Home » Edmodo: de ‘Facebook’ voor het onderwijs

Edmodo: de ‘Facebook’ voor het onderwijs

Er zijn heel wat docenten die graag sociale media willen gebruiken in de klas. Omdat er zoveel keus is, kan dat in het begin nogal ontmoedigend zijn. Docenten weten niet waar ze moeten beginnen en welke toepassingen ‘veilig’ zijn voor hun leerlingen én voor henzelf. Voor die docenten zou Edmodo weleens een eerste stap in de goede richting kunnen zijn.

 

Wat is Edmodo?
Edmodo is een online community, speciaal ontwikkeld voor gebruik in het onderwijs. Er komt dan ook geen reclame of andere onwenselijke communicatie voorbij en u werkt in een veilige omgeving. Je zou kunnen stellen dat het een kruising is tussen Facebook en de elektronische leeromgeving. Het enige grote verschil zit ‘m in het feit dat Edmodo echt gericht is op besloten groepen. En die groepen maakt u als docent gemakkelijk zelf aan. Ook komen u en uw leerlingen niet in contact met elkaars privéaccounts: Edmodo werkt uitsluitend met educatieve accounts.

 

Groepen
Als u voor iedere klas een aparte groep aanmaakt, kunt u via het algemene dashboard kiezen voor welke groep (dus voor welke klas) u een boodschap plaatst. Naast het plaatsen van ‘gewone’ berichten of opmerkingen kunt u ook opdrachten, quizzen en polls op de groepspagina plaatsen. Bij het plaatsen van opdrachten wordt het bericht zelfs voorzien van een upload-button en een uiterlijke inleverdatum. Het systeem legt vervolgens automatisch vast wie de opdracht tijdig heeft ingeleverd en wie niet. De beoordelingen van deze opdrachten kunt u vervolgens opslaan in het puntenboek. Wel moet u een docentenaccount aanmaken en uw leerlingen (met een speciale code) uitnodigen voor een leerlingenaccount. Ook kunnen ouders een vereenvoudigde account aanmaken of een rss-feed gebruiken om hun kinderen te volgen.

 

Een aantal andere belangrijke functies van Edmodo zijn:

 

    • Bibliotheek: hier kunt u alle hand-outs, readers en andere bestanden voor uw leerlingen opslaan. Of natuurlijk gewoon een database voor uzelf aanmaken.

 

    • De (gratis) app van deze webapplicatie voor de iPhone en voor Android

 

    • Integratie Google Docs: U kunt Google Docs synchroniseren met Edmodo. Zo kunnen u én uw leerlingen gewoon vanuit Edmodo samen aan een document werken.

 

    • Communities waar alleen docenten toegang tot hebben. Zo kunt u vragen stellen over het gebruik van Edmodo of ICT in het algemeen zonder dat uw leerlingen mee kunnen lezen.

 

    • In de toekomst geïntegreerde onderwijs-apps gebruiken ter ondersteuning van uw les. Naar verwachting zullen deze het komende schooljaar beschikbaar zijn.

 

Gamification-element
Ook speelt Edmodo in op de ontwikkeling van gamification binnen het onderwijs. Uw leerlingen kunnen namelijk, net als bij Foursquare, badges verdienen: dit zijn een soort digitale buttons waar een prestatie of waardering uit blijkt. Als u als docent bijvoorbeeld vindt dat een leerling een erg goede vraag stelt, dan kunt u hem of haar een ‘good question badge’ geven. Deze badges zijn en blijven zichtbaar op de profielpagina’s van uw leerlingen. Onderzoek wijst namelijk uit dat het ‘verzamelen’ van deze badges competitief – en dus motiverend – werkt. Het is overigens ook mogelijk om zelf badges te maken en die vervolgens te delen met uw collega’s.

 

Heeft u al een account op Edmodo of bent u er misschien zelfs al actief mee aan de slag? Onderwijs van morgen is erg benieuwd naar uw mening en ervaring!

 

Opmerking: De meeste hyperlinks verwijzen u door naar de startpagina. Dit komt doordat het vereist is om ingelogd te zijn op de website alvorens u de begeleidende content kunt bekijken. U dient dus eerst een account aan te maken om de hulppagina’s te kunnen openen.

Laatste onderwijsnieuws

Een meisje leest op een paard

Marathonlezen voor de schoolbieb

Een ludieke manier van leesbevordering waarmee je ook nog eens geld ophaalt voor boeken en kasten!

Bekijk
Een groepje kinderen staat in de klas om de juf heen

 7x vakgerelateerde energizers

Ontdek in dit artikel zeven energizers die onder andere de lessen geschiedenis, aardrijkskunde en Engels interactiever en leuker maken.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.