Home » Een fixed mindset: zit dat tussen je oren?

Een fixed mindset: zit dat tussen je oren?

‘Zo ben ik nu eenmaal.’ Het zou zomaar eens de lijfspreuk kunnen zijn van iemand met een fixed mindset. Je hebt talent, of je hebt het niet. Een fixed mindset gaat ervan uit dat intelligentie vaststaat. Maar is dat wel zo? En is het de moeite om jezelf een growth mindset aan te leren? Hierover lees je meer in dit artikel.

Allereerst de kenmerken van een fixed mindset op een rijtje. Mensen met een fixed mindset denken dat intelligentie vaststaat. Je doet waar je goed in bent. Jezelf inspannen om dingen te leren waar je minder talent voor hebt, heeft weinig zin. Je doet daarom geen dingen die je niet kunt en hebt moeite met kritiek. En als het niet lukt, geef je snel op.

Fixed mindset in je brein?

De overtuiging van mensen met een fixed mindset klopt deels. Uit onderzoek blijkt dat intelligentie deels is aangeboren (fixed), maar daarnaast ook deels is aangeleerd. Dit ondersteunt het idee van een growth mindset: het idee dat mensen zich kunnen ontwikkelen. Hersenen zijn continu in ontwikkeling: hoe meer prikkels, hoe meer groei. Echter ook je visie – of je gelooft dat je jezelf kunt ontwikkelen of niet – heeft invloed op deze groei. Je mindset bepaalt namelijk je leerhouding. De meeste mensen hebben niet of het een of het ander, maar zitten ergens tussen een fixed en een growth mindset in. Benieuwd naar je eigen mindset? Doe een test!

Voordelen growth mindset

Ook mensen met een fixed mindset zijn niet helemaal ‘fixed’. Op verschillende momenten kun je verschillende mindsets hebben. Als je inzicht hebt in je eigen mindset, kun je deze bewust gaan trainen. Zo kun je langzaam je mindset veranderen. Een growth mindset heeft flink wat voordelen: Je zelfvertrouwen neemt toe, je kunt beter omgaan met tegenslagen, je leert vallen en opstaan én je blijft leren. Met een fixed mindset kun je jezelf juist beperken in de ontwikkeling van je talenten. Zonde!

Growth mindset trainen?

Volgens psycholoog Carol Dweck kun je in vier stappen een growth mindset ontwikkelen. Belangrijk is om bij iedere uitdaging steeds bewust te kiezen voor een growth mindset. Dit doe je met behulp van gedachten die daarbij horen: ik ga het proberen, ik mag hulp vragen, ik kan het. Wees extra bewust van je gedachten op momenten dat dingen niet gaan zoals gepland of wanneer je kritiek krijgt of iets verkeerd loopt. Denk met een growth mindset geef jezelf een compliment. Herken je een fixed mindset? Bedenk dan juist een vervangende gedachte die past bij een growth mindset. Focus, vraag feedback, ga uitdagingen aan en geef niet op.

Help je leerlingen aan een growth mindset

Ook bij leerlingen zorgt het trainen van een growth mindset voor meer motivatie en betere leerprestaties. Uit diverse onderzoeken blijkt dat leerlingen na een dergelijke training duidelijk betere cijfers haalden. Ook als docent kun je leerlingen helpen met het ontwikkelen van een growth mindset. Beloon de inzet van je leerlingen, niet hun capaciteiten. Geef feedback op de gebruikte leerstrategieën en creëer plezier in uitdagingen. Ook gamification kan op die manier bijdragen aan een growth mindset. Daarnaast helpen ook succeservaringen en een veilige leeromgeving bij de ontwikkeling van een growth mindset.

Van een fixed naar een growth mindset: hoe stimuleer jij je leerlingen? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

staand vergaderen

8 tips: Anders vergaderen

Sluipt de sleur soms stiekem in jullie vergaderingen? Werken jullie altijd maar routinematig de agenda af? Doe nieuwe inspiratie op met deze tips om anders te vergaderen.

Bekijk

Waarom schrijven met de hand goed is

In onze digitale wereld wordt schrijven steeds vaker vervangen door typen. Als dat de toekomst is van kinderen, waarom leren we ze dan nog steeds schrijven? Wat doet schrijven met een kind? Waarom is het belangrijk voor de motoriek? We geven vier argumenten waarom een toetsenbord het schrift nooit helemaal mag vervangen. Hoe maak jij […]

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.