Home » Eindexamenhulp: de populairste YouTube-docenten

Eindexamenhulp: de populairste YouTube-docenten


Over een maand gaan de eindexamens voor het voortgezet onderwijs weer van start. Veel leerlingen zijn dan ook al druk in de weer met de voorbereidingen. Onder meer met behulp van YouTube-video’s, waarin docenten de eindexamenstof nog eens haarfijn uitleggen. In dit artikel een kleine greep uit de flinke groep populaire Nederlandse YouTube-docenten. Welke docent raadt u uw leerlingen aan? Of heeft u zelf een YouTube-kanaal?

Geschiedenis: Joost van Oort (Sint-Joriscollege, Eindhoven)
Hij was al populair, maar na zijn optreden bij De Wereld Draait Door loopt het – met gemiddeld zo’n 200.000 views per video – storm op JORT Geschiedenis: de YouTube-pagina van Joost van Oort. Deze geschiedenisdocent uit Eindhoven weet als geen ander hoe je duidelijke, overzichtelijke én niet te vergeten leuke uitlegvideo’s moet maken. Onder zijn populairste video’s staan dan ook veel filmpjes die ingaan op eindexamenstof met betrekking tot de Verenigde Staten en hun federale overheid; denk aan onderwerpen als staatsinrichting, politiek & religie en industrialisatie.

Economie: Frank Bosma (Alberdingk Thijm College, Hilversum)
In de herfst van 2013 begint Frank Bosma met de Economie Academy: het YouTube-kanaal bomvol economie-uitleg. Vooral in de examenperioden vinden leerlingen hun weg naar het kanaal van de economiedocent uit Hilversum. Bosma: “Er bleek ontzettend veel belangstelling voor te zijn. Van mijn eigen leerlingen maar vooral ook van buiten de school.” Op een enkeling na wordt er positief gereageerd op de video’s. Enigszins puberale kreten als ‘Frankie bedankt!’ en ‘Jij krijgt in één filmpje meer voor elkaar dan mijn leraar in een hele periode’ sieren de comments-sectie onder de video’s. “Dat geeft me ontzettend veel energie om door te gaan.” De best bekeken filmpjes gaan over moeilijke onderwerpen als maximale winst en de Lorenzcurve. “Die zijn al meer dan 15.000 keer per filmpje bekeken.” Bosma verzorgt ook online én offline eindexamentraining.

Aardrijkskunde: ‘Juf Kok’ (Luzac Lyceum, Eindhoven)
‘Juf Kok’ is docent Aardrijkskunde en Maatschappijleer op het Luzac Lyceum in Eindhoven. Op haar YouTube-kanaal vind je verschillende video’s en playlists met uitleg voor de havo- en vwo-eindexamens. Mevrouw Kok behandelt twee van de vier domeinen die bij de eindexamens aan bod komen, namelijk: ‘aarde’ en ‘wereld’. De filmpjes bevatten de volledige havo-stof; vwo-leerlingen kunnen de video’s als basis gebruiken. Via Quizlet is het ook mogelijk om begrippen te oefenen en op haar website vind je meer informatie over de eindexamens.

Wiskunde: Sebastian Benders (Het Nieuwe Eemland, Amersfoort)
Voor wat betreft examentraining-video’s komt wiskundedocent Sebastian Benders pas net om de hoek kijken. Zijn video’s staan namelijk nog geen maand online. Toch kan hij voor veel vmbo-leerlingen, bij de voorbereidingen op het wiskunde-examen, van onschatbare waarde zijn. Benders loopt namelijk stap voor stap het eindexamen van vorig jaar met je door. Daarbij neemt hij ruim de tijd voor iedere vraag. Het gehele examen is dan ook opgedeeld in zeven video’s. Naast deze eindexamentraining maakt Benders ook video’s die bij de lesstof horen en kun je op zijn kanaal een videoworkshop over de grafische rekenmachine volgen.

Welke YouTube-docent raadt u uw leerlingen aan? Of heeft u zelf een YouTube-kanaal dat u graag op dit platform wilt delen? Deel uw tips en aanbevelingen in een reactie via onderstaand reactieformulier.

Lees ook:

Laatste onderwijsnieuws

Omslagen januari

Boekentips Engels januari

Op de derde maandag van januari wordt Martin Luther King herdacht. Met deze boekentips sluiten wij aan bij dit eerbetoon.

Bekijk
Een leerkracht leest een groepje kinderen voor

Taalontwikkeling van nieuwkomers

Praktische en effectieve tips om kinderen met Nederlands als tweede taal (NT2) te ondersteunen. Luisteren Luistervaardigheid vormt de basis voor taalverwerving. Veel NT2-leerlingen gaan door een ‘stille periode’ waarin ze nog niet actief spreken, maar wel veel leren door te luisteren. Ondersteun dit proces door duidelijk en rustig te spreken en visuele hulpmiddelen zoals afbeeldingen […]

Bekijk
Een houten poppetje met een lampje boven zijn hoofd

Column: Socrates op sneakers

Rowan is de klas uit gestuurd, maar weigert te vertrekken. Directeur Danny Weeda blikt terug op een knap staaltje omdenken.

Bekijk
Een groepje kinderen programmeert speelgoed.

Beleidsupdate: Subsidie Techkwadraat

Hoe zorgt het programma Techkwadraat voor meer technologieonderwijs? Dat lees je in deze beleidsupdate!

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.