Home » Eerste hulp bij afleiding

Eerste hulp bij afleiding

Of je nu leerling, student of docent bent. Iedereen heeft er weleens last van: afleiding. Even tussen het werken door op Facebook kijken, de goedkoopste vluchten bijhouden of plaatjes kijken. Van grappige dieren bijvoorbeeld. Afleiding is van alle tijden, maar digitale devices maken het ons wel heel makkelijk. Voor je het weet heb je geruime tijd niets zitten doen. Of in ieder geval, niet wat je had willen doen. Op de momenten dat je discipline tekortschiet, zijn de volgende tips wellicht een uitkomst.

Shouldn’t you be working?
Met Stayfocusd, een applicatie voor Google Chrome, leg je de tijd die je op internet aan alles behalve werk besteedt aan banden. Het werkt als volgt: je voert de websites waar je het liefst je tijd op verdoet in en kiest een tijdslimiet. Daarin kun je onderscheid maken tussen werk en privé. Voor werk zet je de limiet bijvoorbeeld op vijftien minuten en privé op een uur. Dat is dan de tijd die je per dag op die websites kunt doorbrengen. Als je over je limiet zit en het toch probeert, verschijnt er een pagina met de vraag: Shouldn’t you be working?

Werkt dit niet en dien je toch echt strenger te zijn voor jezelf of je leerlingen? Kies dan voor SelfControl, een open source applicatie waarmee geblokkeerde websites ook daadwerkelijk geblokkeerd zijn voor een bepaalde tijd. Ook als je de computer herstart of de applicatie weggooit.

De harde waarheid
Soms is de confrontatie met jezelf genoeg. En dat kan, met Rescuetime. Dit webbased programma geeft inzage in wat je de hele dag doet op je computer, tablet of smartphone. Via je persoonlijke dashboard geeft je valkuilen en pluspunten op. Op basis daarvan worden doelen geformuleerd die je eventueel zelf ook kunt aanpassen. Wekelijks ontvang je per e-mail een update over jouw internetgedrag. Daarin staan onder andere je productiviteitsscore, de websites die je het meest hebt bezocht en het meest productieve moment van de dag. En natuurlijk in hoeverre je de gestelde doelen hebt bereikt. Via het dashboard op de website heb je inzage in alle data. Ook is het mogelijk om timers, alerts en notificaties in te stellen voor bepaalde taken.

Geroezemoes
Natuurlijk zijn er naast het internet nog genoeg andere afleidende factoren die niets met discipline te maken hebben. Collega’s, klasgenoten, babbelende meiden in de trein. Soms is het gewoon niet mogelijk om op een rustige plek te werken. In dat geval kan je koptelefoon een uitkomst bieden. Met SimplyNoise bijvoorbeeld: een website en app waarmee je naar kleurruis kunt luisteren. Zo dekt witte ruis het grootste spectrum aan frequenties, waardoor het je focus verbeterd als je leest, schrijft of studeert op een rumoerige plek. Gedij je juist wel goed bij wat rumoer, maar niet bij het stemgeluid van die overaanwezige collega of klasgenoot? Maak dan gebruik van Coffitivity: een app waarmee je je in het geroezemoes van je favoriete koffietentje waant, zonder daadwerkelijk afleidende gesprekken te verstaan.

Wat doe jij als docent op die momenten dat je discipline tekortschiet? En als dat bij je leerlingen het geval is? Laat het ons weten via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Een kledingkast van een tiener

Lied van de maand: Ik weet het niet!

Elke dag maar die vraag wat je aan moet. Soms weet je het gewoon niet! Zing mee met een liedtekst, een ingezongen lied, een karaokeversie.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.