Leraren staan de hele dag paraat. Ze zijn een belangrijke basis voor de begeleiding van kinderen naar gelukkige volwassenen. Als leraar deel je kennis, zorg je voor een fijne sfeer en werk je als vertrouwenspersoon en rolmodel in één. Sta je niet voor de klas, dan buig je je wel over lastige kwesties als digitalisering en het lerarentekort. Vandaar dat we stilstaan bij alle belangrijke rollen die jij als leraar vervult. Wij zijn met recht enorm trots op onze leraren!
Je waarborgt de mentale gezondheid van de leerlingen
Het mentale welzijn van veel Nederlandse kinderen en jongeren is – juist tijdens de pandemie – achteruit gegaan. Met name de sluiting van scholen wordt als een belangrijke factor gezien. Bij het onderzoek van het netwerk GOR werden bijna 167.000 leerlingen over hun mentale welzijn bevraagd. Wat blijkt: eind 2021 gaf nog maar 77 procent van de leerlingen aan gelukkig te zijn. In 2019 was dit nog 84 procent. De periode van lockdowns, quarantaine en isolatie was niet goed voor de mentale gezondheid. Gelukkig zijn de scholen weer open en voelen leerlingen die verbondenheid weer op school. Als leraar of docent creëer je op school een veilige leeromgeving, waar scholieren weer kunnen samenkomen. Maar je doet natuurlijk nog veel meer.
Je gebruikt digitale tools voor maatwerk onderwijs
De pandemie was een uitdagende periode, waar onze creatieve leraren veel van hebben geleerd. Tijdens de lockdowns zaten de leerlingen thuis en volgden ze onderwijs op afstand. Digitale tools waren onmisbaar en zijn inmiddels niet meer weg te denken uit het onderwijs. Deze digitalisering kon alleen slagen dankzij de inspanning van leerkracht en leerling. Leraren pakken de digitale tools snel op, en verwerken deze op creatieve manieren in de les.
Daar plukt het onderwijs nu nog de vruchten van. We zien bijvoorbeeld dat een online leeromgeving meer vrijheid geeft aan leerlingen. Lesroosters worden flexibeler en leerlingen volgen lessen op hun eigen tempo. Ook vinden veel leerlingen het fijn dat ze makkelijker zelfstandig aan de slag kunnen. Door dit creatieve gebruik van digitale tools maken leraren het onderwijs steeds meer maatwerk.
Je denkt na over oplossingen voor het lerarentekort
Het lerarentekort is een bekende uitdaging, met vergrijzing als een van de belangrijkste oorzaken. Het is lastig om nieuwe leraren aan te trekken. Gelukkig denken leraren – ook hier – na over oplossingen. Het lukt bijvoorbeeld steeds beter om nieuwe leraren op weg te helpen, bijvoorbeeld door meer structuur te brengen in de inwerkperiode. Zo behoud je instromers en kunnen nieuwe leraren goed opstarten. Ook bij de Pabo denken leraren actief mee. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar directe specialisaties op de Pabo. Mannen staan bijvoorbeeld niet te trappelen om een kleuterklas te onderwijzen, zo leert de praktijk. Nieuwe leerroutes die specialistische kennis stimuleren en de toestroom van nieuwe meesters kunnen verhogen, zijn dan ook in ontwikkeling.
Je hebt maatschappelijke impact
Het leraarschap is vooral een dankbare en betekenisvolle baan. Voor leerlingen sta je mede aan de basis van hun ontwikkeling. Je biedt een veilige haven, geborgenheid en een plek waar ze zichzelf mogen zijn. Dagelijks maak je de groei van jouw leerlingen mee. Je draagt bij aan hun toekomst, beeldvorming én visie. Je hebt niet alleen een baan, maar je speelt ook een belangrijke rol in het leven van jouw leerlingen. Elke dag weer.
Stap voor stap
Hoewel er veel uitdagingen in het onderwijs zijn, denken leraren proactief mee over de oplossingen. Zo verbetert het onderwijs dagelijks. Dat verdient een ode. Daarnaast staan leraren en docenten elke dag weer vol enthousiasme voor de klas. Zonder leraren worden leerlingen niet begeleid in hun toekomst. Dát is hoe belangrijk en inspirerend jouw baan als leraar of docent is. Want ook met de uitdagingen die op jouw pad komen, blijft lesgeven het mooiste vak ter wereld.
Hoe maak jij verschil in de klas? Ter gelegenheid van de Nationale Onderwijsweek 2022 roept Malmberg leraren op om hun tips in te sturen.
Wat vind jij het mooiste aspect van het leraarschap? Deel jouw ervaring in het onderstaande reactieformulier.