Home » Duurzaamste scholen van Nederland 2021

Duurzaamste scholen van Nederland 2021

Het Koning Willem I College en Yuverta beginnen het jaar als duurzaamste mbo-scholen van Nederland. De derde plek is voor het Friesland College. De scholen zijn daarmee winnaars van de SustainaBul MBO 2021. Een meetinstrument voor duurzaamheid binnen het middelbaar beroepsonderwijs.

De winnaars zijn bekendgemaakt tijdens het online mbo-symposium Duurzaam Denken & Doen, georganiseerd door de coöperatie Leren voor Morgen. LvO is een netwerk van organisaties dat zich inzet voor duurzame ontwikkeling met als doel om duurzaamheid in het DNA van het onderwijs te verankeren. Dit jaar organiseerden ze het symposium samen met mbo-school Yuverta.

SustainaBul MBO

In totaal namen 16 scholen deel aan de wedstrijd, die het afgelopen jaar voor de derde keer werd georganiseerd. ‘Het is inmiddels een instrument dat niet meer uit het mbo is weg te denken. Het heeft zich bewezen als een methode die het duurzame denken en doen in het mbo op een positieve manier stimuleert. Het helpt scholen om te groeien en duurzamer te worden, kennis met elkaar te delen en daardoor ook elkaar te helpen bij deze groei,’ vertelt Sandra Pellegrom, Nationaal Coördinator Duurzame Ontwikkelingsdoelen.

Samen verduurzamen

Scholen zijn op verschillende punten beoordeeld op de mate van duurzaamheid, zoals onderwijs, bedrijfsvoering, voedselbeleid, mobiliteit en inkoopbeleid. Zo ontstond de jaarlijkse SustainaBul-ranglijst. Doordat de deelnemende scholen een vragenlijst hebben ingevuld, is een helder kader ontstaan dat helpt bij het verder opstellen en monitoren van het duurzaamheidsbeleid. Omdat deelnemers daarbij samenwerken, helpen ze elkaar om verdere verduurzaming te realiseren in het onderwijs. Samen aan de slag, leren van elkaar en het delen van best practices staat voorop. De SustainaBul is daardoor niet alleen een meet-methodiek, maar ook een hulpmiddel.

Duurzaamheidscoördinatoren

Veel scholen zijn bezig met duurzaamheid. Maar scholen met een duurzaamheidscoördinator komen verder, ziet Pellegrom. Deze coördinatoren hebben een positieve invloed op de scores van scholen: ‘In de resultaten zie je terug dat scholen met duurzaamheidscoördinatoren hoger eindigen bij de uitslag. Een eis hierbij is wel dat je als coördinator de steun en vrijheid van het bestuur krijgt.’

Waarom zijn dit de winnaars?

Het Koning Willem I College werd in 2020 nog tweede. Het onderscheidde zich nu van de nummers 2 en 3 op het vlak van onderwijs en bedrijfsvoering, waarop ze meer duurzaamheidspunten scoorde. En het behaalde als enige het maximaal aantal punten bij het onderdeel ‘voedselbeleid, mobiliteit en inkoopbeleid’. ‘Ik ben apetrots op het hele team waarmee we dit voor elkaar hebben gekregen. Je leert door de SustainaBul van elkaar en houdt elkaar scherp. Een teken dat het werkt’, vertelt Dominique Majoor lid van het college van bestuur van het Koning Willem I College.

Cyrille van Bragt, lid van het college van bestuur van Yuverta (tweede plaats), licht de urgentie van de SustainaBul MBO toe: ‘We leiden de duurzame doeners van de toekomst op. Het is daarom essentieel dat je duurzaamheid op alle thema’s en niveaus integreert, van bestuur tot studenten.’ Frank van Hout, lid van het college van bestuur van Friesland College, merkt dat de focus op duurzaamheid ook effect heeft op de studenten: ‘Je ziet twee kanten bij studenten. Een deel is vanuit zichzelf al erg met duurzaamheid bezig. Ik zie gelukkig steeds meer studenten oversteken naar deze groep.’

Wil je met jouw school meedoen aan SustainaBul MBO 2022? Dat kan. Schrijf je alvast in via de website.

Wat doet jouw school op het gebied van duurzaamheid? Deden jullie al eens mee met SustainaBul MBO? Deel je ervaringen met ons via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Omslagen januari

Boekentips Engels januari

Op de derde maandag van januari wordt Martin Luther King herdacht. Met deze boekentips sluiten wij aan bij dit eerbetoon.

Bekijk
Een leerkracht leest een groepje kinderen voor

Taalontwikkeling van nieuwkomers

Praktische en effectieve tips om kinderen met Nederlands als tweede taal (NT2) te ondersteunen. Luisteren Luistervaardigheid vormt de basis voor taalverwerving. Veel NT2-leerlingen gaan door een ‘stille periode’ waarin ze nog niet actief spreken, maar wel veel leren door te luisteren. Ondersteun dit proces door duidelijk en rustig te spreken en visuele hulpmiddelen zoals afbeeldingen […]

Bekijk
Een houten poppetje met een lampje boven zijn hoofd

Column: Socrates op sneakers

Rowan is de klas uit gestuurd, maar weigert te vertrekken. Directeur Danny Weeda blikt terug op een knap staaltje omdenken.

Bekijk
Een groepje kinderen programmeert speelgoed.

Beleidsupdate: Subsidie Techkwadraat

Hoe zorgt het programma Techkwadraat voor meer technologieonderwijs? Dat lees je in deze beleidsupdate!

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.