Een beetje drama, daar houden jouw leerlingen vast van! Of ze het liefst in de spotlights staan of erbuiten, deze activiteiten zijn voor alle kinderen leuk. Dompel je klas onder in het theater!
Artiesteningang
Versier de deur van de klas en plak er een bordje ‘Artiesteningang’ op. Laat kinderen even hun ‘15 seconds of fame’ pakken bij binnenkomst. Ze kunnen de klas binnenstappen als een ware celebrity of een echt filmpersonage.
Filmverslag
Geen boekverslag, maar een filmverslag! Laat de kinderen een verslag maken van een film, theatervoorstelling, musical of concert. De opzet is die van een boekverslag: kies een voorstelling die je inspireert, maak een korte samenvatting, beschrijf de hoofdpersonen en kies een favoriet fragment. Eindig met je eigen oordeel mét een goede motivatie. In plaats van een filmverslag kun je er natuurlijk ook een filmpresentatie van maken!
Theaterlezen
Maak van de boekenhoek een theater-leeshoek.
- Speur naar boeken toneellezen of theaterlezen in de bieb.
- Gebruik gewone leesboeken: zoek boeken met veel dialogen en stop voorin een kaartje met de rollen, waaronder die van verteller.
- Zoek echte scripts of toneelteksten. Bijvoorbeeld van oude musicals: print de scripts en stop ze in een map.
- Vul de hoek aan met toneelteksten die de kinderen zelf geschreven hebben.
Win-win
Een script schrijven én er nog wat van leren ook: laat de kinderen een script schrijven voor een educatief filmpje. Laat hun enkele voorbeelden zien, bijvoorbeeld uit een lesmethode of van School-tv of Klokhuis. Stel dan samen de succescriteria vast: wanneer is een script goed? Denk bijvoorbeeld aan: een minimum- en maximumtijd, de juiste doelgroep, leerzaamheid, gebruik van attributen.
Natuurlijk is het extra leuk als de kinderen de scrips ook echt gebruiken en filmpjes maken.
Levende geschiedenis
Historische re-enactment, het nabootsen van gebeurtenissen uit de geschiedenis, mag dan een suffig imago hebben, maar het is allesbehalve suf! Hoe cool is het voor kinderen om een situatie uit het verleden na te bootsen. Een marktdag in de middeleeuwen, een maaltijd bij de Romeinen, een volksvergadering in het oude Athene, een schooldag van 100 jaar terug. Maak er samen een echte theatervoorstelling van met een rolverdeling, props en publiek.