Afgelopen week zocht ik op internet naar een aflevering van Netwerk waarin het vak gelukskunde aan bod kwam. Gelukskunde is een lesmodule die Malmberg heeft ontwikkeld op basis van een idee van Theo Wismans en Tjeu Seeverens. Ik kon de aflevering van Netwerk niet op tv zien en zocht daarom op Uitzendinggemist.nl. Met één zoekopdracht zat ik middenin de uitzending.
Wat me verwonderde was de snelheid waarmee ik het item terugvond. Tegelijkertijd besefte ik hoeveel interessante video’s ik mogelijk had gemist. Ik weet dat ik filmpjes over het onderwijs kan terugvinden op bijvoorbeeld het Youtube-account van Onderwijsvanmorgen of op Leraar24.nl, maar alle andere actuele video’s over onderwijs gaan al snel aan me voorbij. Hoeveel interessante, actuele video’s zijn er eigenlijk te vinden op een gemiddelde ‘internet-dag’?
Een korte zoektocht leert me dat ik aardig wat uurtjes online kan doorbrengen. Er is tegenwoordig heel veel videomateriaal over het onderwijs te vinden. Gisteren alleen al vond ik drie interessante, aan onderwijs gerelateerde items. Allereerst was er aandacht voor onderwijs op de site van de NOS. In het kader van de komende verkiezingen zendt de NOS dagelijks interviews uit met politici. Gisteren kreeg Boris van der Ham van D66 een podium om te onderstrepen dat Nederland achterloopt op het gebied van onderwijs.
Mocht u geïnteresseerd zijn in politiek en het (hoger) onderwijs, dan vindt u het wellicht leuk om dit onderwijsdebat van de Universiteit van Utrecht even te kijken. Grote kans dat u het nog niet gezien heeft. Enkele jaren geleden had hier slechts een handvol mensen bij kunnen zijn. Nu is het debat zo lang als het online blijft staan voor iedereen te zien.
Hetzelfde geldt voor het snel populair geworden TED. TED is een conferentieplatform waarop (vaak charismatische) personen een bepaald onderwerp aansnijden. In deze video spreekt Sir Ken Robinson over het belang van educatie. TED conferenties vinden meestal buiten Nederland plaats en kunnen sowieso door slechts een beperkt aantal mensen worden bijgewoond. Het is dan ook een uitkomst dat een ieder die onderwijs belangrijk genoeg vindt, deze inspirerende of informerende video’s tot in de lengte van dagen kan terugkijken. Voor de geïnteresseerden, eerder sprak Robinson al over het onderwijs in deze video.
Doordat de video’s veelal ‘embeddable’ zijn kunnen ze makkelijk worden doorgeplaatst op sites van derden. Hiermee wordt een nog groter publiek bereikt. Simpelweg linken naar de video is uiteraard net zo makkelijk. En mocht u zich afvragen of dat allemaal zomaar mag, dat doorplaatsen van andermans materiaal, dan verwijs ik u tot slot graag nog even naar deze nieuwe site, speciaal over onderwijs en auteursrecht.
Waarschijnlijk heb ik nog een aantal video’s gemist. Mocht u een tip hebben, dan zie ik die uiteraard graag terug in de comments.