Home » Digitale praktijklessen op het mbo: pionieren en innoveren

Digitale praktijklessen op het mbo: pionieren en innoveren

Tijdens de lockdown mogen de praktijklessen op veel mbo-scholen in aangepaste vorm doorgaan, tot blijdschap van de leerlingen. Maar het blijft lastig, die anderhalve meter afstand. Daarom pioniert en innoveert men er in het onderwijs én het bedrijfsleven flink op los. Om leerlingen, op een digitale manier, zoveel mogelijk praktijk bij te brengen.

Virtuele onderwijsstudio

Aeres Tech in Ede, een expertisecentrum met een eigen onderwijsconcept in de technische branche, is een goed voorbeeld van zo’n innovatieve instelling. Zij bouwen momenteel de grootste virtuele onderwijsstudio van Nederland, om zo snel mogelijk digitale lessen en trainingen op afstand te geven aan monteurs in opleiding. De studio gaat volgens planning in maart van dit jaar open.

Leren vanaf een greenscreen

Jaap Wouda, manager marketing en communicatie van Aeres Tech vertelt: ‘Ik liep al langer met het idee om een dergelijke studio te bouwen, maar het coronavirus bracht de bouw in een stroomversnelling.’ Het systeem waarmee in de studio wordt gewerkt, zorgt voor de broodnodige interactie met de leerlingen. Je kunt bijvoorbeeld ermee chatten, polls houden en de deelname per leerling analyseren. Op de wanden die zijn bekleed als greenscreen worden filmpjes, 3D-modellen en stroomschema’s geprojecteerd. Er zijn vier vaste cameraposities, een regiekamer en een lichtplan voor 18 lampen.

Online vervangt de praktijk niet helemaal

‘De volgende stap is dat er een 3D-tekening van een trekker wordt ingeladen en dat een student thuis met een ‘smart glass’ en twee joysticks zelf aan de trekker kan sleutelen,’ zegt Wouda. Op termijn komt daar ook augmented-reality-techniek bij. Dan kunnen leerlingen thuis een VR-bril opzetten, om zo dicht mogelijk bij de realiteit te komen. Toch vervangen de hightech lessen en trainingen de praktijk niet helemaal. ‘Dat zou de kwaliteit van de opleiding ook niet ten goede komen. Sommige dingen moet je in het echt zien of vast kunnen houden om te snappen hoe het werkt.’

Improviseren in de keuken

Rolf-Jurien Van Dissel, student ‘meewerkend horecaondernemer’ van het ROC Zadkine in Rotterdam, krijgt ook praktijkopdrachten mee van school, die hij thuis in de keuken uitvoert. Met foto’s en video’s moet hij de tussenstappen en het eindresultaat laten zien. Omdat de ruimte op school beperkt is en ze ook nog anderhalve meter afstand moeten houden, is klassikaal praktijkonderwijs niet mogelijk. ‘Maar het leuke is dat je thuis moet improviseren’, geeft Rolf-Jurien aan. Bovendien heeft hij – nu hij niet zo vaak naar school hoeft – meer tijd voor zijn bijbaan.

Optreden via livestream

Ook Sophie de Koeijer, student aan de Bossche Koningstheateracademie, moet het doen met het online volgen van praktijklessen, zoals zingen en improviseren. De live presentaties aan het eind van het semester, die normaal gesproken plaatsvinden in de theaterzaal voor een publiek, gaan nu via livestream. Sophie: ‘Best vervelend, maar het bood ook nieuwe mogelijkheden. De online vorm van theatermaken prikkelde veel van ons om nieuwe dingen uit te proberen. Er kwamen sketchprogramma’s voorbij, documentaires, videoclips, muziekalbums.’

Wil je meer lezen over afstandsonderwijs? In het dossier over afstandsonderwijs vind je interessante artikelen.

Hoe gaan ze op jouw mbo om met praktijklessen op afstand? Laat het ons weten via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Omslagen januari

Boekentips Engels januari

Op de derde maandag van januari wordt Martin Luther King herdacht. Met deze boekentips sluiten wij aan bij dit eerbetoon.

Bekijk
Een leerkracht leest een groepje kinderen voor

Taalontwikkeling van nieuwkomers

Praktische en effectieve tips om kinderen met Nederlands als tweede taal (NT2) te ondersteunen. Luisteren Luistervaardigheid vormt de basis voor taalverwerving. Veel NT2-leerlingen gaan door een ‘stille periode’ waarin ze nog niet actief spreken, maar wel veel leren door te luisteren. Ondersteun dit proces door duidelijk en rustig te spreken en visuele hulpmiddelen zoals afbeeldingen […]

Bekijk
Een houten poppetje met een lampje boven zijn hoofd

Column: Socrates op sneakers

Rowan is de klas uit gestuurd, maar weigert te vertrekken. Directeur Danny Weeda blikt terug op een knap staaltje omdenken.

Bekijk
Een groepje kinderen programmeert speelgoed.

Beleidsupdate: Subsidie Techkwadraat

Hoe zorgt het programma Techkwadraat voor meer technologieonderwijs? Dat lees je in deze beleidsupdate!

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.