Op onderwijsvlak zien we creatieve studenten afstuderen via crowdfilming of met fundraising hun studie bekostigen. Ze vergroten hun kansen op de arbeidsmarkt door zich ‘in te schrijven’ bij de Internet Universiteit, dé plek waar ze alles kunnen leren, of nemen vijf verschillende baantjes om van alle markten thuis te zijn.
Tijd om te slapen? Nee, want de 24-uursmentaliteit van jongeren viert hoogtij in 2013 door alternatieve openingstijden voor feestjes, winkels en de sportschool. Jongeren gaan overdag uit en sporten ’s nachts. En voor degenen die dan toch in slaap zijn gevallen, is er een fijne wake-up call: de Budist app wekt hen voor een verfrissend gesprek met een vriendelijke vreemde aan de andere kant van de wereld.
6. Studentencrisis
Het regeerakkoord van het nieuwe kabinet hakt er bij de studenten hard in. Met het sociaal leenstelsel bouwen ze vanaf het begin van hun studie al een studieschuld op en bovendien komt het recht op gratis reizen te vervallen. Sneller afstuderen is het credo. Sommige filmstudenten studeren al op een creatieve manier afvia crowdfilming (anderen korte filmpjes laten maken en daar één film van knutselen) of bedenken een carnavalshit om de kosten voor hun afstudeerproject zo laag mogelijk te houden. Via speciale websites als Alltuition.com zetten (vooral Amerikaanse) studenten hun eigen fundraising op om hun hoge schulden en studiekosten te beperken. Studenten die na hun studie niet direct werk vinden, doen vrijwilligerswerk in het buitenland of besluiten zelfs het leger in te gaan. In andere Europese landen overwegen sommige studenten zelfs de seksindustrie in te duiken om hun studie te bekostigen. Uit Duitse cijfers blijkt dat één op de drie Berlijnse studenten werk in de seksindustrie overweegt. Zal het in Nederland ook zo’n vaart gaan lopen?
7. Die once live twice
De 24-uursmentaliteit viert hoogtij in het toch al drukke leven van jongeren. De smartphone is gepromoveerd van het nachtkastje naar het hoofdkussen en Whatsapp-groepen verstoren continu de nachtrust. Sluitingstijden zijn taboe. Jongeren gaan overdag uit of op dinsdagavond, bijvoorbeeld naar het Dagverblijf festival waar ze buiten de reguliere uitgaanstijden een feestje vieren: van 14:00 tot 00:00 uur. Daarna kunnen ze gelijk door naar de sportschool, die steeds vaker 24 uur per dag open is. Shoppen na sluitingstijd kan in de 9 straatjes in Amsterdam door met je smartphone de QR-code in de etalage te scannen. Ook winkels gaan zo mee in het ritme van de 24uurs-economie en via internet is alles sowieso 24 uur per dag beschikbaar. Om dat te kunnen betalen nemen jongeren steeds meer verschillende bijbaantjes tegelijkertijd. Tussen colleges door bijles geven aan statistiekstudenten, een app bouwen tijdens het avondeten en ’s avonds werken in de kroeg.
8. Knuffelrap
Ali B op volle toeren: de televisiehit van 2012 waarin de grootste familie van Nederland stoere Nederlandse rappers koppelde aan gezellige volkszangers. Deze winter heeft het programma concurrentie van “Rappers in de sneeuw”, waarin vier zogenaamde straatjochies kennismaken met het werk van Greenpeace. Aan de andere kant van de oceaan komt zanger Frank Ocean, lid van hiphopgroep Odd Future, uit voor zijn homoseksualiteit waarna hij op plaat en podium zowaar wordt omarmd door zijn ruige vakbroeders. De rap-belofte voor 2013, Kendrick Lamar, vult een album met teksten over zijn pogingen om uit dat nare Compton (de ghetto) te ontsnappen. Houd je van puzzelen, kleuren en knutselen, maar ben je de traditionele kleurboeken ontgroeid? Met het Rap Coloring Book kleur je een kleurplaat van Kanye West, puzzel je met gangstertaal of maak je een kerstkaart met je favoriete rapper als rendier. Ten slotte doet Kleine Viezerik mee met het programma Maestro, waarin hij een heel orkest leert dirigeren. De media laten steeds meer zien dat rappers lief, kwetsbaar en betrouwbaar zijn; 2013 wordt het jaar van de knuffelrap!
9. Image galore
Nieuws in beeld en statusupdates in foto’s: in 2013 is het image galore in de jongerenwereld. Afgelopen jaar nam Instagram een grote vlucht onder jonge gebruikers. In het nieuwe jaar verwachten we dat jongeren Pinterest volledig omarmen. De nieuwssite Now This News speciaal op jongeren gericht, baseert het laatste (wereld)nieuws puur en alleen op beeld. Vanuit het Trendteam horen we dat steeds meer jongeren tekstuele statusupdates op Facebook achterwege laten en hun leven delen via een foto. Met de integratie van foto-apps in bestaande online sociale netwerken is dat nu nog gemakkelijker.
10. Wake up, stranger!
Slapen? Dat is voor de ouderen. Voor jongeren die toch nog een paar uurtjes slaap pakken tussen de bedrijven door is er nu een fijne wake up call. Met de gratis app Budist word je wakker gebeld door een vriendelijke vreemde ergens aan de andere kant van de wereld. Ombiologische redenen gaan jongeren graag laat naar bed en slapen ze lang uit. Vroeg opstaan voor school of werk is dan ook een grote uitdaging. Aangezien persoonlijke aandacht erg motiverend werkt voor het jonge puberbrein, is de Budist app een prima manier om de dag op tijd en goed te beginnen. Gooi die herriemakende wekker maar alvast uit je raam en download de Budist app. In 2013 verwachten we jongeren overal vrolijk en op tijd!
Bovenstaand artikel is afkomstig van de blog van Youngworks
Marnienke van der Maal – YoungWorks