Home » E-reader in de praktijk

E-reader in de praktijk

Deze week werden ze uitgeleverd: de nieuwe e-readers van Sony. Een kleine met een scherm van 5 inch en een wat grotere met een scherm van 6 inch. Behalve boeken kunnen er o.a. pdf’s op en wordbestanden. Flinke plakken chocola, qua formaat. Veel goedkoper dan eerdere e-readers, 200 en 300 euro, maar nog altijd te duur om op grote schaal ingevoerd te worden. Voor een school is het veel geld, zeker voor een apparaat dat nog niet optimaal uitontwikkeld is en waarvan de mogelijkheden en dus de toepassingen beperkt zijn: geen kleur, geen beweging.

Daarbij is de behoefte aan computers op scholen nog lang niet bevredigd en wordt er ook al fiks geïnvesteerd in digitale schoolborden. Voor uitgevers is er nog een ander probleem: een digitaal boek wordt niet als een boek gezien en valt dus niet onder de vaste boekenprijs, veel uitgevers zijn daarom lang huiverig geweest hun boeken als e-book aan te bieden.

Wie koopt er nu een e-reader? Onderzoek in US heeft uitgewezen dat mannen de eerste aanschaffers van e-readers waren. Maar mannen downloaden dan maar één boek per maand en meestal non-fictie. Als vrouwen echter de e-reader eenmaal ontdekt hebben downloaden ze vaker en meer, en veel in hetzelfde segment waar nu ook de grote aantallen verkocht worden: de bouquetreeks-achtigen, de doktersromans oftewel het subgenre van de triviaalliteratuur. De verwachting is dan ook dat de genres van de boeken die je niet noodzakelijkerwijs helemaal hoeft te lezen of niet in je kast hoeft te hebben het eerste populair zullen worden op een e-reader. Overigens zijn er al meer boeken en teksten op iPhones gedownload dan op alle Kindles (e-reader van Amazon) samen. Waarbij we weer vaststellen wat we een paar maanden geleden ook al schreven: we willen één ding in de tas waar alles in zit: computer met wifi, telefoon, een goed leesscherm en een camera. Dat kan toch zo moeilijk niet zijn.

Voor je een e-reader aanschaft valt er veel óver te lezen. Er is een site E-readers waar je heel veel informatie vindt over e-readers en e-books. Heel handig dat je daar de schermformaten van de verschillende e-readers kunt vergelijken. Je kunt niet ieder e-book op iedere e-reader zetten. Er zijn nogal wat verschillende formats, let daar dus op. Op wikipedia is een pagina ingericht waar te vinden is hoe het zit met die formats en welke e-reader welk format ondersteunt. Ook Wiebe de Jager geeft op zijn blog een aardig overzicht en vertelt met welke programma’s je zelf ePub-bestanden kunt maken. Op de meeste nieuwe e-readers kun je boeken in het ePub-format uploaden, een open format dat ontwikkeld is door het International Digital Publishing Forum (IDPF). BOL.com biedt als eerste Nederlandse boeken aan op ePub-formaat. Voorlopig is het wel erg leuk om de e-reader uit te proberen, bijvoorbeeld in de trein. En: er valt genoeg te lezen zonder ervoor te hoeven betalen. EpubBooks.com is een mooie site met gratis titels voor wie van oudere Engelstalige literatuur houdt (de jongste auteurs zijn Wodehouse en Huxley). Zo’n beetje alles wat je ooit nog had willen lezen om jezelf Belezen te kunnen noemen staat er voor het grijpen. Zo zijn er meer, zoals Feedbooks.  Zoeken doe je met Google books. Daar vind je ook weer veel gratis klassieke literatuur en non-fictie (‘1 miljoen gratis boeken’), maar je kunt iedere titel inkloppen en vinden of en waar je de titel als e-book kunt kopen. Tips, ervaringen met e-readers en e-books horen we graag. Ideeën of eventueel ongenoegen over de inzet van de e-reader in het onderwijs willen we ook horen!

Laatste onderwijsnieuws

Omslag De leraar: vakmanschap in onderwijs

De leraar: vakmanschap in onderwijs

In deze bundel vind je een rijke verzameling van belangrijke, wetenschappelijke inzichten voor de dagelijkse onderwijspraktijk.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.