het voortgezet onderwijs hun eigen dagprogramma samen aan de hand van drie rondes. Deze bieden een mix aan lezingen, workshops en interactieve sessies. Een greep uit het aanbod:

Lezing: Waarom meten we alles?
Is becijferen en vergelijken wel een goed idee of kan het ook anders? Door Berend van der Kolk, universitair hoofddocent VU, auteur van ‘De Meetmaatschappij’ en internationaal publicist over de impact van meten en becijferen op mensen.

Lezing: Omdenken in (toets)gedrag
Welke pedagogische interventie zet je in om een leerling weer tot leren aan te zetten? Door: Steffie van der Meijden, mentorleerkracht en in 2022 uitgeroepen tot leraar van het jaar in het voortgezet speciaal onderwijs met als specialisatie ‘gedrag’.

Lezing: Onderwijs en ChatGPT1
Wat heb je nodig om in de klas vaardig om te gaan met ChatGPT? Door: Joop Snijder, expert op het gebied van kunstmatige intelligentie en Chief Technology Officer (CTO) van Aigency, een AI-expertiselabel van Info Support. 

Lezing: Socrates op sneakers
Hoe drie socratische vaardigheden ervoor zorgen dat een gesprek direct opknapt. Door: Puck van Dijk, filosoof, theatermaker, communicatiespecialist en trainer. Verbonden aan De Denksmederij

De verdiepende workshops van de trainers van Bureau ICE bieden didactische tools om het kennisniveau van toetsing en examinering naar een hoger plan te tillen. Een aantal onderwerpen:

  • Scholing op school. Wat werkt (niet)? Door Sergej Visser.
  • Hoe borg je als examencommissie de kwaliteit van examinering? Door Jesús de La Torre Rivas
  • Lesbezoek en intervisie: samen beter onderwijs maken. Door Cindy Stienstra.

Naast de lezingen en workshops, is er centraal in De Rijtuigenloods eeninspiratieplein ingericht om onder het genot van een kopje koffie te netwerken. Deelnemers gaan het gesprek aan met onder andere:

  • experts op het gebied van toetsing, examinering en het volgen van voortgang. Ze geven persoonlijk antwoord op jouw vragen, nemen je mee in demo’s en testen de kwaliteit van jouw eigen toetsen.
  • docenten en schoolleiders uit het voortgezet onderwijs. Ze vertellen inspirerende verhalen uit de praktijk over hun visie op toetsing en hoe ze hier concreet vorm aan geven.
  • diverse sprekers van het congres. Ze gaan met je in gesprek over hun lezing of beantwoorden een specifieke vraag.

Het 5e Nationale Toetscongres VO biedt schoolleiders en docenten uit het voortgezet (speciaal) onderwijs een veelzijdig programma dat je stimuleert om samen meer te zien, kennisverhogend werkt en praktische tips biedt waarmee je terug op school meteen mee aan de slag kunt.

Voor meer informatie over het congres en het reserveren van een plek, ga naar de website van Toetscongres

De entreeprijs voor deelnemers van het congres inclusief netwerklunch is 295,- excl. BTW

Laatste onderwijsnieuws

Omslag De leraar: vakmanschap in onderwijs

De leraar: vakmanschap in onderwijs

In deze bundel vind je een rijke verzameling van belangrijke, wetenschappelijke inzichten voor de dagelijkse onderwijspraktijk.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.