Twitter is een internetdienst waarbij gebruikers korte berichtjes, zogenaamde tweets, publiceren. CDA-minister Verhagen van Buitenlandse Zaken is bijvoorbeeld een fanatiek twitteraar. Maar liefst 10.000 mensen volgen hem op de voet in zijn werkzaamheden en dit wordt hen mogelijk gemaakt door de bijna 3200 tweets die de minister al de lucht in heeft gestuurd. Zelfs een paar tweets die niet helemaal door de beugel konden en waarvoor de minister op de vingers is getikt horen hierbij.
Met Twitter plaatsen gebruikers dus tekstberichten (tweets) van maximaal 140 karakters lang via SMS, e-mail, IM, de Twitter-website of via een applicatie zoals Twitterific of TweetDeck. Deze tweets worden getoond op de eigen gebruikerspagina en bij andere gebruikers die hebben aangegeven dat ze die berichtjes willen volgen. De zender zelf kan de aflevering van berichten beperken tot een groep vrienden, maar standaard worden de tweets afgeleverd bij alle belangstellenden. Prominente twitteraars zijn onder meer Francisco van Jole en internet- en gadgetreporter Vincent Everts.
Dat scholen deze nieuwe ontwikkeling niet is ontgaan, blijkt wel uit de verschillende onderwijstwitters die reeds in het leven zijn geroepen. De Openbare Basisschool De Kleine Beer tweet al over de dagelijkse gang van zaken op de school, maar ook de onderwijs twitter heeft inmiddels al 131 volgers. Dit betekent dus dat er 131 mensen zijn die willen weten wat de onderwijs twitter zoal te tweeten heeft. Dit varieert van het delen van leuke stukjes op verschillende sites, maar ook een live-verslag van de Nationale Onderwijsprijs 2009!
Een leuk voorbeeld van een leraar die actief is in het bloggen en het twitteren, is de leerkracht, edu-blogger en schooldirecteur Andre Mansen. Zijn blog, computers in de klas, gaat over het enthousiasmeren van collega’s voor het gebruik van internet en ICT in de klas. Mr. Mansen is ook actief op Twitter en heeft al een ruime hoeveelheid followers.
Voor een introductie voor twitter (speciaal voor het onderwijs) verwijs ik u graag door naar deze pagina. Hier staan een aantal tips voor het onderwijs en links naar een aantal interessante onderwijs-twitters.
TWEET!