Home » Dag van de Duitse Taal: uitwisseling van studenten

Dag van de Duitse Taal: uitwisseling van studenten

De Actiegroep Duits roept elk jaar één dag uit tot Dag van de Duitse taal. Op 22 september zetten scholen en bedrijven in heel Nederland de Duitse taal in het zonnetje. In 2021 is het thema van deze dag ‘Austausch’: ‘uitwisseling’.

Mach mit, doe mee

Scholen organiseren tijdens de Dag van de Duitse taal allerlei activiteiten die in het teken staan van de Duitse taal. Als je inspiratie zoekt voor activiteiten in de les dan is er het Ideeënboekje (Ideenbüchlein) van Mach Mit, een initiatief van de Actiegroep Duits. Daarin staan – uiteraard in het Duits – diverse opdrachten die speciaal voor de Dag van de Duitse taal zijn uitgewerkt. Denk aan een quiz, escaperoom, schilderwedstrijd en speeddaten. In het boekje staan ook individuele opdrachten, zoals een kruiswoordpuzzel met Duitse woorden of het maken van een persoonlijke vlog in het Duits. Scholen die zelf een goed idee hebben, kunnen dat initiatief aanmelden op de website van Mach Mit.

Uitwisseling tussen Nederlandse en Duitse studenten

Tijdens de voorgaande edities waren de thema’s ‘Duitse muziek’ en ‘moderne Duitse literatuur’. Dit jaar is het thema ‘uitwisseling tussen Nederlandse en Duitse jongeren’. Jongeren gaan regelmatig op uitwisseling, voornamelijk studenten die in grensregio’s wonen, zoals Arnhem en het Duitse Krefeld. In dat kader kreeg de Radboud Universiteit Nijmegen (RU) in 2017 zo’n 3,4 miljoen euro voor het stimuleren van de uitwisseling tussen middelbare scholen in de Duits-Nederlandse grensregio. Het idee van dit project is dat jongeren op deze manier goed worden voorbereid op leven in een meertalige en multiculturele samenleving.

Van elkaars taal en cultuur leren

‘Normaal gesproken leren leerlingen de vreemde taal en cultuur vanuit hun eigen klaslokaal en in hun eigen school. Maar om een taal en cultuur écht te leren kennen, is daadwerkelijk contact met scholieren van over de grens onmisbaar’, zegt wetenschappelijk begeleider Sabine Jentges over het project in blog op de website van de Radboud Universiteit. Projectleider Paul Sars vult dat aan: ‘Een van de manieren om grensoverschrijdende samenwerking te bevorderen is de sociaal-culturele cohesie versterken, door over elkaars taal en cultuur te leren. Maar wij wilden meer: niet alleen óver elkaars cultuur leren, maar juist samen ván elkaars cultuur leren.’

Hoe maak je een uitwisseling tot een succes?

Samen en niet alleen over elkaars cultuur leren is de sleutel tot een succesvolle uitwisseling. Hoe krijg je dat voor elkaar? Coördinator Henning Meredig en studente Nederland-Duitsland Studies Claire Joskin (RU) hebben een aantal tips voor toekomstige uitwisselingsstudenten én docenten:

  • Zorg voor net zoveel Nederlandstalige als Duitstalige leerlingen, zodat beide talen worden gesproken.
  • Zoek naar verbindende factoren. Koppel bijvoorbeeld scholen met dezelfde visie of studenten uit dezelfde leeftijdscategorie en met hetzelfde opleidingsniveau aan elkaar.
  • Zorg voor een goede kennismaking door veel samen te doen, zoals spelletjes en koken. Door met elkaar te communiceren leren de jongeren elkaar snel kennen en de taal spreken.
  • Bereid de uitwisseling voor in de les. Dat kan door studenten elkaar vóór de uitwisseling e-mails te laten sturen of de taal alvast te oefenen.

Belang van de Duitse taal

De Actiegroep Duits zet zich sinds 2011 in om het bewustzijn van het belang voor de Duitse taal te vergroten. Duits is de meest gesproken moedertaal in Europa en Duitsland is de belangrijkste handelspartner van Nederland. Nederlanders enthousiast maken om de Duitse taal te leren is één van de pijlers. Er zijn de afgelopen jaren al veel activiteiten uitgewerkt en gepromoot. Zoals een tweetalig kwartet voor het basisonderwijs dat is ontworpen door het Nuffic (organisatie voor internationalisering in onderwijs) en een lijst met Duitstalige muziek.

Doet jouw school ook mee aan de Dag van de Duitse taal? En welke activiteiten heb jij in de planning staan? Laat het ons weten via onderstaand reactieformulier. 

Laatste onderwijsnieuws

Omslag De leraar: vakmanschap in onderwijs

De leraar: vakmanschap in onderwijs

In deze bundel vind je een rijke verzameling van belangrijke, wetenschappelijke inzichten voor de dagelijkse onderwijspraktijk.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.