Home » De Week van de Lentekriebels 2021

De Week van de Lentekriebels 2021

De Week van de Lentekriebels is weer aangebroken. Deelnemende scholen geven tussen 15 en 19 maart les over weerbaarheid, relaties en seksualiteit. Doet jouw school ook mee? In dit artikel vind je tips om het thema van 2021 − seksuele en genderdiversiteit − in je lesstof te verwerken.

Week van de Lentekriebels: wat is dat?

De Week van de Lentekriebels is een nationale projectweek voor het basisonderwijs en het speciaal onderwijs. Een belangrijk doel is om scholen kennis te laten maken met relationele en seksuele vorming. De projectweek helpt om deze thema’s structureel in het schoolplan op te nemen.

Lesgeven over seksuele en genderdiversiteit

Je hebt geen speciale kennis nodig om les te geven over seksuele en genderdiversiteit. Wel kan een erkend lespakket je goed op weg helpen. Bijvoorbeeld Kriebels in je buik, Kriebels in je buik SO of Veiligwijs.

Het uitgangspunt van het thema van 2021 is dat je de heteroseksuele norm bewust loslaat. Vervolgens kun je onderwerpen bespreken, zoals:

  • de manier waarop je in de klas op intolerant gedrag kunt reageren;
  • het verschil tussen sekse (geslacht) en gender (of je je man of vrouw voelt);
  • mensen die zich man én vrouw voelen. Of geen van beide;
  • mensen die met mannelijke én vrouwelijke geslachtskenmerken zijn geboren (intersekse);
  • het verschil tussen intersekse en transgender.

8 praktische tips om jou op weg te helpen

  1. Open de week met het speciale Lentekriebelslied dat gaat over verliefd zijn en verkering krijgen.
  2. Informeer ouders over het thema en de inhoud van de lessen.
  3. Download het draaiboek Lentekriebels.
  4. Gebruik een erkend lespakket in een doorlopende leerlijn: Kriebels in je buik, Kriebels in je buik SO of Veiligwijs.
  5. Schaf een van deze bordspellen aan om met groep 7 en 8 over relaties, puberteit, diversiteit en (beginnende) seksualiteit te praten.
  6. Laat je leerlingen anoniem vragen stellen over seksuele en genderdiversiteit. Gebruik hiervoor een vragenbox.
  7. Bekijk in de klas de Klokhuis-aflevering Wat is gender. Of kies een andere video om het thema tot leven te brengen, zoals I’m coming out van NikkieTutorials of de Dokter Corrie Show van Schooltv.
  8. Heb je een creatieve klas? Organiseer dan een teken- of schilderwedstrijd. Stel een (kinder)jury samen die een winnaar uitroept. De mooiste tekeningen krijgen natuurlijk een prominente plek in de school. Of misschien wel in de bibliotheek of het gemeentehuis?

Wat kun je doen na de week?

Is de week voorbij? Evalueer dan met je collega’s hoe het ging. Wil je het onderwerp relaties en seksualiteit ook na de Week van de Lentekriebels bespreken? Kinderen zijn altijd nieuwsgierig naar dit onderwerp. Uitgebreide informatie vind je op seksuelevorming.nl. Meer tips staan ook in het artikel 5x zelfverzekerd seksuele voorlichting geven.

Heb jij handige tips om over relaties en seksualiteit te praten in de klas? Deel ze met je collega’s via onderstaand reactieformulier.

 

Laatste onderwijsnieuws

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.