Home » Een leerzame reis met kosmische regenbuien

Een leerzame reis met kosmische regenbuien

Sinds 19 mei 2010 loopt in het Universiteitsmuseum Utrecht de tentoonstelling Master the Universe!. Deze tentoonstelling zou oorspronkelijk tot 8 mei 2011 te zien zijn, maar is nu verlengd t/m 4 september 2011. Met deze tentoonstelling wil de faculteit het vonkje voor de bètawetenschappen op jongeren overbrengen. In de tentoonstelling neemt Nobelprijswinnaar Natuurkunde en hoogleraar theoretische natuurkunde Gerard ’t Hooft de leerlingen mee op expeditie naar de meest extreme omstandigheden in ons universum. Op zoek naar ‘een theorie van alles’.

Enthousiasme

Het is geen kijk-tentoonstelling maar een doe-tentoonstelling. Vooral voor leerlingen uit de tweede en derde klas havo en vwo die voor hun profielkeuze staan, is een bezoek aan Master the Universe een manier om enthousiast te worden voor natuurkunde, maar ook voor bèta en wetenschap in het algemeen. Het is toch immers niet niks als je kan zeggen dat je met Nobelprijswinnaar Gerard ‘t Hooft in een ruimteschip op expeditie bent geweest, dat je met deeltjes hebt geschoten en bent ontsnapt aan zwarte gaten en kosmische regenbuien.

Opdrachten onderbouw
Voor onderbouwleerlingen is een serie opdrachten gemaakt waarmee ze bijzondere fenomenen van de theoretische natuurkunde ‘kunnen beleven’ en waarmee hun nieuwsgierigheid wordt geprikkeld. Aan boord van het ruimteschip van ’t Hooft maken ze in kleine teams kennis met o.a. de Schalengenerator, het muonenbed en kunnen ze een Fractalfoto maken. Vóór het bezoek aan het museum kun je leerlingen op school een geschiktheidsquiz laten maken, waarin ze de uitdaging aangaan om het onderzoeksschip te komen bezoeken. In het museum verdienen de leerlingen punten door in viertallen opdrachten te maken. Aan het eind van het bezoek wordt duidelijk welke groep een ‘masterscore’ heeft gehaald. Voor enthousiaste klassen biedt de website vervolgsuggesties voor verdieping op school. De site bevat hiervoor veel aanknopingspunten, bijvoorbeeld de 9 vragen met 9 antwoorden of de interessante links.

Wedstrijd bovenbouw
Bovenbouwleerlingen bezoeken de tentoonstelling aan de hand van een leidraad met suggesties voor verdieping, bijvoorbeeld voor een praktische opdracht of een profielwerkstuk. Leerlingen die in het schooljaar 2010/2011 samen een profielwerkstuk voor Natuurkunde maken, kunnen hiermee meedoen aan de wedstrijd Profielwerkstukprijs Master the Universe!. De bedoeling is dat leerlingen in tweetallen meedoen en zo samen kans maken op de hoofdprijs: een reis naar CERN (de Europese organisatie voor nucleair onderzoek). Een professionele jury, waaronder Gerard ‘t Hooft zelf, kiest de beste profielwerkstukken uit. De deadline voor het elektronisch inleveren van het profielwerkstuk is echter 15 maart, dus enige haast is geboden. Lees de regels op de speciale site.

Nog meer te bieden
Master the Universe! heeft veel aandacht getrokken van diverse media. Ook omdat sinds 15 december 2010 in het Universiteitsmuseum  de deeltjesversneller te zien is in de kleine tentoonstelling ‘De 3MV deeltjesversneller, met een knal tot de kern’.Ook het Jeugdlab [http://www.jeugdlab.nl/] voor nieuwsgierige kids is een aandachtstrekker.

Laatste onderwijsnieuws

Waarom schrijven met de hand goed is

In onze digitale wereld wordt schrijven steeds vaker vervangen door typen. Als dat de toekomst is van kinderen, waarom leren we ze dan nog steeds schrijven? Wat doet schrijven met een kind? Waarom is het belangrijk voor de motoriek? We geven vier argumenten waarom een toetsenbord het schrift nooit helemaal mag vervangen. Hoe maak jij […]

Bekijk
Een meisje met gewichten in haar handen

Column: De resultaten moeten omhoog

Terwijl juf Manon met groep 8 op kamp gaat denkt ze aan de strekking van de laatste vergadering: ‘Maak havo-leerlingen van kinderen die dat niet zijn.'

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.