Home » Duurzame klas: tien tips

Duurzame klas: tien tips

Dieren raken hun leefgebied kwijt, de plastic ‘soep’ breidt zich uit, de kledingindustrie is een ramp voor de arbeiders en het milieu, en we krijgen steeds vaker te maken met extreem weer. Wat kun jij vandaag in je klas doen om de aarde te helpen? Wij verzamelden tien duurzame tips voor je.

1. Weg met plastic tassen

In sommige landen is het gebruik van plastic tassen verboden, bijvoorbeeld in Kenia. Overtreed je deze wet, dan riskeer je een boete van 32.000 euro en vier jaar gevangenisstraf. Niet mis dus. Geef jij je leerlingen een plastic tas of een vuilniszakje om spullen mee naar huis te nemen? Niet duurzaam. Vraag de leerlingen zelf een herbruikbare of papieren tas mee te nemen. Neem een kijkje op de site van de Plastic Soup Foundation, hier staan tips om minder plastic te gebruiken.

2. Herbruikbare flessen

Het is warm in het lokaal, de zon schijnt naar binnen en de leerlingen vragen of ze een flesje water op hun tafel mogen zetten. Geen probleem! Stimuleer de kinderen om een herbruikbare fles mee te nemen. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook beter voor je gezondheid. Bij een PET-fles, vooral als je zo’n flesje in de zon laat staan, komen microplastics vrij en die wil je liever niet opdrinken.

3. Vega-vrijdag

Hoe kun je het weekend beter beginnen dan met een vega-vrijdag? Veel mensen weten inmiddels dat het eten van vlees op zijn zachtst gezegd niet goed voor het milieu is. Voer vega-vrijdag in op school en stimuleer de leerlingen geen vleeswaren op brood te doen of mee te nemen. De leerlingen zullen merken dat het best makkelijk én lekker is om vegetarisch te eten.

4. Broodtrommels en fruitbakjes

Gebutste appeltjes, zachte druiven en ingedeukt brood – zomaar wat is gemakkelijk te voorkomen met een broodtrommel. Bijkomend voordeel: er blijft geen plastic afval over, omdat je het bakje hergebruikt. Een stuk duurzamer dus.

5. Groen moet je doen

Als je de leerlingen niet de natuur in kunt brengen, haal de natuur dan naar de leerlingen. Een moestuin op het schoolplein en planten in de klas of op het leerplein. Maak de leerlingen verantwoordelijk voor de planten, bestudeer ze en verwonder je erover. Wie heeft er groene vingers?

6. Kledingruil

Vier broeken en zes shirtjes is meer dan genoeg, toch? Waarom puilen onze kledingkasten dan uit? Je bent zeker niet de enige die kledingstukken in de kast heeft hangen die niet meer gedragen worden. Waarom maak je iemand anders er niet blij mee? Voeg op de kerstmarkt, de jaarafsluiting of feestavond een extra tentje toe: het kledingruilpaleis. Wedden dat je iemand anders blij kunt maken met jouw ‘oude’ broek en dat shirt van Saar dat je zo leuk vond? Ruilen maar! Tip: bekijk de lessen van Greenpeace over kleding en andere thema’s over duurzaamheid.

7. Het hele plein moet schoon

Opruimen, opruimen, het hele plein moet schoon! Een wapperend papiertje, een verpakkinkje, een bananenschil of kauwgom. Dat hoort niet op het plein, maar in de prullenbak. Loop met je klas een rondje over het plein (en door de wijk), neem vuilniszakken mee en trek handschoenen aan. Zorg samen voor een schone schoolomgeving.

8. Neem de (benen)wagen

Hebben jullie afspraken op school over vervoer? Mag je altijd met de fiets, of moet je te voet komen als je dichtbij woont? Mag iedereen met de auto of alleen als je langer moet fietsen dan tien minuten? Een vraag waar niet iedereen bij stilstaat, maar ook goed om eens te bespreken met je team.

9. Lessen over de toekomst

Het Wereld Natuur Fonds heeft gratis lessen voor groep 3 en 4 over natuur, duurzaamheid en klimaatverandering: Toekomstkunde. Je kunt zelf kiezen welk thema je wilt behandelen. De lessen zijn zelfs individueel te verwerken. Je kunt ook aansluiten bij de actualiteit, want als er iets aan de hand is in de wereld, is de kans groot dat je er bij Toekomstkunde een les over vindt.

10. Blije insecten

Insecten zijn klein, maar heel erg fijn. Eigenlijk zijn ze onmisbaar. Het leven van insecten is helaas niet altijd even makkelijk. Gelukkig kun jij een handje helpen. Maak schuilplaatsen voor deze kleine beestjes. Dat is helemaal niet moeilijk: ruim blaadjes op het plein niet op, maar leg ze bij elkaar, en verzamel takjes en stenen en leg deze erbij. Het is nog leuker om met de klas een insectenhotel te maken. Hoeveel verschillende insecten kom je op jullie plein tegen?

Verder lezen

Lees ook onze 10 tips voor een duurzame school!

Laatste onderwijsnieuws

Omslagen boekentips Engels november

Boekentips Engels november

Deze maand staan de boekentips in het teken van de Eerste Wereldoorlog. Naast twee boekentips dit keer ook een dichtbundel.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.