Home » Denkkaartjes

Denkkaartjes

We hebben een olifant, een zebra, een pandabeer en een giraffe. Welk dier hoort er niet bij? De pandabeer, want die leeft niet in Afrika. Of de olifant, want die heeft als enige geen vacht. Of de giraffe, want die is de enige met een lange nek. Met deze denkkaartjes denken kinderen na over overeenkomsten en verschillen. Het mooie is: er zijn meer antwoorden goed, het gaat om het beredeneren en het creatief denken!

Zo werkt het

Geef elk kind een kaartje. De kinderen lopen rond.

• Op een afgesproken teken, bijvoorbeeld een fl uitsignaal, vormen de kinderen tweetallen. Laat ze nadenken en overleggen over de volgende vragen:

Welke overeenkomst hebben jullie? Wat is een verschil?

• Herhaal dit een aantal keer.

• Gaat het goed, vorm dan drie- of zelfs viertallen. De vraag wordt dan: Wie van jullie hoort er niet bij? De kinderen beredeneren zelf op basis waarvan dat dier er niet bij hoort. Bijvoorbeeld: hoe het eruitziet, de kleur, waar het woont enzovoort.

Variant: Wie is de mol?

Rara, wie ben ik?

Elk kind krijgt een kaartje op de rug. De kinderen lopen rond, stellen vragen en proberen te ontdekken welk dier ze zijn. Ze mogen alleen vragen stellen waar je ‘ja’ of ‘nee’ op kunt antwoorden.

• Alle … verzamelen!

De kinderen lopen rond. Noem een categorie, bijvoorbeeld: Alle vogels / roofdieren / jonge dieren / boerderijdieren / dieren die je kunt aaienzonder-gevaar verzamelen! Deze kinderen gaan op een afgesproken plek bij elkaar staan.

Download de kaartjes

Laatste onderwijsnieuws

Een leerkracht leest een groepje kinderen voor

Taalontwikkeling van nieuwkomers

Praktische en effectieve tips om kinderen met Nederlands als tweede taal (NT2) te ondersteunen. Luisteren Luistervaardigheid vormt de basis voor taalverwerving. Veel NT2-leerlingen gaan door een ‘stille periode’ waarin ze nog niet actief spreken, maar wel veel leren door te luisteren. Ondersteun dit proces door duidelijk en rustig te spreken en visuele hulpmiddelen zoals afbeeldingen […]

Bekijk
Een houten poppetje met een lampje boven zijn hoofd

Column: Socrates op sneakers

Rowan is de klas uit gestuurd, maar weigert te vertrekken. Directeur Danny Weeda blikt terug op een knap staaltje omdenken.

Bekijk
Een groepje kinderen programmeert speelgoed.

Beleidsupdate: Subsidie Techkwadraat

Hoe zorgt het programma Techkwadraat voor meer technologieonderwijs? Dat lees je in deze beleidsupdate!

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.