Home » Deze boeken pak jij er met alle plezier bij als je seksuele voorlichting geeft

Deze boeken pak jij er met alle plezier bij als je seksuele voorlichting geeft

Met je klas praten over de bloemetjes en de bijtjes wordt een stuk makkelijker en leuker als je er een goed boek bij kunt pakken. Behalve klare taal, mag zo’n boek over seksuele voorlichting ook best grappig, mooi en divers zijn. Dit zijn onze beste leestips voor dit schooljaar.

Groep 1-2

Allereerste infoboek seksuele voorlichting
Door Isabelle Fougere (Centrale Uitgeverij Deltas, 2019)

Zodra kinderen zich meer bewust worden van hun lichaam en dat van anderen, komen de vragen over ‘hoe het zit’. Waar komen baby’s eigenlijk vandaan? Met het Allereerste infoboek seksuele voorlichting begin je bij het begin. In dit boek krijgt de kat van Zoë en Tom kleintjes. De twee branden los met vragen: hoe kwamen er ineens baby’s in haar buik? Hun ouders steken aandachtig van wal en ineens wordt alles duidelijk.

Ja & nee gevoelens (onderdeel van de serie Kriebels in je buik)
Door Pauline Oud (Clavis Uitgeverij, 2020)

Natuurlijk is het belangrijk om te weten hoe de vork in de steel zit als het om voortplanten gaat. Maar naast die feitelijke kennis is er nog een heel belangrijk thema om te begrijpen wat seks en intimiteit is: hoe voel je je erbij? In Ja & nee gevoelens leren kinderen over weerbaarheid en zelfvertrouwen rondom intimiteit. Vind jij het fijn als iemand je knuffelt of kietelt? Kun jij zelf ook luisteren als een ander nee zegt? Wat zijn leuke geheimpjes en wat zijn nare geheimpjes? Oftewel: wat is gezond en wat is ongewenst contact?

Groep 3-4

Maar HOE dan?! Samen lezen over lichaam, liefde en baby’s maken
Door Philippine van der Goes en Karin Middelburg (Snor, 2021)

Gynaecoloog Karin Middelburg en coach Philippine van der Goes gaan op een vrolijke en diverse manier in op prangende thema’s als verliefdheid, vrijen, zwangerschap en verschillende familiesamenstellingen. Vol geinige weetjes, interactieve doe-tips en doordenkvragen. De auteurs zijn moeders van jonge kinderen en schreven wat ze zelf miste: een eerlijk en inclusief voorleesboek met een gezonde dosis humor. In april 2023 komt er een tweede deel uit, over de baas zijn over je eigen lijf en je grenzen aangeven.

Je kunt niet kiezen op wie je verliefd wordt
Door Pimm van Hest (Clavis, 2021)

Ahhh, de liefde. In geuren en kleuren laten mensen wel eens blijken dat ze gek op elkaar zijn. Maar hoe werkt dat eigenlijk, verliefd zijn? Je kunt niet kiezen op wie je verliefd wordt is een leerzaam boek over homoseksualiteit, diversiteit en inclusiviteit, dat kinderen helpt om ruimdenkend en liefdevol naar de wereld te kijken.

Groep 5-6

Eerste infoboek seksuele voorlichting
Door Isabelle Fougere (Centrale Uitgeverij Deltas)

Dit boek is de waardige opvolger van Allereerste infoboek seksuele voorlichting (zie de eerste leestip). Kinderen van 7 tot 9 jaar weten al het een en ander over de voortplanting, maar hebben nog veel prangende vragen die soms eng zijn om te stellen. In dit boek is de tante van Robbe en Emma zwanger en de tweeling wil er alles over weten.

Seks en zo
Door Robie H. Harris en Michael Emberley (Gottmer, 2021)

Seks en zo is een voorlichtingsklassieker die in 1995 voor het eerst gedrukt werd, maar nog steeds regelmatig opgefrist wordt. In de nieuwste editie leren kinderen over thema’s als zwangerschap, abortus, anticonceptie en hygiëne, maar ook over seksuele geaardheid, genderidentiteit en de lhbtiq+-community.

Groep 7-8

Hoe maak je een baby? Een inclusieve gids over het begin van elke familie
Door Rachel Greener (Pelckmans, 2021)

In dit kleurrijk geïllustreerde boek staat baby’s maken centraal. De meeste kinderen weten al dat een zaadcel bij een eicel moet komen om een baby te verwekken, maar op welke manieren dat allemaal kan, is soms nóg moeilijker te bevatten. In Hoe maak je een baby? ontdekken kinderen hoe een gezin tot stand komt, van conceptie (spontaan of geassisteerd) tot bevalling (natuurlijk of via keizersnede).

Dokter Corrie geeft antwoord
Door Niki Padidar (Uitgeverij de Harmonie, 2021)

De iconische Dokter Corrie, gespeeld door actrice Martine Sandifort, kennen we natuurlijk van De Dokter Corrie Show op Zapp. De hilarische seksexpert heeft daarnaast een boek, dat sinds 2017 in de winkel ligt. Dokter Corrie geeft antwoord is in 2021 herzien zodat alle informatie weer actueel is. Ook is het hoofdstuk ‘transgender’ uitgebreid. Het boek is een bonte verzameling van informatie, tips en verrassende details. Zo zit er een blootmemory, een pop-up vagina en – voor de liefhebbers – een pin-up van Dokter Corrie herself in.

…En voor jou:

Vrijbewijs
Door Marina van der Wal en Bram Bakker (Kosmos, 2017)

Vertel jij moeiteloos in geuren en kleuren over seks in jouw klas of is het even ‘een dingetje’? Opvoedkundige Marina van der Wal en psychiater Bram Bakker weten dat het soms zoeken is naar de juiste woorden, en schreven daarom het boek Vrij(be)wijs. Hierin staat alles wat je als opvoeder of kind wilt weten en is daarom een perfect basisboek om je op weg te helpen in jouw seksuele voorlichtingslessen.

Wat is jouw favoriete boek als je seksuele voorlichting geeft?

Laatste onderwijsnieuws

Omslagen boekentips Engels december

Boekentips Engels december

De winter komt om de hoek kijken, dus we kunnen wel wat hartverwarmende of juist ijskoude verhalen gebruiken om deze tijd goed door te komen.

Bekijk
Een kledingkast van een tiener

Lied van de maand: Ik weet het niet!

Elke dag maar die vraag wat je aan moet. Soms weet je het gewoon niet! Zing mee met een liedtekst, een ingezongen lied, een karaokeversie.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.