Home » Doen: een schermvrije dag

Doen: een schermvrije dag

Stel je eens voor: een school waar geen tablets, laptops en mobiele telefoon worden gebruikt en leren en onderling contact uitsluitend face-to-face plaatsvindt: tussen jou en de leerlingen én tussen leerlingen. Klinkt als vroeger, nietwaar? Maar vind je ook dat dit als muziek in de oren klinkt, denk er dan eens aan om een schermvrije dag te organiseren.

Een schermvrije dag? Waarschijnlijk kunnen je leerlingen zich er maar weinig bij voorstellen. In een artikel op Edutopia.org vertelt docent Matthew Howell hoe zenuwachtig zijn leerlingen op dat idee reageerden. ‘Bedoel je dan dat we onze Chromebooks de hele dag niet mogen gebruiken? Wat gaan we dan doen?’ was een van de reacties. De docent in kwestie beschrijft hoe deze reactie hem deed inzien hoe ondenkbaar zoiets was voor zijn leerlingen, terwijl hij zelf het overgrote deel van zijn schoolcarrière schermvrij had doorgebracht. Net als jij, waarschijnlijk.

Contact met elkaar

De school waar Howell werkt organiseert een keer per kwartaal een schermvrije dag. Na de eerste schermvrije dag merkten leerlingen op dat ze er verrassend genoeg van hadden genoten en dat ze opgelucht waren dat het allemaal goed was gegaan. Howell benadrukt dat we niet moeten vergeten onze leerlingen te helpen bij het maken van contact met elkaar: ‘We willen dat onze leerlingen genieten van face-to-face contact zonder hun likes op sociale media te checken.’

Tegelijkertijd dwingt de schermvrije dag docenten om het curriculum door een andere bril te kijken. Leraren werken samen bij het stimuleren van leerlingen om hun fantasie te gebruiken en bij het bedenken van praktische onderwijsactiviteiten waar geen scherm aan te pas komt. Benieuwd naar het hele verhaal? Lees dan Screen-free Days in a 1:1 School op Edutopia.org.

Een schermvrije dag: iets voor bij jou op school? En hoe zou jij jouw les organiseren? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Een student wacht op de bus

Column: Verzuimverhalen

Te laat komen, ziekmeldingen; verzuim is een dagelijks item in het onderwijs. Vanaf welk moment moet je je als mentor zorgen gaan maken?

Bekijk
Leerling, ouder en leerkracht in gesprek

Uit de praktijk: LOL-gesprekken

Op kbs De Zandberg worden vanaf groep 4 gesprekken georganiseerd tussen Leerling, Ouder en Leerkracht.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.