Home » Earth School: duurzaamheid in je les

Earth School: duurzaamheid in je les

Hoe kun je onnodig waterverbruik tegengaan? Wat zijn de gevolgen van grootschalige boskap? Je ontdekt het met je klas in Earth School, een Engelstalige onlineomgeving vol leerzaam videomateriaal en leuke opdrachten. Earth School is een speelse manier om leerlingen van 5 tot 18 jaar bewust te maken van duurzaamheid en de kwetsbaarheid van de aarde.

30 dagen op avontuur met Earth School

Het milieuprogramma van de Verenigde Naties, UNEP, ontwikkelde het lesprogramma samen met TED-Ed, de educatietak van TEDx. In 30 dagen leren kinderen over de aarde en duurzaamheid. Elke aflevering bestaat uit videomateriaal en een leuke quiz.

De onderwerpen zijn actueel en spreken kinderen aan: zo zoeken ze bijvoorbeeld uit welke materialen er in een smartphone zitten. Ook leren ze hoe wolken aan hun naam komen. En hoe groot de oceaan is.

Het lesprogramma richt zich op kinderen van 5 tot 18 jaar. Maar omdat het programma volledig Engelstalig is, is het voor kinderen tot een jaar of 9 moeilijker te begrijpen.

Duurzaamheid in de klas

Digitale lesprogramma’s passen helemaal in deze tijd. En duurzaamheid is een thema dat wereldwijd leeft, juist onder kinderen. Om die redenen hebben ruim dertig organisaties hun kennis in één lesprogramma gebundeld. Onder meer het Wereld Natuur Fonds, National Geographic en de BBC werkten mee aan Earth School.

Alle dertig afleveringen kun je bekijken via ed.ted.com/earthschool

Heeft jouw klas Earth School gevolgd? Deel jullie ervaringen via onderstaand formulier.

Laatste onderwijsnieuws

Omslagen januari

Boekentips Engels januari

Op de derde maandag van januari wordt Martin Luther King herdacht. Met deze boekentips sluiten wij aan bij dit eerbetoon.

Bekijk
Een leerkracht leest een groepje kinderen voor

Taalontwikkeling van nieuwkomers

Praktische en effectieve tips om kinderen met Nederlands als tweede taal (NT2) te ondersteunen. Luisteren Luistervaardigheid vormt de basis voor taalverwerving. Veel NT2-leerlingen gaan door een ‘stille periode’ waarin ze nog niet actief spreken, maar wel veel leren door te luisteren. Ondersteun dit proces door duidelijk en rustig te spreken en visuele hulpmiddelen zoals afbeeldingen […]

Bekijk
Een houten poppetje met een lampje boven zijn hoofd

Column: Socrates op sneakers

Rowan is de klas uit gestuurd, maar weigert te vertrekken. Directeur Danny Weeda blikt terug op een knap staaltje omdenken.

Bekijk
Een groepje kinderen programmeert speelgoed.

Beleidsupdate: Subsidie Techkwadraat

Hoe zorgt het programma Techkwadraat voor meer technologieonderwijs? Dat lees je in deze beleidsupdate!

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.