Home » Column: Gelukkig, nieuw schooljaar

Column: Gelukkig, nieuw schooljaar

Als je een TikTok-trend gaat uitproberen om je beddengoed nóg witter te krijgen, dan weet je het zeker. Het is tijd om weer te gaan werken: na een zomerslaap met frisse energie, en witte lakens, starten aan een nieuw schooljaar! De eerste nachtmerries over ontembare klassen en collega’s hebben zich al aangediend. Gelukkig, nieuw schooljaar.

‘Hoe was je vakantie?’ Ongekend heerlijk, is mijn antwoord. Ik heb de tijd genomen om goed af te schakelen. Ik heb genoten van een derde kopje koffie in de ochtend, eindelijk weer eens wat boeken gelezen, veel geschreven en geïnvesteerd in familie en vriendschappen. De boel ‘rechttrekken’, zo noem ik het. Een leeg hoofd en volledig ontspannen. Hoe kan ik dat gevoel zo lang mogelijk vasthouden?

De onderwijstrein staat alweer op ons te wachten. Ik zoek energizers om de energie tijdens de lessen sociale vaardigheden zo lang mogelijk vast te houden. Al weten we allemaal dat het gevoel van die (heerlijke) zomervakantie redelijk snel vervliegt zodra je je laptop en klaslokaal opent. ‘Zullen we deze week naar de planning van de lessen kijken?’ Planning? Dat woord kende mijn zomervakantie niet.

Toch verscheen er zo’n vervelend bericht in onze teamapp.

Een zomervakantie is niet voor iedereen heerlijk. Ik denk aan mijn eigen zomer van twee jaar geleden waarin afscheid nemen centraal stond. Ik denk aan studenten en docenten die geen fijne zomer hebben gehad vanwege een moeilijke thuissituatie, een ongeluk, verlies. Niemand zit te wachten op vervelende berichten. We zijn druk met nietsdoen, althans de mensen die een fijne zomer hebben.

Toch verscheen er zo’n vervelend bericht in onze teamapp. Over het overlijden van een student die nog niet zo heel lang geleden bij ons is afgestudeerd. Te snel ziek geworden, te snel overleden. Zo’n jong iemand met nog zoveel dromen, aan het begin van haar leven. Een verdrietige situatie die me even uit mijn vakantiebubbel haalt. Je moet dus écht je zegeningen tellen.

De ups-and-downs van een schooljaar zijn niet te plannen.

Het laat me denken aan alle nieuwe studenten die dit schooljaar bij ons starten. Met het idee dat ze zich willen opleiden tot iets. Om hun dromen na te jagen. Kan ik ze beschermen tegen nachtmerries?

Met frisse witte lakens en een hoofd vol fijne vakantieherinneringen, start ik het schooljaar met goede moed. Hoewel de ups-and-downs van een schooljaar niet zijn te plannen, kan ik wel kleine momenten creëren waar ik energie van krijg. Met meer plezier lesgeven en vaker kopjes koffie drinken met collega’s. Dit schooljaar wordt vast ongekend heerlijk!

Alisa Lalicic is docent in het middelbaar beroepsonderwijs. Na een wereldreis van twee jaar was Alisa klaar om aan het werk te gaan. Met pedagogiek als achtergrond en de ervaringen van haar reis zijn de vakken burgerschap en sociale vaardigheden haar op het lijf geschreven. Binnen het MBO daagt ze studenten uit om zelf kritisch na te denken over de wereld. Haar columns zijn een manier om persoonlijke onderwijsavonturen te delen: ‘Want dan ben je nooit alleen.’

Laatste onderwijsnieuws

Een jongen krijgt de ketting van de burgemeester om, zijn vader maakt een foto

Jeugddocumentaires in de klas

Aan de hand van jeugddocumentaires kun je lastige onderwerpen op een toegankelijke manier bespreekbaar maken.

Bekijk
Portret Pieter Koolwijk

Pieter Koolwijk: zelf ook lekker eigenwijs

Het thema van de Kinderboeken 2024 is ‘Lekker eigenwijs’. Pieter Koolwijk schreef het Kinderboekenweekgeschenk Schatpakkers. Wij vroegen wat hem inspireert.

Bekijk
moslim leerling in de klas

Herken jij moslimdiscriminatie op school?

Herken moslimdiscriminatie op school. Lees over de soorten discriminatie en krijg praktische tips voor een inclusieve onderwijsomgeving.

Bekijk
Omslagen van de drie Engelse boeken die besproken worden

Boekentips Engels september

In deze boekentips delen Lot en Merel enkele genomineerden en prijswinnaars van boekenprijzen voor jongeren.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.