Home » Clitoris nog steeds niet volledig afgebeeld in alle biologieboeken

Clitoris nog steeds niet volledig afgebeeld in alle biologieboeken

taboe op afbeelding clitoris

Malmberg was in 2021 de eerste uitgever die de clitoris volledig opnam in de methode ‘Biologie voor Jou’. Dit was baanbrekend, omdat ‘de clit’ nog niet eerder zo uitgebreid beschreven stond in een lesboek. Helaas moeten veel leerlingen op het voortgezet onderwijs het vandaag de dag nog steeds doen met incomplete informatie. Het vrouwelijk genotsorgaan staat namelijk nog steeds niet volledig afgebeeld in alle biologieboeken. Dit blijkt uit het onderzoek dat AT5 in 2022 deed.

Wat klopt er niet aan de huidige afbeelding?

In biologieboeken wordt de clitoris nu nog afgebeeld als een klein puntje. Dit puntje is de clitoriseikel. Maar de andere onderdelen van het orgaan, de clitorishoed en de zwellichamen, worden weggelaten. Terwijl deze onderdelen juist belangrijke informatie geven over de seksuele opgewondenheid van vrouwen.    

De negatieve gevolgen

Vroeger werd voortplanting als enige functie genoemd voor het vrouwelijk geslachtsorgaan. Dat de clitoris ook voor vrouwelijk genot kon zorgen, werd niet als nuttig gezien. Sterker nog, vaak moest dit genot vanuit de kerk voorkomen worden. Door de clitoris en al haar functies niet in volledigheid af te beelden, houdt het taboe op vrouwelijke seksualiteit stand.

Ook zorgen de onvolledige afbeeldingen van de clitoris voor ongelijkheid tussen jongens en meisjes. Het mannelijk geslachtsorgaan staat namelijk wel volledig afgebeeld in biologieboeken. En dit terwijl het voor jongens en meisjes even belangrijk is om te weten hoe hun lijf in elkaar zit. Dit is ook nodig voor juiste en volledige seksuele voorlichting. Want als je niet precies weet hoe een lichaam werkt, kun je ook niet precies weten hoe seks werkt.

Het onderzoek van AT5

Onderstaande video licht het onderzoek van AT5 toe. Meerdere specialisten uit het vakgebied delen hun mening over de onvolledige afbeelding van de clitoris in de biologieboeken. “Zonde en eigenlijk ook schadelijk, omdat daarmee heel veel kennis niet wordt doorgegeven en aangereikt aan jongeren”.

Volgens Ylanga van der Geld, seksuoloog van de Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging voor Seksuologie (NVVS), wordt nu onterecht onderwezen dat de penis belangrijker is dan de vagina.

Ook Anna Jansen, specialist seksuele ontwikkeling, vertelt dat ze in haar werk dagelijks onwetendheid voorbij ziet komen. “Waar ik ook kom, of het nu is bij studenten, zorgprofessionals of kinderopvangmedewerkers, men weet vaak niet hoe de clitoris er in zijn volledigheid uitziet”. 

Daarnaast deelt biologiedocent Merel Sligting dat ze het “absurd en heel raar’’ vindt dat de clitoris nog niet goed staat afgebeeld in de biologieboeken.

Meer weten over het onderzoek van AT5? En waarom de clitoris nog steeds niet volledig staat afgebeeld in de biologieboeken van andere uitgeverijen? Bekijk dan de video!

Deel jouw aanpak met ons!

Hoe doorbreek jij het taboe rondom vrouwelijke seksualiteit in de klas? Deel het met ons in onderstaand reactieformulier!

Laatste onderwijsnieuws

Een leerkracht leest een groepje kinderen voor

Taalontwikkeling van nieuwkomers

Praktische en effectieve tips om kinderen met Nederlands als tweede taal (NT2) te ondersteunen. Luisteren Luistervaardigheid vormt de basis voor taalverwerving. Veel NT2-leerlingen gaan door een ‘stille periode’ waarin ze nog niet actief spreken, maar wel veel leren door te luisteren. Ondersteun dit proces door duidelijk en rustig te spreken en visuele hulpmiddelen zoals afbeeldingen […]

Bekijk
Een houten poppetje met een lampje boven zijn hoofd

Column: Socrates op sneakers

Rowan is de klas uit gestuurd, maar weigert te vertrekken. Directeur Danny Weeda blikt terug op een knap staaltje omdenken.

Bekijk
Een groepje kinderen programmeert speelgoed.

Beleidsupdate: Subsidie Techkwadraat

Hoe zorgt het programma Techkwadraat voor meer technologieonderwijs? Dat lees je in deze beleidsupdate!

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.