Home » Earth Hour 2021: aandacht voor klimaatverandering

Earth Hour 2021: aandacht voor klimaatverandering

Van de Eiffeltoren tot de lantaarnpaal voor de school: op zaterdag 27 maart om 20:30 uur doven miljoenen mensen, steden, bedrijven en organisaties over de hele wereld het licht voor een nieuwe editie van ‘Earth Hour’. De bedoeling van de actie is om wereldwijd aandacht te vragen voor klimaatverandering. In dit artikel geven we je tips om de boodschap van Earth Hour in je lesstof te verwerken.

Earth Hour in de virtuele spotlights

Dit jaar zet Earth Hour de aarde voor het eerst in een ‘virtuele spotlight’. Op 27 maart plaatst Earth Hour een video op alle social media-kanalen, in de hoop dat dit de meest bekeken video ter wereld wordt.

Breng het thema klimaatverandering naar je klas

Verschillende organisaties bieden gratis online lesmateriaal aan, dat over het algemeen weinig voorbereidingstijd vraagt. Ook fijn: het is opgebouwd uit losse onderdelen. Zo bepaal jij als docent zelf hoeveel lestijd je aan dit onderwerp besteedt.

Greenpeace

Greenpeace heeft ontzettend veel lesmateriaal ontwikkeld voor het basis- en voortgezet onderwijs. Kies uit onderwerpen zoals:

Eneco

Eneco ontwikkelde energielessen voor het onderwijs. In het lesmateriaal leren kinderen op een speelse manier alles over duurzame energie. Het materiaal bestaat uit filmpjes, proefjes, opdrachten en een quiz.

Wereld Natuur Fonds

Ook het WNF behandelt tal van onderwerpen met betrekking tot het klimaat. Leerlingen ontdekken bijvoorbeeld hoe al dat plastic in de zee terecht komt. Zij leren ook wat zij voor het klimaat, bedreigde dieren en de natuur kunnen doen.

Met deze 5 tips kun je de rest van het jaar aan de slag

Het is natuurlijk zonde om de aandacht van je leerlingen na Earth Hour weer kwijt te raken. Daarom delen we 5 tips om het hele jaar door met het klimaat bezig te zijn.

1. Schrijf een toekomstverhaal
Laat je leerlingen nadenken over de toekomst. Hoe willen we dat de aarde eruitziet over 100 jaar of zelfs 1.000 jaar? Wat willen we bewaren en wat willen we zo snel mogelijk kwijt?

2. Bedenk klassikaal oplossingen
Betrek je leerlingen bij een brainstormsessie. Hoe houden we het milieu schoon? Wat kunnen wij zelf doen om energie, water en materiaal te besparen?

3. Raap zwerfafval rondom de school op
Neem, bijvoorbeeld op weg naar gym of als afsluiting van de pauze, alle plastic, verpakkingen en blikjes die je rond ziet slingeren mee.

4. Leg een moestuin aan
Plant wat zaadjes en beleef de kracht van de natuur. En misschien kunnen jullie zelfs een boom planten!

5. Kijk de film Wall-E
Wall-E gaat over een zelfbewust robotje dat afval samenperst op een door alles en iedereen verlaten aarde.

Heb je behoefte aan meer groene tips en inspiratie uit de hele wereld? Zoek dan eens op Pinterest op ‘Earth Hour’.

Doet jouw klas mee aan Earth Hour 2021? Heb je zelf ideeën voor invulling van deze dag? Deel je tips via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Een leerkracht leest een groepje kinderen voor

Taalontwikkeling van nieuwkomers

Praktische en effectieve tips om kinderen met Nederlands als tweede taal (NT2) te ondersteunen. Luisteren Luistervaardigheid vormt de basis voor taalverwerving. Veel NT2-leerlingen gaan door een ‘stille periode’ waarin ze nog niet actief spreken, maar wel veel leren door te luisteren. Ondersteun dit proces door duidelijk en rustig te spreken en visuele hulpmiddelen zoals afbeeldingen […]

Bekijk
Een houten poppetje met een lampje boven zijn hoofd

Column: Socrates op sneakers

Rowan is de klas uit gestuurd, maar weigert te vertrekken. Directeur Danny Weeda blikt terug op een knap staaltje omdenken.

Bekijk
Een groepje kinderen programmeert speelgoed.

Beleidsupdate: Subsidie Techkwadraat

Hoe zorgt het programma Techkwadraat voor meer technologieonderwijs? Dat lees je in deze beleidsupdate!

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.