Home » Eindexamenhulp: tips en suggesties van onze lezers

Eindexamenhulp: tips en suggesties van onze lezers


Vorige week verscheen op Onderwijs van Morgen het artikel ‘Eindexamenhulp: de populairste YouTube-docenten’. Daarin vroegen wij u als lezer welke YouTube-docent u uw leerlingen aanraadt. En of u wellicht zelf ook een YouTube-kanaal heeft? In dit vervolgartikel de reacties, tips en suggesties van onze lezers. Heeft u ook nog een goede tip?

Wiskunde: Martijn Claassen
Wiskundedocent Martijn Claassen plaatste onlangs examenbespreking 561 op zijn YouTube-kanaal: het verlengstuk van zijn bijles-website uitlegklas.nl. ‘Ik bied deze vorm van (bij)les sinds 2008 aan en ervaar de lessen als bijzonder effectief. Gelukkig denken mijn leerlingen daar net zo over. Het blijkt ook uit de resultaten. Het cijfer voor wiskunde gaat in de meeste gevallen met twee tot vier punten omhoog in een tijdsbestek van enkele maanden. En ook de examenkandidaten die ik begeleidde zijn vorig schooljaar allemaal geslaagd!’ Op YouTube plaatst Claassen niet alleen alle video’s met betrekking tot examentraining. Ook vind je er filmpjes over ‘beruchte’ onderwerpen binnen het rekenonderwijs.

Algemeen: Eindexamendoen.nl
Eindexamendoen.nl is een site vol eindexamentips, -stof en oefenmateriaal voor de eindexamenleerlingen van 2015. De website is ontworpen voor de eindexamenleerlingen van acht vo-scholen in Parkstad: of je nu in 6 vwo, 5 havo of 4 vmbo zit. SVO|PL, de onderwijsstichting van deze scholen, gelooft in kennis delen. Daarom is het materiaal op deze site ook voor alle andere eindexamenleerlingen in ons land gratis beschikbaar. Dus heb jij nog tips over geschikte filmpjes, samenvattingen en examenvoorbereidingen? Deel die via het forum op de website.

Duits: Martin Ringenaldus
‘Op YouTube heb ik een eigen videokanaal met daarop filmpjes met tips voor het eindexamen Duits (VMBO GL/TL), tips voor kijk- en luistervaardigheid en daarnaast uitlegvideo’s bij alle grammaticale onderwerpen die in de onderbouw (en deels in de bovenbouw) aan de orde komen. Via mijn site http://bijlesduits.org/ zijn alle filmpjes te benaderen.’ Vlak voor de zomervakantie ondergaat de website van docent Duits Martin Ringenaldus een grote update: vanaf dat moment worden bij iedere uitlegvideo meerdere oefeningen aangeboden. Zo kunnen leerlingen de kennis meteen toepassen.

Studiesucces: Succes met Ruud
De website van ICT-docent Ruud Greven gaat niet inhoudelijk in op eindexamenstof, maar is minstens zo bruikbaar als de andere tips en suggesties. Greven heeft namelijk een website over studiesucces: Succesmetruud.nl. Denk aan thema’s als het structureren van je studie, huiswerk of examenvoorbereiding met behulp de timemanagement-methode Getting Things Done (GTD). Momenteel staan er vijf handige video’s voor beginners online. Hoe maak je een goede to-do lijst? Hoe kun je die vervolgens inzetten bij de eerste stappen van de GTD-methode? En hoe kan de tool Todoist ondersteuning bieden? Deze site is van meerwaarde voor iedereen die zijn planning en organisatie een boost wil geven. ‘De bedoeling is dat er meer onderwerpen en filmpjes op de website komen. Voor nu staat er een mooie basis over Getting Things Done’, aldus Greven.

Algemeen: De digitale docent
Peter Hofland tipt de pagina over examentraining op Dedigitaledocent.net. Deze webpagina verwijst naar de juiste aanpak en deskundige uitleg voor de vakken Nederlands, Engels, Wiskunde, Biologie, Natuurkunde en Scheikunde. Print de oefenexamens via examenbundel.nl, maak de opgaven, print het antwoordmodel en loop je antwoorden door met de bespreking van een vakdocent. ‘De digitale docent’ is er ook voor leerlingen die nog niet in het eindexamenjaar zitten. Alle vo-vakken krijgen er de aandacht.


Lees ook:


Welke YouTube-docent raadt u uw leerlingen aan? Of heeft u zelf een YouTube-kanaal? Deel uw tips en aanbevelingen in een reactie via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.