Home » Ted Ed: Lessons Worth Sharing

Ted Ed: Lessons Worth Sharing

Ted heeft er sinds kort een broertje bij: Ted Ed. Met dit platform – toegespitst op het onderwijs – speelt Ted in op de behoefte van docenten om zelf een deel van de lessen in te vullen. Ook kan een docent huiswerk meegeven in de vorm van een Ted Ed-video met bijbehorende vragen. Hierdoor komt er in de les tijd vrij om andere dingen te doen, zoals extra toetsen of herhaling van de stof.

 

Docenten en animators
Door de samenwerking aan te gaan tussen docenten en animators ontstaat er een geheel nieuwe bibliotheek met educatief materiaal. Bekijkt u ‘How Folding Paper Can Get You to the Moon’ maar eens: een educatieve animatie waarbij – door het vouwen van papier – duidelijk wordt gemaakt wat exponentiele groei is. Vervolgens worden de leerlingen aan het denken gezet met de Quick quiz, Think en Dig Deeper: respectievelijk korte vragen over het filmpje, kwesties om wat langer over na te denken én aanvullend materiaal over het onderwerp van de video.

 

You-Tube
De video’s worden aangeboden in een YouTube-player. Het nadeel hiervan is dat de meeste Ted-talks, in tegenstelling tot de filmpjes die op de ‘gewone’ Ted-website staan, niet voorzien zijn van ondertiteling. U kunt er wel voor kiezen om de ondertitelingfunctie van YouTube (cc-button in de werkbalk) te gebruiken, maar die werkt in feite hetzelfde als een vertaalmachine. Daardoor is de ondertiteling vaak niet helemaal correct.

 

U kunt dit in sommige gevallen omzeilen door video’s die ook op de gewone Ted-website staan te laten zien: in de videobrowser van deze pagina kunt u de ondertiteling namelijk instellen. Vervolgens kunt u de Ted Ed-versie weer gebruiken voor de vragen die bij de video horen. Denk er wel aan dat deze ook in het Engels zijn geformuleerd. Voor de Engelse les is dit natuurlijk prima, maar misschien vindt u het fijner om de vragen van te voren te vertalen of te bewerken.

 

Dat kan: met de Flip This Video-functie kunt u de vragen die bij de video horen namelijk bewerken of zelf een vraag toevoegen. Zo kunt u vragen vertalen en vervolgens de Engelse originelen verwijderen. U kunt ook aanvullend materiaal, bijvoorbeeld uit de lesmethode, toevoegen onder het kopje ‘Dig Deeper’. Ook is het mogelijk om zelf YouTube-video’s en vragen te uploaden in het format van Ted Ed.

 

Zet uw leerlingen aan het werk
U kunt de Flip This Video-functie ook gebruiken om uw leerlingen aan het werk te zetten. Ze kunnen elkaar bijvoorbeeld onderwerpen of begrippen uitleggen aan de hand van zelf geselecteerde YouTube-video’s. Door een aantal vragen te formuleren kunnen ze vervolgens klassikaal checken of de uitleg van het begrip goed overgekomen is. Belangrijke vaardigheden als presenteren en het reproduceren van informatie kunt u op deze manier simpel integreren in de les.

 

Flipping the Classroom
De Flip This Video-functie is een antwoord op de onlangs veel besproken flipping the classroom-methode. Op deze manier kunnen uw leerlingen thuis in hun eigen tempo leren. Dat is een voordeel want de leerling die de stof niet meteen begrijpt, maar zijn vinger niet op durft te steken, kan de video thuis op z’n gemak nog eens terugspoelen. In de les kunnen de leerlingen vervolgens dieper ingaan op de stof. Bijvoorbeeld door discussie, samenwerkingsopdrachten of een kleine presentatie door leerlingen zoals hierboven beschreven.

 

Heeft u al ervaring met Ted Ed of met de flipping the classroom-methode?

Laatste onderwijsnieuws

Omslagen januari

Boekentips Engels januari

Op de derde maandag van januari wordt Martin Luther King herdacht. Met deze boekentips sluiten wij aan bij dit eerbetoon.

Bekijk
Een leerkracht leest een groepje kinderen voor

Taalontwikkeling van nieuwkomers

Praktische en effectieve tips om kinderen met Nederlands als tweede taal (NT2) te ondersteunen. Luisteren Luistervaardigheid vormt de basis voor taalverwerving. Veel NT2-leerlingen gaan door een ‘stille periode’ waarin ze nog niet actief spreken, maar wel veel leren door te luisteren. Ondersteun dit proces door duidelijk en rustig te spreken en visuele hulpmiddelen zoals afbeeldingen […]

Bekijk
Een houten poppetje met een lampje boven zijn hoofd

Column: Socrates op sneakers

Rowan is de klas uit gestuurd, maar weigert te vertrekken. Directeur Danny Weeda blikt terug op een knap staaltje omdenken.

Bekijk
Een groepje kinderen programmeert speelgoed.

Beleidsupdate: Subsidie Techkwadraat

Hoe zorgt het programma Techkwadraat voor meer technologieonderwijs? Dat lees je in deze beleidsupdate!

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.