Home » Earth Hour: aandacht voor klimaatverandering

Earth Hour: aandacht voor klimaatverandering

Het Wereld Natuur Fonds organiseert op 25 maart Earth Hour: een uur waarop overal ter wereld het licht uitgaat om aandacht te vragen voor klimaatverandering. Daar kun je op school ook prima aandacht aan besteden op de dagen eromheen. In dit artikel lees je hoe je dat kunt doen.

Tijdens Earth Hour gaat overal ter wereld een uur het licht uit. Met dit simpele gebaar geven miljoenen mensen, bedrijven en gemeentes een signaal af: ze maken zich zorgen over de toekomst van onze aarde en met name over de rol van klimaatverandering. Doordat de aarde opwarmt, smelt de Noordpool, stijgt de zeespiegel en worden leefgebieden van dieren aangetast. Ons energiegebruik en grootschalige ontbossing zorgen ervoor dat het klimaat verandert. Daarom moeten we op grote schaal overschakelen op energie uit hernieuwbare bronnen, zoals zonne- en windenergie. Ook de ontbossing moeten we aanpakken: in bomen zit veel CO2 opgeslagen, dat vrijkomt als ze worden gekapt of verbrand.

Aandacht voor Earth Hour op school

Introduceer het thema met deze Klokhuis-aflevering over klimaatverandering. Iets recenter is de aflevering van Aarde in de klas (2014), geschikt voor het vo. Je kunt er ook een lesbrief bij downloaden. Heel inspirerend is dit filmpje (Earth Hour 2016), waarin kinderen hardop dromen over hoe de aarde er in de toekomst uit zou kunnen zien. Geef jouw leerlingen dezelfde opdracht. Wat is er nodig om hun dromen uit te laten komen?

WNF-lessen

Ook zijn er diverse lessen ontwikkeld om aandacht te besteden aan Earth Hour en klimaatverandering. Geef je les in het po? Laat dan eens een WNF-vrijwilliger een gastles verzorgen over natuur en klimaat. Voor docenten in het vo is er het WNF-lesmateriaal van Living Planet. Hiermee krijgen leerlingen inzicht in hun gedrag als consument en in hun invloed op de natuur. Een voorbeeld hiervan is de lessenserie Kap nou!, over het FSC-keurmerk.

Energie[r]evolutie

Ook andere organisaties bieden lesmateriaal aan. Zo vind je op de website van Greenpeace heel wat lesmateriaal voor po en vo. Het simulatiespel Energie[r]evolutie laat leerlingen naar het klimaatprobleem kijken door de ogen van de overheid, consument, energiemaatschappijen en/of milieuorganisaties. Welke keuzes maken de leerlingen om hun doel te bereiken? En houden ze hun budget goed in de gaten?

Ecologische voetafdruk

Op de website van Jouw Stad in de Klas vind je binnen het thema duurzaamheid diverse kant-en-klare online lespakketten over natuur, milieu en duurzaamheid, bijvoorbeeld: Wat is de ecologische voetafdruk van je klas? Met de lessen in dit pakket leren leerlingen hoe ze zelf kunnen bijdragen aan een beter milieu en een schone toekomst.

Heb je behoefte aan meer groene inspiratie? Zoek dan eens op Pinterest op ‘Earth Hour’. Omdat het een wereldwijd evenement is, vind je er heel wat tips en concrete activiteiten. Ook vind je meer klimaatlessen in het eerder op OVM verschenen artikel ‘Klimaatverandering en Warme Truiendag’.

Doe jij dit jaar mee aan Earth Hour? En op welke manier maak jij je leerlingen bewust van hun rol bij klimaatverandering? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.