Home » Educatief speelgoed: leren door te spelen

Educatief speelgoed: leren door te spelen

Speelgoed is voor ieder kind belangrijk: om mee te spelen, maar ook als hulpmiddel om de wereld te leren ontdekken en begrijpen. Er komt dan ook steeds meer speelgoed op de markt waarmee de ontwikkeling van bepaalde vaardigheden kan worden gestimuleerd. Dit soort speelgoed kan in het onderwijs een belangrijke rol spelen.

Leren door te spelen wordt steeds populairder. Met de inzet van educatief speelgoed kunnen cognitieve, motorische en sociale vaardigheden worden ontwikkeld en bevorderd. Het aanbod aan educatief speelgoed is inmiddels enorm. Als leerkracht is het daarom belangrijk om een goede keuze te maken. Let hierbij goed op de functies van het speelgoed en op welke vaardigheid ermee wordt gestimuleerd. Om het je gemakkelijk te maken, zetten we drie belangrijke vaardigheden op een rij:

1. Cognitieve vaardigheden

Educatief speelgoed is ontworpen om de cognitieve vaardigheden van een kind te prikkelen en zo optimaal mogelijk te ontwikkelen. Denk hierbij aan vaardigheden zoals redeneren, rekenen, lezen, schrijven, plannen maken en initiatieven nemen. Bij het spelen met educatief speelgoed worden deze functies constant gebruikt. Het tellen van het aantal blokken, het bedenken en uitvoeren van een bouwplan, het lezen van voorwerpen, initiatieven nemen om zelfgemaakte doelen te bereiken en het begrijpen van bepaalde functies die speelgoed hebben zijn voorbeelden van cognitieve vaardigheden die worden bevorderd tijdens het spelen met educatief speelgoed.

2. Motorische vaardigheden

De motorische ontwikkeling is onder te verdelen in twee soorten: grove en fijne motoriek. Grove motoriek bestaat uit het bewegen en coördineren van het gehele lichaam. Fijne motoriek gaat vooral over de beweging in de handen. Spelen stimuleert zowel de grove als de fijne motorische bewegingen, waardoor een kind leert begrijpen hoe zijn of haar lichaam werkt. Educatief speelgoed zoals bouwspeelgoed (blokken en plankjes), speelfiguren en -sets, knutselspeelgoed en puzzels zorgen ervoor dat het aantal grove en fijne motorische bewegingen optimaal worden toegepast.

3. Sociale vaardigheden

Sociale vaardigheden zijn belangrijk bij het opbouwen en onderhouden van relaties. In het basisonderwijs wordt er dan ook veel aandacht aan besteed. Een kind kan deze vaardigheid ontwikkelen door samen te werken en te delen. Ook dit kun je aansporen met behulp van educatief speelgoed. Kinderen kunnen bijvoorbeeld samen iets opbouwen of een puzzel oplossen. En door samen met speelfiguren en -sets te spelen, komt er meer interactie tussen de kinderen. Dat bevordert de sociale vaardigheden.

Kortom: de combinatie tussen plezier hebben en de fantasie gebruiken wordt enorm bevorderd met behulp van educatief speelgoed. En een kind dat op vroege leeftijd leert dat leuk leren ook een optie is, neemt dit mee tijdens zijn gehele schoolperiode!

Hoe combineer jij spel en onderwijs in je lespraktijk? Maak je gebruik van educatief speelgoed? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Meer lezen?

Laatste onderwijsnieuws

Een leerkracht leest een groepje kinderen voor

Taalontwikkeling van nieuwkomers

Praktische en effectieve tips om kinderen met Nederlands als tweede taal (NT2) te ondersteunen. Luisteren Luistervaardigheid vormt de basis voor taalverwerving. Veel NT2-leerlingen gaan door een ‘stille periode’ waarin ze nog niet actief spreken, maar wel veel leren door te luisteren. Ondersteun dit proces door duidelijk en rustig te spreken en visuele hulpmiddelen zoals afbeeldingen […]

Bekijk
Een houten poppetje met een lampje boven zijn hoofd

Column: Socrates op sneakers

Rowan is de klas uit gestuurd, maar weigert te vertrekken. Directeur Danny Weeda blikt terug op een knap staaltje omdenken.

Bekijk
Een groepje kinderen programmeert speelgoed.

Beleidsupdate: Subsidie Techkwadraat

Hoe zorgt het programma Techkwadraat voor meer technologieonderwijs? Dat lees je in deze beleidsupdate!

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.