Home » 1001 Docenten: een videoplatform voor leerlingen en docenten

1001 Docenten: een videoplatform voor leerlingen en docenten


Onder leerlingen en docenten die graag met video werken is YouTube het populairste platform. Of het ook het meest ideale platform is, daar zijn de meningen over verdeeld. Reclame en kijksuggesties zorgen, met name bij leerlingen, voor afleiding. Door het overweldigende aanbod is het soms maar moeilijk zoeken naar het juiste filmpje. In dat geval kan het Nederlandse videoplatform
1001 Docenten uitkomst bieden: zowel voor u als voor uw leerlingen.

I never teach my pupils. I only attempt to provide the conditions in which they can learn’. Dit motto van Albert Einstein ligt ten grondslag aan de ontwikkeling van 1001 docenten: een online videoplatform waarop leerlingen bij het maken van hun huiswerk naar hartenlust kunnen zoeken naar de juiste uitlegvideo’s. Leerlingen kunnen zoeken op schooltype, vak, onderwerp en docent. Zo kan de leerling zelf kiezen voor de uitleg en de docent die het beste bij hem past.

Wisdom of the crowd
Het uploaden van video’s is niet alleen weggelegd voor docenten: ook leerlingen, studenten en andere ‘uitleghelden’ kunnen eigen video’s uploaden. Daarnaast is het ook mogelijk om video’s van anderen te embedden. De redactie van 1001 docenten onderwerpt iedere nieuwe uploader aan een eerste kwaliteitscheck. Daarna ligt hun lot in handen van leerlingen en andere gebruikers van de website. Door middel van een ratingsysteem komen de beste video’s automatisch bovenaan te staan in de zoekresultaten.

Mogelijkheden voor docenten
Ook voor docenten biedt het platform een aantal interessante mogelijkheden. Zo kunt u het platform gebruiken om video’s te ordenen en bewaren. Dat kan natuurlijk ook op YouTube, maar het voordeel van 1001 docenten is dat het platform vrij is van ruis en afleiding. Daarnaast is het binnenkort ook mogelijk om extra materiaal toe te voegen. Zo kunt u leerlingen de mogelijkheid bieden om zich verder te verdiepen in het onderwerp. Ook heeft u via uw account toegang tot statistieken waarmee u in een oogopslag kunt zien welke video’s goed in de smaak vallen en welke het minder goed doen. Daarmee kunt u uw voordeel doen.

Uit heel Nederland
De video’s op de website komen van docenten uit het hele land. Op dit moment werken er bijna vijftig docenten mee, waaronder biologiedocent Rik Smale. Eerder publiceerde hij met enige regelmaat lesstarters op Onderwijs van Morgen. Een andere bekende van OVM is teacherpreneur en economiedocent Frank Bosma. Met zijn Economie Academy ondersteunt Bosma leerlingen uit het hele land bij het vak economie. Hoofdzakelijk via uitlegvideo’s op zijn YouTube-kanaal, maar sinds kort dus ook via 1001 Docenten.

Maakt u gebruik van 1001 Docenten of bent u dat van plan? En welke functionaliteiten ziet u graag terug in een dergelijk platform?

Laatste onderwijsnieuws

Omslagen januari

Boekentips Engels januari

Op de derde maandag van januari wordt Martin Luther King herdacht. Met deze boekentips sluiten wij aan bij dit eerbetoon.

Bekijk
Een leerkracht leest een groepje kinderen voor

Taalontwikkeling van nieuwkomers

Praktische en effectieve tips om kinderen met Nederlands als tweede taal (NT2) te ondersteunen. Luisteren Luistervaardigheid vormt de basis voor taalverwerving. Veel NT2-leerlingen gaan door een ‘stille periode’ waarin ze nog niet actief spreken, maar wel veel leren door te luisteren. Ondersteun dit proces door duidelijk en rustig te spreken en visuele hulpmiddelen zoals afbeeldingen […]

Bekijk
Een houten poppetje met een lampje boven zijn hoofd

Column: Socrates op sneakers

Rowan is de klas uit gestuurd, maar weigert te vertrekken. Directeur Danny Weeda blikt terug op een knap staaltje omdenken.

Bekijk
Een groepje kinderen programmeert speelgoed.

Beleidsupdate: Subsidie Techkwadraat

Hoe zorgt het programma Techkwadraat voor meer technologieonderwijs? Dat lees je in deze beleidsupdate!

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.