Zeven miljoen woekerpolissen in Nederland. Dat was voor mij de afgelopen weken wel een eye-opener in het hele debacle rondom de Dirk Scheringa Bank. Het toch redelijk zuinig Nederlandse volkje blijkt zich vaak tegoed te doen aan extra schulden om de keuken uit te bouwen, een caravan te kopen of om iets ruimer te leven. En het hebben van schulden blijkt niet alleen een probleem te zijn van de ouders. Jongeren kunnen er ook wat van.
Jongeren blijken volgens een recent onderzoek van het Nibud veel makkelijker schulden te maken dan tot voor kort. 63% van de jongeren leent geld. Dit was vorig jaar nog 45%. Geld lenen is goedkoop en jongeren zijn een belangrijke doelgroep voor banken. En waarschijnlijk ook een makkelijke prooi. Want wie wil niet gewoon lekker mobiel kunnen bellen, sms’en of merkkleding kopen? Kijk even naar dit straatinterview om een indruk te krijgen.
In deze tijd is het volgens mij niet alleen belangrijk om stil te staan bij al die mensen die bankierden bij de DSB. Of al die mensen die straks omvallen als ook de Afab niet meer bestaat. Nee: ook jongeren en met name banken die jongeren trekken moeten extra aandacht krijgen. Aandacht die ze blijkbaar van de overheid niet krijgen, want op scholen wordt er nog bar weinig gedaan aan jongeren en geld.
In de verschillende blogs hoor je wel geluiden van ouders dat er meer aandacht moet worden besteed aan financiële zaken en geld lenen op scholen. Termen als “budgetlessen” of “zakgeldles” komen veelvuldig voor. En natuurlijk zijn er wel een aantal initiatieven, maar die zijn – zover ik het kan zien – door de scholen zelf geïnitieerd en niet door de politiek.
De politiek deed wel iets deze zomer. Want op 19 juni besloten Hans Spekman (PvdA-kamerlid) en Sven Stevenson (voorzitter Jonge Socialisten) om een website in het leven te roepen: geen-schuld.nl. Een site waarop jongeren in discussie konden gaan over de manieren waarop schuldenproblemen kunnen worden opgepakt. Schulden die te maken hebben met de mobiele telefoon, dubieuze sms-abonnementen, uitgaan etc. Konden. Want de site is na een half jaar al niet meer bereikbaar. Waarschijnlijk geldproblemen.
Maar voor banken wordt ook duidelijk dat goede voorlichting belangrijk is. Natuurlijk kwam onze meest stabiele bank deze week met een nieuw initiatief: Rabobank’s B.O.E.G. Een internetsite bedoeld voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar die een beetje hulp nodig hebben bij hun eigen financiële huishouding. Want blijkbaar is dat nodig: “Uit eerder onderzoek blijkt dat 63% van de ouders een belangrijke rol voor de banken ziet weggelegd in de financiële opvoeding van hun kind.” Aldus Esther Zimmerman van de Rabobank.
B.O.E.G. staat voor Baas Over Eigen Geld. Beetje reclame-achtig vind ik, maar de insteek is goed. En nodig in een tijd waarin alles wat duurder lijkt en jongeren zich steeds meer in de schulden storten. Schulden van 10.000 euro blijken onder jongeren heel normaal te zijn. En heeft gevolgen voor hoe zij op school functioneren. Volgens ROC Amsterdam (zie hier een ROC hulpverlener in NOS Headlines) is de schatting dat 20% van de jongeren de school verlaat (schooluitval), vanwege de schulden. Maar een goede opleiding is natuurlijk juist een basisvoorwaarde om financieel zelfstandig te kunnen zijn.
Oproep 1
Wij zijn benieuwd of er nieuwe, leuke, interessante lesmethodes zijn ontwikkeld rondom jongeren en geld. Maak deze kenbaar op de sectie DOE MEE, zodat andere scholen geïnspireerd worden om ook dergelijke lessen te ontwikkelen.
Oproep 2
Politiek. Zorg dat jongeren op school de juiste informatie krijgen rond hun financiële huishouding. Hun ouders hebben zelf waarschijnlijk twee tot drie woekerpolissen en geven daarmee niet het goede voorbeeld. Stel geld beschikbaar voor goede lesmethoden rond geld.