Home » Een relaxte sinterklaasperiode voor ieder kind

Een relaxte sinterklaasperiode voor ieder kind

Voor veel kinderen is de sinterklaasperiode een spannende tijd. Van een man met een boek waarin hij van alles over je heeft opgeschreven tot aan de pietjes die in het holst van de nacht je schoentje komen vullen. Om nog maar te zwijgen over de spanning omtrent het hoogtepunt: de pakjesavond. Heb jij kinderen in de klas die onrustig worden van Sinterklaas? Dan heb je vast en zeker iets aan deze tips.

Ken je ze nog, die adventskalender waar je half november alle vakjes al van leeggegeten had? Los van die mierzoete chocolaatjes, zijn zulke kalenders dus ook een hartstikke goed idee om het sinterklaasfeest in goede banen te leiden. Voorspelbaarheid – van de intocht van Sinterklaas tot aan pakjesavond op 5 december – creëert rust. Kinderen weten dan precies waar ze aan toe zijn. Natuurlijk hoeft het in dit geval geen kalender vol chocolade te zijn; er samen eentje maken waarbij je bijvoorbeeld gebruikmaakt van sinterklaasstickers is toch een veel leuker idee? En nu we het er toch over hebben: ga sowieso lekker knutselen. Hier vind je 101 leuke Sinterklaas-knutseltips.

De roe en de zak

Leerlingen laten in deze periode vaak ander gedrag zien, ze zijn drukker dan normaal, luisteren minder goed en vragen meer aandacht. Ze laten spanning zien door middel van hun gedrag. Probeer hier begrip voor te hebben en probeer geen ‘dreigementen’ te gebruiken. De zak van Sinterklaas, de roe, afluisterpiet, mee op de boot naar Spanje… bekende dreigementen voor ons allemaal. Eigenlijk best wel ouderwets, vind je niet? Hoewel de meeste kinderen prima weten wanneer iets een verhaaltje of de werkelijkheid is, kunnen zulke boodschappen bij kinderen voor heel wat onnodige stress zorgen. Het is dus beter om dergelijke mythes achterwege te laten. Waarschijnlijk deed je dat al, maar beter een keer te veel dan een keer te weinig gezegd. Je floept het er tenslotte zo uit.

Sensopatisch aan de slag

Sensopatisch betekent zintuigelijk beleven. Senso staat voor zintuigelijk en patisch voor bewegen. Ga samen aan de slag met het knutselen van pietjes van klei of papier of laat ze lekker spelen in de zandbak. Tijdens het knutselen kunnen kinderen allerlei emoties en gebeurtenissen verwerken.

Wat is jouw beste tip om sinterklaasstress bij kinderen te voorkomen? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Omslagen januari

Boekentips Engels januari

Op de derde maandag van januari wordt Martin Luther King herdacht. Met deze boekentips sluiten wij aan bij dit eerbetoon.

Bekijk
Een leerkracht leest een groepje kinderen voor

Taalontwikkeling van nieuwkomers

Praktische en effectieve tips om kinderen met Nederlands als tweede taal (NT2) te ondersteunen. Luisteren Luistervaardigheid vormt de basis voor taalverwerving. Veel NT2-leerlingen gaan door een ‘stille periode’ waarin ze nog niet actief spreken, maar wel veel leren door te luisteren. Ondersteun dit proces door duidelijk en rustig te spreken en visuele hulpmiddelen zoals afbeeldingen […]

Bekijk
Een houten poppetje met een lampje boven zijn hoofd

Column: Socrates op sneakers

Rowan is de klas uit gestuurd, maar weigert te vertrekken. Directeur Danny Weeda blikt terug op een knap staaltje omdenken.

Bekijk
Een groepje kinderen programmeert speelgoed.

Beleidsupdate: Subsidie Techkwadraat

Hoe zorgt het programma Techkwadraat voor meer technologieonderwijs? Dat lees je in deze beleidsupdate!

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.