Tijdens de Dag van de Literatuur worden leerlingen ondergedompeld in de wereld van de Nederlandstalige Literatuur. Op deze dag zijn de auteurs opeens geen namen meer op een leeslijst, maar echte schrijf- en leesexperts aan wie de leerlingen vragen kunnen stellen. Maar hoe zorg je dat jouw leerlingen het meeste uit deze dag halen? Docent Nederlands Hanneke van Kleef van het Rotterdams Montessori Lyceum is een trouwe bezoeker van de dag en is ook dit jaar weer van de partij. Zij vertelt hoe zij zich met haar leerlingen voorbereidt en deelt een aantal tips waarmee je aan de slag kunt.
Dag van de Literatuur
De Dag van de Literatuur is een tweejaarlijks literatuurfestival voor havo- en vwo-leerlingen uit de bovenbouw van het voortgezet onderwijs. Door middel van schrijversgesprekken, voorleessessies, spoken word, film, dans en muziek zien leerlingen de vele manieren waarop literatuur terugkomt in hun dagelijks leven. “Het is ontzettend inspirerend voor de leerlingen om zo ondergedompeld te worden in de literatuur,” vertelt Van Kleef.
Literatuur voor iedere leerling
Van Kleef is al jaren een trouwe bezoeker van de Dag van de Literatuur en motiveert elk jaar weer zo veel mogelijk van haar leerlingen om mee te gaan. Niet alleen de leerlingen die graag lezen, maar juist ook de beginnende literatuurlezers uit de vierde klas, of de jongeren die lezen enkel als een verplichting zien. “Ik probeer zo veel mogelijk leerlingen mee te krijgen, van alle bovenbouwjaarlagen en zowel havisten als vwo’ers,” aldus van Kleef. Door de leerlingen te laten luisteren naar wat schrijvers te vertellen hebben en mee te laten doen aan de workshops, bereikt ze ook de jongeren die niet zo snel een boek in hun vrije tijd op zouden pakken. “Je merkt dat alle leerlingen het uiteindelijk hartstikke leuk vinden.”
Talkshows
Elk jaar hosten een aantal leerlingen een talkshow met auteurs. Ook dit jaar zitten hier leerlingen van het RML tussen. Voor deze talkshows benadert Van Kleef leerlingen van wie zij denkt dat zij zo’n rol op de dag goed aankunnen: “Ze moeten wel echt hun mond open durven trekken, ze staan toch voor een goedgevulde zaal op zo’n dag.” Volgens Van Kleef helpt het als de leerlingen breed geïnteresseerd zijn, makkelijk praten en toch al het een en ander hebben gelezen. Ter voorbereiding stuurt ze de leerlingen ook langs bij de docent Drama, zodat ze helemaal podiumklaar zijn voor hun talkshow.
Hoe haal je het meeste uit de dag?
Van Kleef heeft een aantal tips voor docenten om zo veel mogelijk uit hun bezoek aan de Dag van de Literatuur te halen:
- Stel geen hoge eisen aan je leerlingen, maar neem ze gewoon mee. “Door te eisen dat de leerlingen van tevoren een bepaald aantal boeken gelezen moeten hebben, verhoog je de drempel en krijg je de groep die juist wat extra leesmotivatie kan gebruiken niet mee.”
- Schrijf je leerlingen in voor workshops. “Ik schrijf mijn leerlingen zo veel mogelijk in voor workshops, de leerlingen vinden dit vrijwel altijd leuk!”
- Geef je leerlingen, indien mogelijk, de ruimte om vrij rond te lopen. “Het is juist fijn voor de leerlingen om zelf rond te kijken, ze hoeven niet de hele dag achter mij aan te lopen.”
- Maak er een feestje van! “Wij gaan van tevoren met z’n allen koffie drinken in de stad, om de dag goed te beginnen.”
Jouw leerlingen naar de Dag van de Literatuur
Hoewel het lezen van literatuur altijd de essentie van literatuuronderwijs blijft, kan een bezoek aan de Dag van de Literatuur juist bij de minder gemotiveerde leerling een interesse voor literatuur aanwakkeren. Het beeld van de eenzame schrijver op een zolderkamer moet plaats maken voor de dynamische en benaderbare persoon die op de Dag van de Literatuur opeens voor hun neus staat.
Wil jij ook met je leerlingen naar de Dag van de Literatuur op donderdag 23 maart 2023? Tickets zijn € 19,50 per leerling en zijn te bestellen via de Dag van de Literatuur-webshop.
Het is ook mogelijk om hiervoor het Cultuurkaarttegoed te gebruiken.