Home » Column: Groeikansen

Column: Groeikansen

LinkedIn icoon op een smartphone

Laatst was het weer zo ver. Op LinkedIn duikelden mensen mét en zonder kennis over elkaar heen om te discussiëren over het gebrek aan carrièreperspectief in het onderwijs. Een discussie waar ik ook wel een mening over heb. Die ik dus niet op LinkedIn zet. In plaats daarvan schrijf ik deze column…

Ik zie qua carrière namelijk juist positieve veranderingen sinds ik het onderwijs uit ben. Tegenwoordig is er meer perspectief en differentiatie. Denk aan de verschillende LB-, LC- en LD-schalen voor leerkrachten en ook aan de taken binnen- en buiten de klas. Op de school van mijn kinderen loopt een taalcoördinator rond, een Engels-als-tweede-taal-coördinator, een leerkrachtencoach, een ICT-coördinator en een themacoördinator. Andere scholen kennen weer andere specialismen. Oké, er zijn natuurlijk vakgebieden waarin meer promotie mogelijk is, maar het was stukken slechter. In mijn tijd was de keuze: leerkracht, IB’er of directeur. Dan had je het wel gehad.

In diezelfde week was er een cabaretier die op de radio de juf van zijn zoon op een podium zette. (Terecht, het is een belangrijk vak met hoge werkdruk en veel impact. Blijkbaar was dit ook nog eens een uitermate geslaagde leerkracht en een bijzonder leuk mens.) Maar wat me verbaasde en in zulke opinieartikelen blijft verbazen, is het aanhalen van het slechte salaris. Volgens mij is dat tegenwoordig zo slecht nog niet. Zeker niet sinds het gelijk trekken van de salarissen voor vo en po docenten. Bovendien draagt het echoën van elkaars uitspraken hierover in de media niet echt aan bij aan de oplossing van het lerarentekort.

In mijn tijd was de keuze: leerkracht, IB’er of directeur. Dan had je het wel gehad.

Om mijn eigen gevoel naast de feiten te zetten, heb ik een aantal HBO-salarisschalen op Google en in cao’s opgezocht. Ik deel ze graag met je. Trek gerust zelf je conclusies.

  • Startschaal leerkracht in LB-schaal: 3301,-, eindschaal leerkracht LC-schaal: 5862,-
  • Het modale inkomen in Nederland lag vorig jaar rond 3300 euro bruto per maand.
  • Een verpleegkundige op hbo-niveau verdient tussen 2100 en 4850 bruto.
  • Een journalist verdient tussen 2700 en 5100 euro bruto per maand.
  • Een accountant verdient tussen de 2750 en 5500, met uitschieters naar 9000 euro.
  • Een rechercheur verdient tussen de 3150 en 5050,-.

Bij carrière gaat het vaak om werkzaamheden en externe zaken, zoals salaris, een auto van de zaak, status en de titel op een visitekaartje. Volgens mij is daarnaast ‘groei’ minstens net zo belangrijk. Dan gaat het erom wat je baan bijdraagt aan jouw persoonlijke groei als persoon. En omgekeerd; kun je alles wat jij groeit kwijt in je baan? Ik ken weinig andere beroepen die zo sterk zijn in groeikansen als die van leraar in het basisonderwijs. Of je nu gitaar gaat spelen, je verdiept in ADHD omdat je eigen kind daarmee gediagnosticeerd wordt, je je verdiept in de oudheid tijdens je reis naar Rome… alles wat je in het leven leert, kun je meenemen je werk in.

Daarnaast is het vakgebied zelf zo breed dat je nooit uitgeleerd bent. Van neurodiversiteit tot in de beste instructiemodellen. Van doelgerichte presentaties maken tot het voeren van constructieve oudergesprekken. En van leren coderen tot het perfectioneren van je klassenmanagement. Ben je in dit vak ooit uitgeleerd?

Mijn bescheiden conclusie… Voor een carrière met een prima salaris en veel groeikansen moet je misschien wel in het onderwijs zijn!

(Nu die werkdruk nog aanpakken, maar dat is weer een ander verhaal, dat verteld mag worden in een andere column. Of in één van de vele discussies tussen mensen met en zonder kennis op LinkedIn. 😉)

Corine is journalist en stond 15 jaar geleden voor de klas. Nu ze zelf twee zoons – Nathan en Levi – heeft, bekijkt ze het onderwijs van een heel andere kant. Ze is dol op schrijven, de creativiteit van haar kinderen, frambozen, het strand en het keihard meezingen met liedjes in de auto.

Uit respect voor de privacy van haar kinderen zijn de namen aangepast.

Laatste onderwijsnieuws

Een student wacht op de bus

Column: Verzuimverhalen

Te laat komen, ziekmeldingen; verzuim is een dagelijks item in het onderwijs. Vanaf welk moment moet je je als mentor zorgen gaan maken?

Bekijk
Leerling, ouder en leerkracht in gesprek

Uit de praktijk: LOL-gesprekken

Op kbs De Zandberg worden vanaf groep 4 gesprekken georganiseerd tussen Leerling, Ouder en Leerkracht.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.