Home » Checklist: zo herken je nepnieuws

Checklist: zo herken je nepnieuws

Met de opkomst van sociale media wordt het steeds belangrijker om nepnieuws te leren herkennen. Maar waar let je dan precies op? Mediawijsheid.nl – de wegwijzer in veilig en slim gebruik van (digitale) media – zet in een dossier op een rijtje wat er allemaal komt kijken bij het herkennen van nepnieuws.

Op Mediawijsheid.nl vind je een uitgebreid dossier over het herkennen van nepnieuws. Op deze pagina zet het mediawijsheid- platform onder meer uiteen waarom mensen nepnieuws maken, wat het gevaar ervan is en welke rol de filter bubbel en algoritmes spelen bij het via sociale media verspreiden van (nep)nieuws. Daarnaast vind je er een checklist van 8 do’s om nepnieuws beter te leren herkennen:

  1. Wie is de afzender van het bericht?
  2. Welke intentie heeft die afzender?
  3. Welke techniek is gebruikt?
  4. Kun je het verifiëren?
  5. Welke bron is gebruikt?
  6. De hele waarheid en niets dan de waarheid?
  7. Of een interpretatie van andermans waarheid?
  8. Check ook de foto’s

Verder lezen
Surf gauw naar het volledige dossier op Mediawijsheid.nl voor een toelichting op bovenstaande checklist. Vergeet ook niet om de video’s met nepnieuws als thema (in de meest rechtse kolom) te bekijken met leerlingen. Erg leerzaam en interessant voor jong en oud!

Besteed jij tijdens de les aandacht aan het herkennen van en omgaan met nepnieuws? Op welke manier? Deel je tips via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Waarom schrijven met de hand goed is

In onze digitale wereld wordt schrijven steeds vaker vervangen door typen. Als dat de toekomst is van kinderen, waarom leren we ze dan nog steeds schrijven? Wat doet schrijven met een kind? Waarom is het belangrijk voor de motoriek? We geven vier argumenten waarom een toetsenbord het schrift nooit helemaal mag vervangen. Hoe maak jij […]

Bekijk
Een meisje met gewichten in haar handen

Column: De resultaten moeten omhoog

Terwijl juf Manon met groep 8 op kamp gaat denkt ze aan de strekking van de laatste vergadering: ‘Maak havo-leerlingen van kinderen die dat niet zijn.'

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.